Alertă de fum la bordul avionului EgyptAir, cu câteva minute înainte de prăbușire. UPDATE

Alertă de fum la bordul avionului EgyptAir, cu câteva minute înainte de prăbușire. UPDATE
Publicat: 21/05/2016, 07:16

UPDATE 6.59 În apropiere de cabina piloților, dar și în zona toaletei avionului și a sistemului electric ar fi fost detectat fum, cu doar câteva minute înainte de pierderea legăturii cu aeronava, informează BBC și Reuters, citând site-ul specializat în industria aeronautică, Aviation Herald, care susține că a primit această informație din trei surse diferite, prin intermediul Aircraft Communications Addresing and Reporting System (ACARS), un sistem digital de transmitere și recepționare a mesajelor scurte dintre aeronave și stațiile de la sol.

Unul dintre mesajelșe transmise ar menționa că „un fum dens a declanșat alarmele în partea din față a aparatului, unde sunt situate părțile sale esențiale, panoul electronic de bord. Acest compartiment cuprinde partea cea mai importantă a calculatorului de control al zborului care, potrivit semnalelor, s-ar fi defectat”, scrie și WSJ citând surse familiarizate cu ancheta.

Aceeași ipoteză este avansată și de CNN care notează că „au fost alerte de fum la bordul zborului 804 EgyptAir cu câteva minute înainte de a se prăbuși în Marea Mediterană”, informațiile fiind obținute dintr-o captură de ecran furnizată de o sursă egipteană.

„Suntem la curent cu aceste informații apărute în presă. În acest stadiu, nu le pot nici confirma, nici nega”, a declarat pentru AFP un oficial al Ministerului egiptean al Aviației Civile.

UPDATE 18.30„Armata egipteană și Marina au găsit mai multe resturi, bunuri ale pasagerilor, părți umane, bagaje și scaune de avion. Căutările continuă”, informează EgyptAir. Raza de căutare este de aproximativ 65 de kilometri, a informat un oficial al companiei.

UPDATE 18.15În 2013, avionul prăbușit al EgyptAir a avut o defecțiune la motor, conform BBC, care a descoperit un raport oficial aviatic. Aeronava a aterizat pe 25 iunie 2013 de urgență la Cairo, după ce decolase către Istanbul. Pilotul observase că motorul numărul unu se supraîncălzea, arată raportul descoperit de BBC. Defecțiunea a fost reparată atunci.

UPDATE 14.50 „În urmă cu câteva ore, am fost informați de autoritățile egiptene că au fost descoperite două scaune, o parte dintr-un corp uman și mai multe obiecte din bagajele pasagerilor în zona de căutări”, a declarat Panos Kammenos, ministrul grec al Apărării, la o conferință de presă din Atena.

UPDATE 12.45„Nu există vreun indiciu credibil” că Statul Islamic sau alt grup jihadist a fost implicat în prăbușirea avionului EgyptAir, consideră Mina Al-Lami, expert în media jihadistă, conform BBC. „Cu siguranță nu a existat până acum vreo asumare a responsabilității”, mai spune expertul.

UPDATE 12.05Armata egipteană a anunțat că a găsit resturi care ar putea proveni de la aeronava EgyptAir, prăbușită noaptea trecută. Resturile, printre care și bagaje ale pasagerilor, au fost găsite la aproximativ 290 km nord de orașul egiptean Alexandria.

UPDATE 11:23 Ministrul francez al Afacerilor Externe și un oficial din cadrul Ministerului Transporturilor au declarat că încă nu există niciun indiciu cu privire la cauzele prăbușirii avionului EgyptAir, care efectua o cursă pe ruta Paris-Cairo cu 66 de persoane la bord, relatează Associated Press.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din Franța, Alain Vidalies, a declarat la rândul său pentru France-Info că „nicio teorie nu este privilegiată” în momentul actual și a făcut apel la prudență.

Un avion al armatei franceze participă la căutările fuselajului. Vidalies a spus că Franța ar putea oferi experți și echipament subacvatic pentru operațiunile de căutare.

Vicepreședintele companiei EgyptAir, Ahmed Adel, a revenit asupra declarațiilor făcute inițial pentru CNN, potrivit cărora fuselajul avionului de pasageri egiptean prăbușit joi dimineață în Marea Mediterană ar fi fost găsit, spunând că acele fragmente nu aparțin avionuui căutat, potrivit Le Figaro. „Epava nu aparține aparatului nostru”, a spus acesta, citat de CNN.

Cu câteva ore înainte, Ahmed Adel declarase că fuselajul avionului de pasageri egiptean a fost găsit. „Am găsit fuselajul”, declara pentru CNN, Ahmed Adel, directorul adjunct al companiei EgyptAir. Acesta nu a oferit atunci detalii despre zona în care a fost localizat fuselajul avionului prăbușit.

Probabilitatea unui atac terorist este mai mare decât cea a unei defecțiuni tehnice, a afirmat ministrul egiptean al Aviației civile, Sherif Fatih. „Există o probabilitate mai mare ca avionul să fi fost vizat de un atac terorist decât să fi avut o problemă tehnică”, a declarat Fatih. „Probabil este vorba de un act terorist, deocamdată nu avem certitudini”, a precizat Sherif Fatih.

În vreme ce autoritățile au deschis o anchetă cercetând toate pistele dezastruli, rețeaua teroristă Stat Islamic ar fi revendicat doborârea avionului egiptean, conform unor site-uri afiliate organizației fundamentaliste sunnite.Un pasager irakian s-ar fi aruncat în aer la bordul avionului companiei EgyptAir, conform site-ului Newsday247.com.

Mesajele de revendicare nu au putut fi însă confirmate din surse independente și nu există o revendicare a Statului Islamic pe canalele media folosite până acum de organizația teroristă.

Un avion Airbus A320 al companiei EgyptAir care zbura din Paris (Franța) spre Cairo (Egipt), efectuând cursa MS804, s-a prăbușit joi dimineață în Marea Mediterană, în largul insulei elene Karpathos. La bord erau 56 de pasageri și zece membri ai echipajului. Este vorba de 30 de cetățeni egipteni, de 15 francezi și de cetățeni din Marea Britanie, Belgia, Irak, Kuwait, Arabia Saudită, Sudan, Ciad, Portugalia, Algeria și Canada.

În toamna anului 2015, organizația teroristă Stat Islamic a revendicat prăbușirea unui avion de pasageri rus în Egipt, un incident soldat cu 224 de morți. Avionul Airbus A321 al companiei ruse Kogolimavia (Metrojet), care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh – Sankt-Petersburg, s-a prăbușit pe 31 octombrie în Peninsula Sinai, în nordul Egiptului. Incidentul aerian s-a soldat cu moartea celor 224 de persoane aflate la bord. Gruparea fundamentalistă Provincia Sinai, filiala egipteană a rețelei teroriste Stat Islamic, a revendicat doborârea avionului, informația fiind confirmată de Rusia, Statele Unite și Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ