ALERTĂ. Revin asasinatele și înscenările. Polițiști ruși, cercetați

ALERTĂ. Revin asasinatele și înscenările. Polițiști ruși, cercetați
Publicat: 16/03/2020, 13:27
Actualizat: 16/03/2020, 13:41

Ofițeri de poliție din Siberia au fost acuzați de abuz de putere, la două luni după ce un renumit muzician rus care fusese reținut de aceștia pe motiv de distribuție de stupefiante a fost găsit decapitat, a anunțat, zilele trecute, un consilier al orașului Omsk.

Potrivit celor de la The Moscow Times, corpul neînsuflețit al lui Dmitry Fyodorov a fost găsit pe o linie de cale ferată din orașul Omsk, în 26 decembrie 2019. La acea vreme, poliția încadra fapta ca pe suicid sau ca pe un tragic accident.

La doar o săptămână înainte de eveniment, toboșarul rus în vârstă de 25 de ani înregistrase un clip video prin care se plângea că organele de poliție îi plantaseră probe (droguri) și l-au forțat să mărturisească acuzațiile de distribuție de stupefiante.

Anchetatorii susțin că Garda Națională a orașului, precum și ofițerii de poliție ar fi comis încălcări procedurale pe perioada detenției lui Fyodorov, potrivit unui document dat publicității de consilierul orașului Omsk, Dmitry Petrenko.

Neregulile ar putea indica faptul că ofițerii, neidentificați încă, ar fi putut „comite acțiuni ilegale împotriva intereselor de serviciu”, afirmă Petrenko.

„Mulțumită semnalelor de alarmă fără precedent trase în Omsk, această situație a generat valuri chiar și la Moscova… Este prea devreme să evaluăm rezultatele, însă acesta este un început”, a mai afirmat consilierul pe o pagină de socializare.

Acuzele, potrivit unui extras al documentului oficial, au fost oficializate în data de 24 ianuarie a.c. În aceeași lună, cinci foști ofițeri de poliție din Moscova au fost incriminați pentru o înscenare care ar fi fost orchestrată vara trecută împotriva jurnalistului anti-corupție, Ivan Golunov.

Arestarea rapidă a lui Golunov, în iunie 2019, a generat un val de nemulțumire la scară largă și a repus pe tapet situația cazurilor de deținere/consum de stupefiante, fabricate, cu privire la care activiștii și cetățenii ruși vizați susțin că ar fi o practică obișnuită a forțelor de ordine.

Încarcerările din Rusia înregistrează cel mai înalt nivel pe cap de locuitor la nivel european, în ceea ce privește infracțiunile legate de stupefiante. Situația a dus la apariția controversatului act normativ care incriminează achiziția, posesia și distribuția de narcotice, denumită sugestiv ”Articolul Poporului”.

„Acest lucru i se poate întâmpla oricui”, afirma Fyodorov într-un clip video înregistrat înainte de moartea sa.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase