UPDATE | Peste 100 de cutremure și replici s-au produs în Japonia. Cel mai puternic seism a fost de 7,6 / Patru persoane și-au pierdut viața (VIDEO)

UPDATE | Peste 100 de cutremure și replici s-au produs în Japonia. Cel mai puternic seism a fost de 7,6 / Patru persoane și-au pierdut viața (VIDEO)
Publicat: 01/01/2024, 23:00
Actualizat: 01/01/2024, 23:00
22:56

Rețelele de telefonie japoneze oferă servicii de mesaje în caz de dezastru

Patru rețele de telefonie din Japonia oferă un serviciu de mesaje în caz de dezastru, care le permite oamenilor să verifice dacă prietenii și rudele sunt în siguranță.

Astfel, NTT Docomo, KDDI, SoftBank și Rakuten Mobile operează acest serviciu de mesagerie, potrivit postului de știri japonez NHK, citat de Sky News.

În acest mod, oamenii pot folosi serviciul pentru a transmite în mediul online faptul că sunt siguranță, iar mesajele sunt utile în contextul în care serviciile de bază ale principalilor operatori de telecomunicații din Japonia au fost întrerupte din cauza cutremurelor.

21:45

Autoritățile japoneze au anunțat decesul a patru persoane, în urma cutremurelor

Autoritățile din Ishikawa anunță că patru persoane au murit în urma cutremurelor de luni, potrivit Sky News. Acesta este primul bilanț oficial al victimelor din partea autorităților din zonă.

Anterior, presa japoneză relatase că poliția locală a anunțat că un bărbat în vârstă a fost declarat mort după ce o clădire s-a prăbușit în orașul Shika din Ishikawa.

Peste 100 de cutremure și replici au fost înregistrate în Japonia în ultimele 12 ore. Acestea au avut magnitudinea cuprinsă între 2,9 și 7.6.

Cele mai multe seisme s-au produs în apropiere de Noto, în Ishikawa.

19:06

Toate avertizările de tsunami din Japonia au fost retrogradate

Toate avertizările de tsunami emise luni au fost retrogradate la nivelul „avertisment”, a anunțat agenția meteorologică din Japonia, citată de Sky News.

Avertizarea, care indica riscul apariției unor valuri de trei metri sau mai mult, a intrat în vigoare luni dimineață după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade a lovit Ishikawa.

A fost cel mai puternic cutremur din regiune din ultimele patru decenii, potrivit US Geological Survey.

O altă „alertă de tsunami major” a fost retrogradată în cursul zilei. Un „avertisment” sugera că valurile ar putea atinge înălțimi de până la un metru.

18:55

Prima victimă a cutremurelor din Japonia. Cadavrul unui bărbat, descoperit într-o casă prăbușită

Un bărbat a murit după ce o clădire s-a prăbușit în Ishikawa în urma cutremurelor de luni, a anunțat postul japonez de televiziune NTV.

Este prima victimă a cutremurelor care au zguduit, luni, Japonia. Anterior, un departament local de pompieri din orașul Wajima a declarat că cel puțin 30 de clădiri s-au prăbușit în Ishikawa.

Secretarul șef al cabinetului japonez Yoshimasa Hayashi a mai spus că mai multe persoane au rămas blocate în interior.

Locuitorilor li s-a spus să își evacueze casele și să se îndrepte spre zone înalte.

17:55

Peste 80 de cutremure înregistrate luni în Japonia

Peste 80 de cutremure au fost înregistrate de aparate luni, în Japonia, informează Mediafax.

Cele mai multe au avut loc în regiunea Ishikawa, acolo unde a avut loc cutremurul cu magnitudinea 7,6 de dimineață.

Cutremurele s-au produs luni, începând cu ora 7.10 și au avut magnitudini cuprinse între 3 și 7,6.

Cele mai multe dintre ele s-au produs în apropiere de Noto, în Ishikawa, unde s-a înregistrat cel mai puternic cutremur de luni dimineață.

Alte cutremure au avut loc în largul coastelor Joetsu, la Chuetsu, în Marea Iyonada și la Niigata.

Specialiștii avertizează că seria de cutremure ar putea continua două sau trei zile.

15:11

Avertizări de alte cutremure puternice în următoarele zile emise de autoritățile japoneze

Cutremurul puternic care a lovit luni Japonia a determinat autoritățile să avertizeze populația să evacueze unele zone de pe coasta de vest. Mii de locuințe au rămas fără curent electric, iar zborurile și serviciile feroviare din regiune au fost afectate și ele, relatează Reuters.

Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a emis avertizări de tsunami pentru prefecturile de coastă Ishikawa, Niigata și Toyama, acestea fiind primele avertizări majore de la cutremurul și tsunamiul care au lovit nord-estul Japoniei în martie 2011.

Unele case au fost distruse și au fost trimise unități ale armatei pentru a ajuta la operațiunile de salvare, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Hayashi Yoshimasa, adăugând că autoritățile încă evaluează amploarea pagubelor.

Mai multe cutremure puternice în zonă, unde activitatea seismică mocnește de peste trei ani, ar putea avea loc în zilele următoare, a declarat oficialul JMA Toshihiro Shimoyama, citat de Mediafax.

În comentariile făcute în fața presei la scurt timp după producerea cutremurului, premierul Fumio Kishida a avertizat, de asemenea, locuitorii să se pregătească pentru alte cutremure. „Locuitorii trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure și îi îndemn pe oamenii din zonele în care se așteaptă tsunami să se evacueze cât mai repede posibil”, a declarat Kishida.

13:47

Primii răniţi în urma cutremurelor încep să ajungă la spitale

Spitalul oraşului Suzu din prefectura Ishikawa, afectată de o serie de cutremure de mică adâncime care s-au produs luni, raportează sosirea unui aflux de pacienţi răniţi, relatează The Guardian.

Mulţi dintre răniţi au fracturi, dar deocamdată nu au fost confirmate decese.

Un nou cutremur cu magnitudinea 5,6 s-a produs la ora locală 18.08 (11.08, ora României) în largul coastei peninsulei Noto, în apropiere de epicentrul celui mai puternic seism, care s-a produs la ora locală 16.10 şi a avut o magnitudine estimată la 7,5. Clădirile şi alte structuri slăbite de cutremurele anterioare sunt deosebit de vulnerabile la replicile de după cutremur.

Transportul răniţilor este întârziat din cauza drumurilor avariate. Spitalul funcţionează cu ajutorul generatoarelor, deoarece curentul electric a fost întrerupt în cartier.

De asemenea, incendii au izbucnit în ceea ce par a fi locuinţe din Peninsula Noto, relatează News.ro.

Temperaturile din zona afectată de seisme sunt prognozate să scadă la aproximativ 1°C în timpul nopţii, iar în prezent se estimează că aproximativ 36.000 de gospodării nu au energie electrică.

Ziua de Anul Nou este principala sărbătoare de iarnă în Japonia, iar multe familii se întorc din marile oraşe precum Tokyo şi Osaka să-şi viziteze rudele din provincie.

13:20

Un prim tsunami înregistrat pe coasta estică a Coreei de Sud

Primul tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălţime de 45 centimetri, în urma unui puternic cutremur, cu magnitudinea 7,6, care s-a produs luni în Japonia, a anunţat agenţia sud-coreeană de meteorologie, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Tsunamiul poate creşte după valurile iniţiale şi poate continua peste 24 de ore, a indicat agenţia de meteorologie din Coreea de Sud.

Provincia Gangwon din Coreea de Sud i-a avertizat pe locuitori să îşi ia măsuri de precauţie şi să evacueze zona îndreptându-se spre regiuni mai înalte, conform Ministerului de Interne.

Agenţia de meteorologie din Coreea de Sud a declarat anterior că nivelul mării în unele regiuni ale provinciei Gangwon de pe coasta de est ar putea creşte după cutremurul cu magnitudinea 7,6 care a lovit regiunea central-nordică a Japoniei şi a îndemnat la prudenţă.

Autorităţile din provincia Gangwon le-a transmis locuitorilor prin SMS-uri de urgenţă să nu se apropie de zonele costiere şi să evacueze regiunile de risc îndreptându-se spre zone mai înalte. Autorităţile din oraşul Samcheok i-au sfătuit pe locuitori să se mute în zone mai înalte decât o clădire cu trei etaje, a declarat Ministerul de Interne.

12:23

Mii de case sunt fără curent electric, sunt perturbate zborurile şi serviciile feroviare

Mii de case sunt fără curent electric, sunt perturbate zborurile şi serviciile feroviare în regiunea afectată, relatează Reuters.

Cutremurul cu magnitudinea cea mai mare, de 7,5, a declanşat valuri de aproximativ 1 metru de-a lungul unor părţi ale coastei Mării Japoniei, dar este aşteptat un val mai mare, care ar putea atinge 5 metri, a raportat postul public de televiziune NHK, scrie News.ro.

Rusia a emis, de asemenea, avertismente de tsunami în oraşele sale din Extremul Orient, Vladivostok şi Nahodka.

Autorităţile încă evaluează amploarea pagubelor, iar locuitorii trebuie să se pregătească pentru eventuale alte cutremure, a avertizat premierul Fumio Kishida în comentarii difuzate de NHK. „Locuitorii trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure şi îndemn oamenii din zonele în care se aşteaptă tsunami să plece cât mai repede posibil”, a declarat Kishida.

Imaginile difuzate de NHK au arătat o clădire care se prăbuşeşte într-o coloană de praf în oraşul de coastă Suzu şi locuitori din oraşul Kanazawa care se ghemuiesc sub mese în timp ce seismul le zguduiau casa. Cutremurul a zguduit, de asemenea, clădiri din capitala Tokyo, pe coasta opusă.

Peste 36.000 de gospodării au rămas fără curent electric în prefecturile Ishikawa şi Toyama, a declarat furnizorul de utilităţi Hokuriku Electric Power.

11:52

Nu au fost raportate anomalii la centralele nucleare din ţară după cutremur

Multe case s-au prăbuşit în unele zone din Ishikawa, potrivit autorităţilor locale şi departamentelor de pompieri. Aproximativ 32.500 de locuinţe din prefectură au rămas fără curent electric, relatează cotidianul Nikkei, citat de News.ro.

O femeie în vârstă de 80 de ani din Itoigawa, prefectura Niigata, a căzut în timp ce se refugia după alerta de tsunami şi a suferit un traumatism cranian.

Valuri seismice au fost observate şi în prefecturile Toyama şi Niigata, a precizat agenţia meteorologică niponă.

Nu au fost raportate anomalii la centralele nucleare din ţară după cutremur, a precizat guvernul japonez, care a înfiinţat o celulă de intervenţie de urgenţă la biroul prim-ministrului din Tokyo.

Cutremur puternic în prima zi a Noului An, în Japonia. Alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 7,6 s-a produs luni în regiunea central-nordică a Japoniei. Agenţia de Meteorologie din Japonia a emis o avertizare de tsunami care vizează regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata şi Toyama.

„Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat şi să se îndrepte către altitudini mai mari”, a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce cutremurul a lovit Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (07:10 GMT), conform AFP.

Ciucă, mesaj de Anul Nou: „Tot ce facem este cu gândul la copiii noștri”
Un tsunami de până la 5 metri înălţime ar putea lovi Peninsula Noto din în prefectura Ishikawa, potrivit agenţiei meteorologice.

Valuri de peste un metru înălţime au fost înregistrate pe coastele oraşului Wajima din prefectura Ishikawa, a relatat NHK, citat de Agerpres.

Clădirile au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo

Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică eventuale probleme apărute la centralele sale nucleare, conform NHK.

Intensitatea seismului a fost revizuită în urcare, după ce iniţial a fost anunţată magnitudinea preliminară 7,4.

Serviciul seismologic al Statelor Unite (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,4, potrivit AFP.

Clădirile au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo, conform agenţiei DPA. În această regiune nu au fost raportate pagube sau victime la scurt timp după producerea cutremurului.

Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern