Alertă în țările cu populație musulmană din Asia din cauza filmului împotriva Islamului care a declanșat atacul antiamerican din Behghazi

Alertă în țările cu populație musulmană din Asia din cauza filmului împotriva Islamului care a declanșat atacul antiamerican din Behghazi
Publicat: 13/09/2012, 16:26
Actualizat: 29/09/2018, 22:27

Președintele afgan Hamid Karzai a amânat joi o vizită în Norvegia de teama revoltelor împotriva filmului antiislam care a declanșat atacul ucigaș antiamerican din Benghazi, iar mai multe țări din Asia au întărit securitatea în preajma misiunilor diplomatice americane, relatează AFP.

Manifestații violente la Benghazi (Libia) au dus la moartea a patru cetățeni americani, între care ambasadorul Statelor Unite, și la o manifestație antiamericană în fața ambasadei Statelor Unite în Egipt.

Circumstanțele precise ale morții diplomatului și ale altor trei americani rămân învăluite în mister.

Protestele împotriva filmului „Innocence of Muslims” („Inocența musulmanilor”) au început să se răspândească cu mitinguri în fața reprezentanțelor americane la Casablanca, Tunis și Khartoum. O manifestație este preconizată joi la Teheran în fața ambasadei Elveției care reprezintă interesele americane.

Ciocniri opuneau joi dimineață în fața ambasadei Statelor Unite la Cairo manifestanți egipteni, protestând împotriva filmului despre islam, poliției, care a folosit gaze lacrimogene.

Indonezia, țara musulmană cea mai populată a planetei, s-a alăturat Afganistanului pentru a cere site-ului de internet YouTube să blocheze difuzarea filmului polemic.

„Acest film este fără nici o îndoială o insultă față de o religie și a bulversat musulmanii indonezieni. Nu ne dorim ca cineva să se simtă provocat și ca violențele să survină aici”, a anunțat pentru AFP Gatot Dewa Broto, purtătorul de cuvânt al Ministerului Informației și Comunicațiilor.

Deocamdată, nu s-a semnalat vreun incident în Indonezia, unde majoritatea celor aproximativ 240 de milioane de locuitori practică islamul moderat.

La fel, niciun incident nu a avut loc în Afganistan, unde forța internațională NATO, comandată de americani, combate rebelii talibani începând cu 2001. Însă președintele Karzai a decis să amâne o deplasare la Oslo.

„El și-a anulat călătoria. Se teme de posibile revolte legate de difuzarea filmului”, a anunțat pentru AFP un purtător de cuvânt al președinției. „Preferă să rămână aici în acest context critic”.

Miercuri, președintele american Barack Obama și omologul său afgan au discutat telefonic pentru „a se asigura că circumstanțele care au condus la violență în Libia și în Egipt nu reprezintă amenințare pentru forțele americane sau afgani”.

Lungmetrajul, realizat de către un cineast care se califică americano-israelian, seamănă cu un atac grosolan și ironic, cu buget redus, împotriva islamului. Actorii, vorbind în engleză cu accent american, îi prezintă pe musulmani drept imorali și violenți degeaba.

În majoritatea țărilor din Asia unde locuiește o populație musulmană semnificativă, securitatea în apropierea reprezentanțelor diplomatice americane a fost întărită sau era în curs de a fi joi.

India, țara din lume care numără cel mai mare număr de musulmani după Indonezia și Pakistan, a pus în stare de alertă efectivele sale armate desfășurate în jurul clădirilor americane.

La Bangladesh, unde zeci de mii de persoane au protestat în 2006 împotriva publicării caricaturilor profetului Mahomed de către o revistă daneză, autoritățile au întărit, de asemenea, dispozitivul lor de protecție al ambasadei americane și altor reprezentanțe.

Ambasada americană de la Kuala Lumpur, capitala Malaysiei, majoritar muslumană, a îndemnat cetățenii săi să evite locurile aglomerate și să rămână vigilenți în apropierea rugăciunii de vineri.

În Filipine, țară majoritar catolică dar unde apar grupări islamice radicale, polițiști de elită păzesc ambasada americană zi și noapte de la debutul violențelor în această săptămână în Libia și în Egipt.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?