ALEGERI SUA 2020. Situația paradoxală după votul din 3 noiembrie. Americanii l-au votat pe Joe Biden la Casa Albă și Partidul Republican pentru Senat!

ALEGERI SUA 2020. Situația paradoxală după votul din 3 noiembrie. Americanii l-au votat pe Joe Biden la Casa Albă și Partidul Republican pentru Senat!
Alegeri pentru Congresul SUA, 2022/ Sursa FOTO: https://c.pxhere.com
Publicat: 11/11/2020, 10:57

Situație paradoxală în urma votului la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Americanii l-au votat pe Joe Biden la Casa Albă (candidatul democrat a fost dat câștigător de mass-media), dar au ales Partidul Republican pentru Senat! La momentul actual, dacă lucrurile rămân astfel, iar democratul Joe Biden va fi validat președinte, atunci vor urma patru ani de „război” politic la Washington!

Marți, Tom Tillis a fost reales senator în Carolina de Nord, ceea ce le mai aduce republicanilor un loc.

Situația în Senat. Câte locuri mai sunt „la bătaie”

Totodată, apare încă un obstacol pentru democraţii lui Joe Biden, care văd cum se diminuează şansele obţinerii majorităţii în camera superioară a Congresului american. „Tocmai l-am sunat pe senatorul Tillis pentru a-l felicita”, a scris pe Twitter, adversarul său democrat, Cal Cunningham, care și-a recunoscut înfrângerea.

Republicanii au acum 49 de locuri în Senatul american, faţă de 48 ale democraţilor. În total, Senatul SUA are 100 de locuri. Trei mandate sunt încă nedecise: unul în Alaska, unde senatorul actual este în frunte, conform rezultatelor provizorii, şi două în statul conservator Georgia, pentru care vor avea loc alegeri pe 5 ianuarie. Va trebui ca democraţii să câştige aceste ultime două locuri pentru a-i ajunge din urmă pe republicani. Dacă se va confirma acest scenariu, votul viitoarei vicepreşedinte Kamala Harris va fi decisiv în cazul unei egalităţi de 50-50.

În America, nicio lege nu poate fi adoptată fără votul Senatului, care are şi prerogativa de a aproba numirile prezidenţiale: membrii Executivului, ambasadorii şi judecătorii, în special cei din Curtea Supremă.

Democrații, majoritari în Camera Reprezentanților, dar mai puțini ca-n 2018!

Pe de altă parte, democraţii vor dispune de o majoritate în Camera Reprezentanţilor, însă va fi una mai mică decât au avut în urma alegerilor din 2018. Acest lucru a devenit clar marţi noaptea, când presa a prognozat că Partidul Democrat va avea cel puţin 218 de locuri necesare pentru a controla comisiile specializate din camera inferioară a Congresului.

Deşi vor avea majoritatea în Camera Reprezentanţilor, democraţii au pierdut opt locuri, dintre care şapte le câştigaseră în urmă cu doi ani. În plus, sunt așteptate şi alte pierderi, în contextul în care numărarea voturilor la alegerile din 3 noiembrie se desfăşoară lent în state precum California şi New York.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase