Ambasadorul SUA în Polonia: Sistemul antibalistic al NATO va fi implementat

Ambasadorul SUA în Polonia: Sistemul antibalistic al NATO va fi implementat
Publicat: 16/07/2015, 14:32
Actualizat: 16/07/2015, 17:04

„Acordul nuclear cu Iranul nu afectează în niciun fel planul de a construi o bază antirachetă în Redzikowo; lucrările vor începe anul viitor și se vor încheia până în 2018”, a spus diplomatul american.

„Nu cred că preocupările privind abandonarea planului sunt justificate”, a subliniat ambasadorul american, aflat la încheierea mandatului.

Statele Unite vor instala sisteme antibalistice SM-3 în baza militară din satul Redzikowo, situat în nordul Poloniei.

Acordul nuclear cu Iranul nu elimină amenințarea balistică, a afirmat marți un reprezentant al Alianței Nord-Atlantice, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat și explicând că elementele antibalistice din România și Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. „Amenințarea balistică la adresa NATO este în creștere. Numeroase țări dețin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internațional cu Iranul nu modifică situația. Sistemul antirachetă va proteja aliații europeni ai NATO de amenințările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există și au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO”, a declarat un oficial NATO, sub protecția anonimatului, pentru agenția rusă Sputnik. „Scopul este contracararea tuturor amenințărilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antirachetă nu este antirus. Geografia și fizica nu permit sistemului NATO să doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite în Polonia și România”, a explicat oficialul NATO.

Reprezentantul NATO a făcut aceste declarații ca reacție la afirmațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a explicat că Rusia se așteaptă ca Statele Unite și NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa în contextul acordului marilor puteri cu Iranul în domeniul nuclear.

Potrivit lui Lavrov, Moscova așteaptă ca Administrația Barack Obama să abandoneze planurile de construire a unui sistem antirachetă în Europa, dat fiind că Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind îndreptat împotriva unor țări precum Iranul și Coreea de Nord, care nu se conformează reglementărilor internaționale. Lavrov a amintit că președintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluționată criza nucleară iraniană. „De aceea, astăzi le-am atras atenția colegilor noștri americani asupra acestui fapt și așteptăm o reacție”, a declarat marți Lavrov. „Este clar că acordul cu Iranul va influența situația generală în Orientul Mijlociu, în nordul Africii și în zona Golfului Persic”, a spus șeful diplomației ruse, potrivit agenției TASS.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au ajuns, marți, la un acord privind programul nuclear iranian.

Rusia a exprimat în mai multe rânduri preocupări în legătură cu elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania și Turcia. În urmă cu trei săptămâni, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Națională, afirma că sistemele antibalistice ale Alianței Nord-Atlantice sunt îndreptate împotriva Rusiei și Chinei.

Statele Unite și NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara amenințări provenind din țări care nu se conformează reglementărilor internaționale, precum Iranul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×