Alegerilor locale din Republica Moldova | Andrei Năstase: De alegerile din Chișnău va depinde viitorul țării, mai presus de orice partid / Igor Dodon: Nu va veni nimeni de la Moscova, București, Bruxelles sau Kiev să facă ordine în Chișinău / Maia Sandu: Am votat pentru a continua efortul de curățare a statului de elemente corupte

Alegerilor locale din Republica Moldova | Andrei Năstase: De alegerile din Chișnău va depinde viitorul țării, mai presus de orice partid / Igor Dodon: Nu va veni nimeni de la Moscova, București, Bruxelles sau Kiev să facă ordine în Chișinău / Maia Sandu: Am votat pentru a continua efortul de curățare a statului de elemente corupte
Publicat: 03/11/2019, 14:28

Duninică, 3 noiembrie 2019, în Republica Moldova se desfășoară turul doi al alegerilor locale generale în 384 de localități, inclusiv în municipiul Chișinău, unde niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor la 20 octombrie 2019. În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidați clasați în ordinea numărului de voturi. Va fi declarat ales candidatul care obține cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care vor participa la votare.

Cele peste 1040 de secții de votare vor fi deschise între orele 7.00 și 21.00.

Socialistul Ion Ceban și candidatul Blocului „ACUM” Andrei Năstase luptă, azi, pentru fotoliul de primar al Capitalei. În data de 20 octombrie, când a avut loc primul tur, Ceban a strâns cele mai multe voturi, peste 40 la sută, iar Năstase a acumulat puțin peste 31 de procente.

Pentru prima dată din ultimii opt ani, un sondaj de tip exit-poll va fi efectuat în acest scrutin. Rezultatele exit-poll-ului vor fi făcute publice după închiderea secțiilor de votare.

Andrei Năstase: De alegerile din Chișnău va depinde viitorul R. Moldova, mai presus de orice partid

Andrei Năstase, candidatul Blocului „ACUM” (proeuropean) la funcția de primar al Chișnăului, a declarat duminică, după ce exercitat dreptul la vot, că de rezultatul alegerilor locale va depinde viitorul Republicii Moldova, mai presus de orice partid politic, relatează publicația Jurnal.md.

„Așa cum am făcut-o de fiecare dată, am votat pentru principiile și valorile în care cred. Am votat pentru oamenii din Chișinău și suburbii”, a declarat liderul Platformei Demnitate și Adevăr, parte a Blocului ACUM.

Andrei Năstase a mai menționat: „De rezultatul alegerilor de astăzi din Chișnău va depinde viitorul țării noastre, mai presus de orice partid politic. Al treilea tur nu există. Astăzi este ziua când putem face începutul unui viitor senin în țara noastră. E momentul să facem schimbarea”.

Cetățenii din 384 de localități din Republica Moldova își aleg, duminică, primarii, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale, însă cea mai urmărită cursă este cea pentru Primăria Chișinău, între Andrei Nastase și socialistul Ion Ceban, câștigată în primul tur de Ceban.

Igor Dodon,despre alegerile din R. Moldova: Deseori se votează geopolitic. Nu călcați pe aceeași greblă

Președintele Igor Dodon a afirmat că un vot geopolitic este o eroare și a îndemnat locuitorii Chișinăului „să nu calce pe aceeași greblă” la alegerile pentru primăria capitalei Republicii Moldova, pentru că „nu va veni nimeni de la Moscova, București, Bruxelles sau Kiev să facă ordine în Chișinău”.

„Foarte des mergeam la vot, o bună parte din chișinăuieni, și chiar dacă știam că nu-i cel mai bun candidat, dar îl votau geopolitic pentru că vine nu știu ce fel de ciumă, de ce culoare, verde, albastră, galbenă, roșie. Poate ajunge de această dată? Să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Oare ne trebuie în Chișinău, începând cu ziua de mâine, cineva să facă isterică așa cum a făcut-o săptămânele trecute? Vă îndemn să votați cu rațiunea, nu cu emoțiile, pentru că emoțiile ne-au făcut să ajungem în situația, în starea în care se află Chișinăul”, a declarat Igor Dodon, la ieșirea din secția de votare, potrivit site-ului Deschide.md.

„Mesajul meu către chișinăuieni este foarte simplu. Nu va veni Moscova, Bucureștiul, Bruxelles-ul sau Kievul să facă ordine la noi în Chișinău. În Chișinău, ordine vom face noi. Nu călcați pe aceeași greblă pe care ați călcat în ultimii ani. Chiar dacă știam că nu e cel mai bun candidat, dar se vota geopolitic, pentru că vine ciuma nu știu de ce culoare. Poate ajunge, să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Emoțiile ne-au făcut să ajungem în situația actuală”, a subliniat președintele moldovean.

Maia Sandu, după vot: Am votat pentru a continua efortul de curățare a statului de elemente corupte

Premierul moldovean Maia Sandu a declarat la ieșirea de la urne că a votat la alegerile locale din Republica Moldova pentru pentru a continua efortul de curățare a statului de corupție, precum și pentru a avea un oraș mai frumos și mai drag, cu apă curată și aer curat, informează site-ul Unimedia.

Maia Sandu s-a prezentat la secția de vot singură, fără pază, duminică dimineață, pentru a vota în cadrul celui de-al doilea scrutin al alegerilor locale în municipiul Chișinău.

„Probleme sunt foarte multe, dar sper că vom putea continua efortul de curățare a instituțiilor de elemente corupte, de oameni iresponsabili, care au delapidat averile publice, care au creat problemele existente. Îmi doresc în primul rând să avem oameni onești aleși azi, oameni curajoși, care să spargă toate schemele de corupție și care știu și pot rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii. Am votat pentru ca să putem continua efortul dificil, dar absolut necesar de curățare a statului”, a declarat premierul Republicii Moldova.

„Îmi doresc să se rezolve problemele principale și să am siguranța că bugetul municipiului Chișinău e folosit corect, în interesul cetățenilor, să avem investiții serioase pentru a putea rezolva probleme care țin și de amenajarea parcărilor, și de reparația drumurilor. Doresc să avem proiecte care să facă orașul nostru mai frumos, să ne fie drag de acest oraș”, a completat Maia Sandu.

Dodon, despre coaliția de guvernare din R. Moldova: S-au trecut niște limite, există două scenarii

Președintele Igor Dodon afirmă că soarta coaliției de guvernare din Republica Moldova, formată din PSRM și Blocul ACUM Platforma DA și PAS, va fi decisă săptămâna viitoare, adăugând că s-au încălcat anumite limite în campania electorală pentru alegerile locale, informează publicația Jurnal.md.

„Îmi doresc această majoritate parlamentară să-și continue activitatea. Noi am susținut acest Guvern. Lucrurile se pot schimba săptămâna viitoare, pentru că s-au trecut niște limite în această campanie electorală din partea unor parteneri”, a declarat astăzi Dodon.

Acesta a dat de înțeles că se referă la criticile aduse candidatului socialist la funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban.

„Nu s-a dat pradă emoțiilor să răspundă la fel de dur după cum a fost atacat”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a adăugat că există două scenarii privind evoluția de mai departe a lucrurilor.

„Sau va fi coaliție, sau nu va fi”, a spus acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală