Alegerile din SUA, controverse înainte și după anunțarea rezultatelor. Cum și-a schimbat Trump discursul după alegeri

Alegerile din SUA, controverse înainte și după anunțarea rezultatelor. Cum și-a schimbat Trump discursul după alegeri
Publicat: 02/01/2017, 13:01
Actualizat: 28/03/2019, 09:34

În mod ironic, anunțul făcut de Donald Trump în iunie 2015 privind candidatura sa la președinția Statelor Unite nu era, la acel moment, o știre de mare impact, fapt pentru care, de exemplu, publicația The New York Times a comunicat această informație într-un articol care apărea abia în pagina 16.

Atunci când a acceptat, la finalul lunii iulie, nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale americane, a promis să facă din Statele Unite o țară care să funcționeze pentru toată lumea. Clinton l-a descris atunci pe contracandidatul său, Donald Trump, drept o amenințare la adresa Statelor Unite, subliniind că „un om care poate ademeni cu un tweet nu este un om în care putem avea încredere în privința armelor nucleare”.

Donald Trump chiar a sugerat, pe data de 27 octombrie, anularea alegerilor prezidențiale din SUA și declararea sa drept câștigător. Cu 11 zile înaintea alegerilor prezidențiale ale SUA, candidatul republican a criticat politicile rivalei sale, în cadrul unui eveniment al campaniei electorale care a avut loc în statul Ohio. Declarațiile lui Trump au fost făcute după ce, în primă fază, acesta a sugerat în repetate rânduri că rezultatele alegerilor vor fi falsificate în defavoarea sa, adoptând se pare, o atitudine defensivă.

SONDAJELE DE OPINIE DE LA ÎNCEPUTUL LUI NOIEMBRIE O ANUNȚAU PE HILLARY CLINON CÂȘTIGĂTOARE

Sondajele de opinie publicate la începutul lunii noiembrie aratau că Hillary Clinton avea un avans între 2 și 4 la sută în fața lui Donald Trump în preferințele de vot. Pe data de 8 noiembrie, proiectul States of the Nation derulat de Reuters/Ipsos estima că Hillary Clinton are 90% șanse să câștige alegerile prezidențiale din Statele Unite. Candidatul Partidului Democrat la președinția SUA era, de asemenea, favorita unora dintre senatorii români, ei afirmând că, spre deosebire de contracandidatul ei, Donald Trump, Hillary este mult mai echilibrată și are o experiență vastă în decizie internațională.

CNBC.com comenta totuși, pe data de 8 noiembrie, că republicanul Donald Trump ar putea obține victoria în scrutinul prezidențial dacă există mulți alegători care îl simpatizează „în secret”, situație care ar fi indus în eroare sondajele de opinie.

DONALD TRUMP, NOUL PREȘEDINTE SUA; HILLARY CLINTON ATRIBUIE ÎNFRÂNGEREA RELUĂRII ANCHETEI FBI ÎN CAZUL SERVERULUI PRIVAT DE E-MAIL

Peste 145 de milioane de americani erau înscriși pe listele de votanți pentru a-l alege pe cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, care s-a dovedit a fi magnatul Donald Trump.
Publicația The New York Times traducea victoria lui Donald Trump printr-o respingere puternică a forțelor sistemului politic clasic mobilizate împotriva lui, de la mediile de afaceri la membrii Administrației de la Washington.

Hillary Clinton a atribuit ulterior înfrângerea în scrutinul prezidențial deciziei directorului FBI, James Comey, de a relua o anchetă în cazul serverului de e-mail privat și atacurilor cibernetice care ar fi fost coordonate, potrivit acesteia, de președintele Rusiei, Vladimir Putin, și care ar fi avut rolul „subminării democrației” americane.

ÎN DISCURSUL LUI DONALD TRUMP SE CONSTATĂ SCHIMBĂRI DE DIRECȚIE DUPĂ CÂȘTIGAREA ALEGERILOR

Donald Trump și Hillary Clinton au dat campaniei prezidențiale o dimensiune „policromatică”, fie că a fost prilejul deschiderii unor anchete, ocazia unor dezvăluiri privind evitarea plății de impozite, comentarii vulgare despre femei sau expunerii de viziuni diferite privind politica externă. Ei au evocat în campania electorală o serie de teme politice și economice, candidații democrat și republican la funcția de președinte formulând o serie de idei, în general diametral opuse, în privința imigrației, fiscalității, armelor de foc și a combaterii terorismului.

Există o schimbare de direcție la nivelul discursului post-campanie al lui Donald Trump, după câștigarea scrutinului prezidențial el renunțând la o serie de promisiuni controversate privind politica mediului sau la măsuri împotriva lui Hillary Clinton.

Trump a preluat, după câștigarea scrutinului prezidențial, elemente din discursul rostit de Clinton, promițând, cum făcuse și aceasta, că va fi președintele tuturor americanilor și unificarea națiunii americane după campania electorală care a creat clivaje.

După ce a criticat decizia FBI de a nu cere inculparea lui Hillary Clinton în ancheta privind utilizarea unui server de mail privat, Donald Trump a anunțat, după ce a câștigat alegerile, că nu va cere continuarea investigațiilor în cazul serverului de e-mail privat folosit de Hillary Clinton, deși anterior îi transmitea acesteia că dacă va câștiga, îi va cere procurorului general să numească un procuror special pentru a ancheta cazul ei.

La doar două săptămâni după ce a câștigat scrutinul prezindențial american și la câteva ore după ce a anunțat că nu va cere continuarea investigațiilor în cazul serverului de e-mail privat folosit de Hillary Clinton, în discursul lui Donald Trump a apărut o nouă schimbare: el a declarat că există o oarecare conexiune între schimbările climatice și activitățile poluante întreprinse de oameni, deși anterior respinsese acest lucru și amenințase chiar cu anularea Acordului climatic de la Paris, în timpul campaniei sale.

PROTESTE FAȚĂ DE REZULTATUL ALEGERILOR; SOLICITARE DE RENUMĂRARE A VOTURILOR

Imediat după victoria lui Trump, sute de susținători furioși ai candidatei democrate Hillary Clinton protestau pe străzile statelor americane, criticând retorica acestuia în ceea ce îi privește pe imigranți, musulmani și alte grupuri. Protestele au continuat timp de câteva zile.

La finalul lunii noiembrie, Jill Stein, candidata la președinție a Partidului Verzilor, a inițiat renumărarea voturilor din statul Wisconsin, acțiune despre care echipa de campanie a lui Hillary Clinton a anunțat că o susține. În urma acesteia, Trump a ieșit din nou câștigător. Acesta din urmă a caracterizat solicitarea independentă de renumărare a voturilor din statul Wisconsin drept o escrocherie și a spus că „rezultatul ar trebui respectat în loc să fie contestat sau folosit abuziv”.

Drept reacție, Trump afirma, într-o postare pe o rețea de socializare, că a câștigat și votul popular la alegerile din 8 noiembrie, „dacă scazi milioanele de oameni care au votat ilegal”, fără a oferi vreo dovadă care să-i susțină afirmația.

SCANDAL DIPLOMATIC – PRESUPUSA IMPLICARE A RUSIEI ÎN ALEGERILE SUA

În octombrie, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, spunea pe data de 10 noiembrie că Guvernul Rusiei a avut contacte în campania electorală cu membri ai echipei politice a republicanului Donald Trump, ales președinte al SUA.

La începutul lunii decembrie, consilierul SUA pentru Siguranță națională, Lisa Monaco, anunța că Barack Obama a cerut serviciilor de informații să verifice atacurile cibernetice și ingerințele străine în scrutinul prezidențial din noiembrie și să prezinte raportul înainte de sfârșitul mandatului său, pe 20 ianuarie.

Ulterior, un oficial de rang înalt din SUA a declarat că Agenția Centrală de Informații (CIA) a ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump să obțină șefia Casei Albe și nu doar pentru a submina încrederea în sistemul electoral american. Citând oficiali americani la curent cu această chestiune, publicația Washington Post anunța că agențiile de informații au identificat indivizi având legături cu Guvernul rus și care au transmis mii de e-mailuri accesate ilegal de la Comitetul Național Democrat și altele, inclusiv de la șeful campaniei prezidențiale a lui Hillary Clinton, către WikiLeaks.

Oficiali ruși au negat toate acuzațiile privind implicarea în alegerile din Statele Unite. Donald Trump a catalogat drept „ridicole” concluziile CIA potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidențiale pentru a-l ajuta să câștige scrutinul, subliniind că hackerii trebuie prinși în flagrant și notând că, dacă el ar fi denunțat ingerințe străine, ideea ar fi fost numită „teorie a conspirației”.

Pe fondul informațiilor privind presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în campania electorală prezidențială, zece membri ai Colegiului Electoral au cerut oficial un raport al serviciilor de informații despre presupusa influență exercitată de Rusia, argumentând că au nevoie de informații înaintea votului din 19 decembrie. Ulterior, lor li s-au alăturat 30 de colegi.

Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Camera superioară a Congresului SUA, a anunțat apoi că o comisie a Senatului Statelor Unite va iniția o investigație privind presupusele ingerințe ruse în scrutinul prezidențial din 8 noiembrie.

Doi oficiali americani cu acces direct la date secrete au declarat că noi informații arată că Vladimir Putin a controlat personal modul în care materialele obținute prin atacuri cibernetice au fost făcute publice și utilizate. Informațiile provin din surse diplomatice și din partea spionilor care lucrează pentru aliații SUA.

Pe data de 19 decembrie, Colegiul Electoral federal format din 538 de membri a confirmat victoria candidatului republican, Donald Trump, în scrutinul prezidențial. Donald Trump a primit 304 voturi federale, cu mult față de necesarul de 270. Hillary Clinton, candidata democrată, a primit doar 232 de voturi federale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA