ALEGERI SUA 2012. PRIMA DEZBATERE dintre Barack Obama și Mitt Romney. OBAMA: „După standardele lui Romney, Donald Trump este un mic afacerist”. ROMNEY: „Sunt îngrijorat pentru America”

Publicat: 12/10/2012, 08:16
Actualizat: 07/07/2016, 04:54

Președintele american Barack Obama și fostul guvernator al statului Massachusetts, republicanul Mitt Romney, au dezbătut joi dimineața, cu o lună înaintea alegerilor din 6 noiembrie, probleme domestice, în PRIMA DEZBATERE TELEVIZATĂ din acest ciclu electoral. Principalele teme din DEZBATEREA OBAMA-ROMNEY au fost rata șomajului din SUA și planuri de creare de noi locuri de muncă, deficitul bugetar al SUA, reforma sistemului asigurărilor de sănătate adoptată de Barack Obama, asigurările sociale și pensiile, reglementare economică și rolul guvernului federal.

Dezbaterea a fost una foarte echilibrată, în care candidații s-au ferit să se acuze, preferând să caracterizeze viziunea celuilalt despre planul oponentului drept „inexactă” sau „incorectă”. Mitt Romney a fost în ofensivă mai mult decât Barack Obama, venind cu numeroase cifre și statistici, unele dintre ele false, cum a fost afirmația repetată că, în Statele Unite, sunt 23 de milioane de șomeri, când, potrivit guvernului, sunt 12,5 milioane de persoane fără loc de muncă. Cu toate acestea, Barack Obama nu l-a corectat.

Iată principalele declarații:

  • Romney: „Tot ce ați spus despre planul meu legat de impozite este incorect. Dacă mi-ar vorbi cineva despre acest plan, nu l-aș susține”.
  • Obama: „Nu poți reduce impozitele astfel (conform planului lui Mitt Romnezy, n.red.) fără a împovăra familiile din clasa mijlocie sau fără să adaugi la datoria națională. E matematică, e artimetică simplă. Cred că matematica, bunul simț și istoria noastră ne arată că (planul lui Mitt Romney, n.red.) nu este o rețetă pentru mai multe locuri de muncă”.
  • Obama: „După definiția lui Romney, toată lumea are afaceri mici. Donald Trump este un mic afacerist după aceste standarde”.
  • Romney: „Voi abroga Obamacare, pentru că e scumpă și a îi face pe oamenii de afaceri mai puțin dispuși sp angajeze oameni. Obamacare a distrus noi locuri de muncă”.
  • Obama: „Ironia este că guvernatorul Romney a implementat în Massachusetts o lege foarte asemănătoare cu Obamacare”.
  • Obama: „Acum patru ani, am spus că nu sunt un om perfect și nu voi fi un președinte perfet, este probabil o promisiune pe care guvernatorul Romney crede că mi-am ținut-o. Dar m-am luptat pentru poporul american și voi continua să fac asta dacă mă votați”.
  • Romney: „Sunt îngrijorat pentru America. Știu că este mai mult decât o algere între două partide și doi candidați, este o alegere între două drumuri foarte diferite ale Americii”.

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT ȘI VIDEO DE LA PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ DIN SUA. MAI JOS, DECLARAȚIILE CANDIDAȚILOR ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ:

UPDATE 5:37 Dezbaterea s-a încheiat. Cei doi candidați au părăsit sala.

UPDATE 5:35 Romney: „Sunt îngrijorat pentru America. Știu că este mai mult decât o algere între două partide și doi candidați, este o alegere între două drumuri foarte diferite ale Americii. Dacă sunt ales, nu vom avea Obamacare, le vom permite statelor să își croiască propriile programe. Dacă președintele este reales, veți vedea tăieri drastice în bugetul apărării. Eu nu voi face asta, voi ține America puternică și voi pune la muncă și clasa mijlocie”.

ALEGERI SUA 2012. Cum va arăta America de mâine și care va fi rolul ei în lume. Candidații și principalele teme de campanie

UPDATE 5:31 Obama: „Tot ce am încercat să fac și ce propun pentru următorii patru ani este conceput astfel încât poporul american să aibă șanse egale de a reuși. Acum patru ani, am spus că nu sunt un om perfect și nu voi fi un președinte perfet, este probabil o promisiune pe care guvernatorul Romney crede că mi-am ținut-o. Dar m-am luptat pentru poporul american și voi continua să fac asta dacă mă votați”.

UPDATE 5:30 Cei doi candidați susțin declarațiile finale.

UPDATE 5:28 Obama: „Accept ideile oricui, democrați sau republicani, atât timp cât facem viața mai ușoară pentru familiile din clasa mijlocie. Un lider trebuie să aibă un plan, nu doar să se așeze la masa negocierilor și trebuie să spună, uneori, și >”.

ALEGERI SUA 2012. Dosarul complet al cursei pentru Casa Albă. Cum arată America lui Barack Obama și America lui Mitt Romney

UPDATE 5:20 Romney: „Rolul guvernului este să apere libertățile”, afirmă Romney, care spune încă o dată că nu este de acord cu reducerea bugetului pentru apărare. „Indivizii trebuie să aibă dreptul de a-și urmări propriile vise. Ceea ce vedem acum este un guvern care crede că poate face o treabă mai bună decât indivizii care își urmăresc propriile vise”, declară republicanul, care afirmă pentru a doua oară în această dezbatere că sunt 23 de milioane de șomeri în SUA, când sunt 12,5 milioane, potrivit guvernului. De notat că Obama nu îl corectează.

UPDATE 5:15 Discuția se poartă acum în jurul rolului guvernului federal, un subiect pe care democrații și republicanii au poziții complet diferite.

Obama: „Genial la America este sistemul liberei inițiative”, declară Obama, care spune că și Abraham Lincoln a înțeles că este nevoie și de ajutorul statului. „Guvernul federal nu le poate face pe toate, dar poate ajuta”.

UPDATE 5:10 Obama: „Guvernatorul Romney spune că va abroga Obamacare, dar nu a descris cu ce anume o va înlocui. A spus doar că va lăsa acest lucru la latitudinea statelor”.

Romney: „Nu poți să ai statul implicat în acest sistem. Piața privată și responsabilitatea individuală funcționează mereu cel mai bine”.

UPDATE 5:03 Dezbaterea a ajuns la unul dintre cele mai importante subiecte ale campaniei, reforma asigurărilor de sănătate a lui Obama, la care Romney vrea să renunțe, pentru că „e scumpă” și „îi face pe afaceriști mai puțin dispuși să angajeze oameni”. „Obamacare a distrus locuri de muncă”, spune candidatul republican.

ALEGERI ÎN SUA. Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidențiale

Obama subliniază „ironia” că, înainte de Obamacare, Mitt Romney a implementat o reformă similară în timp ce era guvernator în Massachusetts, care „a funcționat foarte bine”. Mitt Romney răspunde că Obama a trecut The Patient Protection and Affordable Care Act (Obamacare) prin Congres fără votul republicanilor, „dezbinând” țara.

„De fapt, a fost un efort bipartizan. A fost o idee a republicanilor”, continuă Obama, care susține din nou că Obamacare este construită la fel ca legea trecută de Romney pe când era guvernator.

UPDATE 4:55 Despre reglementare în economie: „Fiecare economie liberă are reglementare. În unele zone, da, este excesivă acum”, declară Romney, care spune că unele prevederi ale legii Dodd-Frank, reforma sistemului financiar implementată de Obama, au fost „dăunătoare” economiei.

Obama apără acum această lege, amintind de criza de pe Wall Street și efectele pe care le-a avut asupra economiei americane.

UPDATE 4:50 Dezbaterea a ajuns acum la asigurările sociale și planurile de pensii. Niciunul dintre candidați nu vrea să schimbe planul de pensii al americanilor care sunt deja pensionari. În schimb, ei au propuneri diferite pentru viitorii pensionari. Romney evită să detalieze planul lui și să explice concret diferența dintre el și președinte pe acest subiect, subliniind doar că susține planurile private de pensie, nu cele impuse de stat.

ALEGERI SUA 2012. Cu cine ar vota Hugo Chavez

UPDATE 4:37 Obama vorbește despre companiile petroliere și felul în care ele nu mai au nevoie de bani de la stat, așa cum vrea Romney, pentru că „fac bani de fiecare dată când americanii merg la pompă”. Romney îl critică pe Obama pentru că a investit prea mult în „perdanții” energiei verzi.

UPDATE 4:30 Subiectul de dezbatere este acum deficitul bugetar al SUA și soluțiile propuse de cei doi candidați

„E o problemă morală. E imoral pentru generația mea să chletuiască mai mult decât are și să dea datoriile generației viitoare. Nu voi mai cumpăra cu bani împrumutați din China”, spune Romney, care îi transmite moderatorului că va tăia finanțarea publică pentru postul la care lucrează, PBS, și va „scăpa” de „Obamacare”, reforma sistemului asigurărilor de sănătate a președintelui.

Obama își descrie acum politicile prin care a scăzut deficitul în primul mandat și despre planul lui pentru a reduce deficitul bugetar în anii următori cu 4.000 de miliarde de dolari.

UPDATE 4:24 Romney: „Prioritatea mea sunt locurile de muncă. Nu e nimic mai bun decât să ai mai mulți oameni muncind, plătind taxe și scăzând datoria națională”.

UPDATE 4:22 Discuția despre impozite și taxe continuă, actualul președinte acuzându-l pe Mitt Romney că nu își mai recunoaște planul economic cu care a făcut campanie timp de 18 luni. „Nu poți reduce impozitele astfel fără a împovăra familiile din clasa mijlocie sau fără să adaugi la datoria națională. E matematică, e artimetică simplă”, spune Obama. „După definiția lui Romney, toată lumea are afaceri mici. Donald Trump este un mic afacerist după aceste standarde”.

Obama, despre planul lui Romney de reducere a impozitelor: „Cred că matematica, bunul simț și istoria noastră ne arată că nu este o rețetă pentru mai multe locuri de muncă”.

Mesajul unui star de la Hollywood, susținător al lui Obama, pentru alegători: „Treziți-vă dracului! „

UPDATE 4:18 Obama: „Acum patru ani, spuneam că voi reduce impozitele pentru clasa mijlocie. Și am făcut asta. Motivul: cred că ne merge cel mai bine atunci când clasei mijlocii îi merge cel mai bine. Studiile independente ale economiștilor spun că, pentru ca Mitt Romney să facă reducerile despre care vorbește fără a adăuga la datoria națională, va împovăra familiile din clasa mijlocie”.

Romney: „Tot ce ați spus despre planul meu legat de impozite este incorect. Dacă mi-ar vorbi cineva despre acest plan, nu l-aș susține”.

UPDATE 4:12 Mitt Romney îl contrazice pe Obama: „Nu cer reduceri de 5.000 de miliarde de dolari a impozitelor. Vreau taxe mai mici pentru clasa mijlocie. Nu mă preocupă persoanele cu venit mare, ele se vor descurca bine indiferent de președinte”.

UPDATE 4:08 Primul subiect de discuție sunt locurile de muncă. Barack Obama începe prin a spune că este aniversarea căsătoriei sale, după care vorbește despre reducerea deficitului bugetar într-un mod echilibrat, pentru a inveti în educație, în crearea de locuri de muncă în domeniul energiei. Mitt Romney: „Felicitări pentru aniversarea dumneavoastră. Sunt convins că acesta este cel mai romantic loc în care să o petreceți, cu mine”. Republicanul vorbește acum despre nevoia unui „drum nou”, cu cele cinci puncte din programul lui economic: „Independență energetică, comerț intensificat cu America de Sud, înfruntarea Chinei, buget echilbrat, ajutarea micilor afaceriști”.

UPDATE 4:00 Dezbaterea a început. Barack Obama și Mitt Romney au venit pe scenă.


DEZBATREA OBAMA-ROMNEY a avut ca subiect principal economia, s-a desfășurat în Denver (Colorado), fiind moderată de jurnalistul Jim Lehrer, un veteran al dezbaterilor prezidențiale. Cu toate că, de când au fost introduse, în anii ’60, și până în prezent, dezbaterile nu au reușit să influențeze dramatic cursul unei campanii, ele sunt o bună ocazie pentru candidați de a scoate în evidență diferențele dintre ei, deosebit de importante într-un sistem electoral atât de ploarizat precum cel american.

Potrivit celui mai recent sondaj Gallup (25 septembrie-1 octombrie), Obama este creditat cu 50% din intenția de vot, în timp ce Romney are 44%. Un sondaj NBC News-Wall Street Journal publicat în 2 octombrie indică 49% din intenția de vot pentru Obama și 46% pentru Romney.

La capitolul electori, calculele Huffington Post sugerează că Obama ar avea deja peste cele 270 de voturi de care are nevoie pentru a câștiga un nou mandat. Cu toate acestea, ALEGERILE SUA 2012 ar putea fi decise de forțe din afara campaniei, cum este starea economiei. Dacă situația economică din SUA se înrăutățește brusc, campania lui Obama va fi lovită serios, iar Mitt Romney are toate șansele să câștige. Dacă, în schimb, economia americană se va îmbunătăți în săptămânile următoare, președintele Barack Obama va câștiga un nou mandat fără niciun fel de problemă.

Dezbaterea din Denver va fi urmată de încă trei confruntări televizate, două prezidențiale, în 16 și 22 octombrie, și una între candidații pentru postul de vicepreședinte, Joe Biden și Paul Ryan, care va avea loc în 11 octombrie.

GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERȚII, CE SPUN CANDIDAȚII ȘI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CITIȚI AICI CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

VIDEO. Cum îi face Madonna campanie lui Obama. „Avem un musulman de culoare la Casa Albă. Încă mai există speranță pentru țara noastră”

Adevărul din spatele fotografiei în care Obama stă de vorbă cu un pirat în Biroul Oval

Barrack Obama și-a recunoscut „cel mai mare eșec” al mandatului său

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CITIȚI AICI CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

CUM A AJUNS BILL CLINTON ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ PENTRU CASA ALBĂ

ÎNȚELEGERILE DE CULISE CARE AR PUTEA SĂ O FACĂ PE HILLARY CLINTON PREȘEDINTĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...