ALEGERI SUA: Mitt Romney, favorit și la alegerile primare din New Hampshire

ALEGERI SUA: Mitt Romney, favorit și la alegerile primare din New Hampshire
Publicat: 25/09/2012, 12:35
Actualizat: 29/07/2014, 23:18

Cursa pentru desemnarea unui candidat din partea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie din Statele Unite ale Americii continuă marți, odată cu scrutinul din statul New Hampshire, relatează Huffington Post.

Primul clasat în sondaje este politicianul și omul de afaceri Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, între anii 2003-2007. Acesta a câștigat alegerile primare din Iowa, de pe 3 ianuarie, cu doar opt voturi în fața lui Rick Santorum.

Conform ultimelor sondaje, Romney a căzut de la 43 de procente la 35 în doar o săptămână. El este urmat de Ron Paul, membru al Camerei Reprezentanților și cel mai în vârstă candidat, susținut de aproximativ 20% dintre electorii republicani, și de Jon Huntsman, fost guvernator al statului Texas și fost ambasador al SUA în China, care se bucură de sprijinul a 11% dintre aceștia. Aceștia sunt urmați de Newt Gingrich, fost președinte al Camerei Reprezentanților, cu 9%, și de ultraconservatorul Rick Santorum, care mai are sprijinul a doar 8% dintre electori, deși în urmă cu o săptămână a fost în topul alegătorilor din Iowa.

În ciuda faptului că Romney își păstrează prima poziție în sondaje, el a făcut o serie de greșeli care i-au dăunat imaginii. Susținător al pieței libere, el a oferit un răspuns care i-a adus eticheta de „tipul care arată ca oricine care ți-a concediat vreodată tatăl” din partea lui Jon Stewart, gazda unei emisiuni televizate din SUA.

„Îmi place să pot concedia oamenii care lucrează pentru mine”, a declarat Romney. „Dacă cineva nu îmi oferă servicii de calitate, vreau să pot spune că voi angaja pe altcineva să o facă”.

Contracandidații lui Romney l-au atacat pentru declarațiile sale în ceea ce privește posibilitatea de a concedia oamenii. Jon Huntsman a declarat că „a fi lăsat să concediezi oameni nu e ceva ce vrei să auzi de la un posibil viitor candidat”.

În apărarea sa, Romney a susținut o conferință de presă în care a declarat că „lucrurile pot fi întotdeauna scoase din context și înțeleg că asta fac oamenii lui Obama”, precizând că afirmația sa privind concedierea oamenilor viza legea sănătății a președintelui Obama, care „ne alocă obligatoriu o companie de asigurări medicale”. El adăugat că nu se aștepta ca atacurile la adresa lui să vină de la colegii săi republicani, ci de la „președinte (Obama-n.r.) și de la stânga democrată”.

Mitt Romney, susținut de candidatul republican la alegerile prezidențiale din anul 2008, senatorul John McCain, și-a petrecut ultimii doi ani pentru a-și pregăti candidatura din acest an pentru Casa Albă. Acum el deține prima poziție în sondajele preliminare, la o diferență considerabilă față de locul doi, pentru care se luptă contracandidații săi.

Cu toate acestea, Bill Cahill, șeful de campanie al lui Rick Santorum, a declarat că „de fapt, sondajele arată că 6 din 10 electori din New Hampshire nu îl susțin pe Mitt Romney”.

Se așteaptă ca la scrutinul de marți seara din statul New Hampshire să voteze în jur de 250.000 de electori republicani.

Următoarele alegeri primare vor avea loc pe 21 ianuarie, în Carolina de Sud, și pe 31 ianuarie, în Florida. Candidatul Partidului Republican va fi desemnat la congresul de la sfârșitul lunii august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii