Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton și Donald Trump, favoriți înainte de „Super Tuesday”

Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton și Donald Trump, favoriți înainte de Super Tuesday
Publicat: 01/03/2016, 17:42

Fostul secretar de Stat s-a impus în mod clar, sâmbătă, în fața rivalului său Bernie Sanders în acest stat din sudul țării, unde electoratul de culoare a plebiscitat-o cu aproape 90% din voturile exprimate. Clinton s-a impus, de asemenea, în rândul aproape tuturor celorlalte categorii de alegători (femei, bărbați, orășeni, locuitori din suburbii, liberali, conservatori).

Doar tinerii alegători – cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani – și bărbații albi l-au susținut masiv pe Sanders, a cărui campanie pare să mai încetinească după entuziasmul pe care l-a declanșat în special în rândul tinerilor.

Cu un scor de 73,5% din voturile exprimate la 26%, cât a obținut rivalul său, fosta Primă Doamnă a reputat cea de a treia victorie din patru scrutine primare și abordează cu încredere importantul „Super Tuesday” de pe 1 martie.

Acest prim scrutin major din cadrul lungului sezon al alegerilor primare le va permite alegătorilor din 11 state în ceea ce-i privește pe democrați și 13 în privința republicanilor să își exprime preferințele.

Clinton afirmă că încă nu este sigură, în acest stadiu, că va obține învestitura Partidului Democrat, însă vorbește deja despre alegerile de la 8 noiembrie, atacându-l în discursuri pe Donald Trump, favoritul în cursa pentru obținerea învestiturii Grand Old Party.

„În pofida a ceea ce auziți, nu avem nevoie să refacem grandoarea Americii. America n-a încetat niciodată să fie mare”, a subliniat ea în discursul prin care și-a revendicat victoria în South Carolina, vizând în mod direct sloganul de campanie al lui Trump – „Make America Great Again”.

În tabăra republicană, promotorul imobiliar, o fostă vedetă de reality show, poate aștepta la rândul său, cu încredere, rezultatul Super Tuesday.

Sondajele sugerează că alegerile primare de marți nu vor modifica dinamica nici în campania democrată și nici în cea republicană – în care mai sunt în cursă cinci candidați, și anume Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich și Ben Carson.

Potrivit unei compilații întocmite de site-ul Clear Politics, Clinton conduce în intențiile de vor în statele Alabama, Arkansas (al cărui guvernator a fost soțul ei Bill Clinton la începutul carierei lui), în Colorado, Georgia, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas și Virginia. Sanders pornește de pe prima poziție în statul său, Vermont, în care este senator și se află cot la cot cu Clinton în Massachusetts (nord-est).

Trump este prezentat ca învingător în Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont și Virginia. Miza este mai strânsă în Alaska, Minnesota și Oklahoma – trei state în care care este creditat pe primul loc, dar în care Ted Cruz și/sau Marco Rubio îl urmează îndeaproape. În Texas, unde este senator, Cruz îl devansează pe Trump, dar și în Arkansas.

Un duel între actualii doi favoriți în alegerile primare este perceput ca o înfruntare între Hillary Clinton – care a fost Primă Doamnă (1993-2001), senatoare a New York-ului (2001-2009) și șefa diplomației americane în primul mandat al președintelui Barack Obama (2009-2013) și care este considerată o exponentă a elitei politice americane – și o adevărată încarnare a respingerii acestei elite politice, Donald Trump, care se prezintă drept un candidat antisistem și care nu a fost ales niciodată în vreo funcție publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine