• Publicat:
Internațional

ALEGERI SUA 2016. Hillary Clinton obține o victorie în caucusul din Nevada

ALEGERI SUA 2016. Hillary Clinton obține o victorie în caucusul din Nevada
ALEGERI SUA 2016. Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a obținut o victorie în caucusul care a avut loc sâmbătă din Nevada, a treia etapă în cursa pentru obținerea învestiturii democrate, urmată îndeaproape de adversarul ei Bernie Sanders, relatează Le Monde în pagina electronică.

ALEGERI SUA 2016. Odată cu această victorie, Clinton face un pas important către învestitura în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.

„Unii s-au îndoit de noi, dar noi nu ne-am îndoit niciodată unii de alții”, a declarat Clinton în fața susținătorilor săi, în discursul pe care l-a susținut după victorie.

Ea încerca să demonstreze că poate să-i convingă pe tineri, care s-au raliat „rebeliunii” anti-Wall Street reprezentate de către senatorul Bernie Sanders din Vermont. Organizarea bună – directorul ei de campanie Robby Mook i-a condus campania în 2008 în acest stat din Vest – i-a permis să obțină 52,7% din voturile exprimate.

Ea a beneficiat de susținerea mai multor sindicate, iar în urma unei mobilizări de ultim moment a obținut victoria în caucusurile organizate în cazinourile din las Vegas, ai căror angajați provin în principal din rândul minorităților. Clinton a recuperat votul femeilor (57% la 41%), care i-a lipsit în New Hampshire.

Bernie Sanders – care a recuperat spectaculos în sondaje după ce la începutul lui ianuarie era creditat cu 25 de puncte procentuale în urmă – a anunțat că se pregătește pentru competiția „Super Tuesday” de la 1 martie. El a subliniat că înfrângerea sa la o diferență mică îi aduce totuși un număr substanțial de delegați.

Sondajele efectuate la intrarea la urne (o practică în cazul caucusurilor) au arătat că el a obținut majoritatea voturilor latinoamericanilor (54%), un rezultat pus la îndoială de mai mulți experți, care notează că Hillary Clinton s-a clasat pe primul loc în comitatul Clark, în care se află Las Vegasul și o importantă comunitate hispanică.

Următoarea etapă a alegerilor primare democrate se desfășoară pe 27 februarie în South Carolina. Mulțumită popularității sale în rândul electoratului afroamerican, Clinton pleacă de poziția de favorită, după ce a obținut susținerea a doi lideri ai comunității – John Lewis, un apropiat al lui Martin Luther King, și senatorul James Clyburn.

Dintre cele 11 state în care au loc alegeri pe 1 martie, cinci se află în sud, unde minoritatea afroafricană joacă un rol decisiv. Clinton, care are grijă să se poziționeze aproape de președintele american Barack Obama, a obținut 95% din voturile exprimate în cele cinci secții de votare din Nevada în care sunt majoritaro afroamericanii.

Cursa continuă, însă Hillary Clinton a obținut un avantaj psihologic important în tabăra democrată, în contextul în care partidul începea să aibă îndoieli, comentează Le Monde

Inchide