• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Ambasadorul Jinga ironizează presa din Marea Britanie care a așteptat invazia românilor și bulgarilor: „Așteptându-l pe Godot”

Ambasadorul Jinga ironizează presa din Marea Britanie care a așteptat invazia românilor și bulgarilor: „Așteptându-l pe Godot”
Ambasadorul român la Londra a glumit pe seama parlamentarilor și ziarelor de dreapta care s-au adunat pe aeroporturi în ziua de Anul Nou pentru o întâmpina un "aflux" de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa "Așteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett

Ambasadorul român la Londra a glumit, într-un text pentru Huffington Post, pe seama parlamentarilor și ziarelor de dreapta care au prognozat un „aflux” de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett.

„Se pare că o nouă versiune a (piesei) «Așteptându-l pe Godot» a fost reinventată de către o parte a presei britanice și unii politicieni care așteaptă cu disperare sosirea a milioane de români după 1 ianuarie 2014”, a scris Jinga pentru The Huffington Post.

„Jurnaliști și distinși parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton pe 1 ianuarie au descoprit că doar doi români au venit în Marea Britanie să profite de beneficiile anulării restricțiilor, iar amândoi (sic) au oferte ferme de lucru – unul pentru spălarea mașinilor, celălalt ca medic în Essex. Majoritatea covârșitoare a pasagerilor erau români care reveneau la muncă după ce s-au bucurat de Crăciun alături de familii, acasă, sau britanici care se întorceau de la schi în Carpați”, afirmă el.

Ambasadorul a mai afirmat că o „campanie media insultătoare împotriva românilor” a fost lansată de segmente ale presei britanice, fără să fie bazată pe probe. „Cei mai mulți români care vin în Marea Britanie au muncit, nu au primit ajutoare. Pledăm în favoarea oamenilor onești, muncitori, care plătesc taxe și contribuie la societate”, a continuat el.

„Este foarte surprinzător să constatăm că atitudinile față de români au fost atât de ușor influențate de opinii greșite și părtinitoare”, a subliniat Jinga.

Articolul din The Huffington Post a fost revizuit, fiind eliminate referirile la politicieni, notează The Guardian.

În ziua de Anul Nou, președintele Comisiei pentru Afaceri Interne Keith Vaz și un membru al acesteia Mark Reckless au declarat presei că au venit să observe procedurile care au intrat în vigoare. Ei au constatat că un avion era pe trei sferturi plin, majoritatea celor 146 revenind la muncă în Marea Britanie după ce au petrecut Crăciunul în familie.

Declarațiile reprezentantului României au loc după o intensă dezbatere în Marea Britanie cu privire la sosirea imigranților români și bulgari după anularea pe 1 ianuarie a restricțiilor care le-au fost impuse. O serie de politicieni, între care liderul formațiunii xenofobe și antieuropene UKIP Nigel Farage și mai mulți conservatori, au afirmat că Marea Britanie nu poate absorbi un număr important de noi imigranți din Europa de Est.

MigrationWatch, un grup de presiune, a afirmat într-un comunicat emis în ajunul Anului Nou că aproximativ 50.000 de persoane provenind din ambele țări urmează să vină anual în Marea Britanie în următorii cinci ani.

Reckless, un parlamentar conservator din Rochester și Strood, a râs de comparația cu antieroii lui Beckett Vladimir și Estragon. Comisia va continua să examineze problema imigrației îndeaproape și ar putea să-l cheme pe Jinga la o nouă audiere, a declarat el.

Inchide