Ambasadorul SUA la NATO, după criza turco-rusă: Rusia nu este un inamic, dar nu se mai comportă ca un partener

Ambasadorul SUA la NATO, după criza turco-rusă: Rusia nu este un inamic, dar nu se mai comportă ca un partener
Publicat: 30/11/2015, 19:50

Miniștrii de Externe ai statelor membre NATO se reunesc marți și miercuri la Bruxelles, unde vor discuta despre finanțarea trupelor de securitate ale Afganistanului, despre provocările de securitate ridicate la granițele NATO de către Statul Islamic (Daesh) și situația din Africa de Nord, dar și despre relația NATO cu Rusia și cu Ucraina. Criza dintre Turcia și Rusia, apărută după ce lunea trecută două F-16 turcești au doborât un Suhoi 24 rusesc care ar fi pătruns în spațiul aerian al Turciei, din Siria, nu va lipsi de pe agenda ministerialei de la Bruxelles, a explicat Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO.

Oficialul american a explicat că, așa cum a arătat și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg încă de lunea trecută, Alianța sprijină Turcia în efortul de a-și apăra teritoriul.

„Consiliul s-a reunit lunea trecută și a declarat fără echivoc că sprijinim dreptul Turciei de a-și apăra teritoriul și spațiul aerian și NATO va face orice este necesar pentru a sprijini Turcia în acest efort. Trebuie spus că deja există baterii de rachete Patriot ale NATO în Turcia, ca sistem de apărare, există deja avioane americane F-15 cu baza în Turcia, la cererea guvernului turcesc. Toate sunt în sprijinul Turciei de a se apăra și vor sta cât timp este necesar. Nu există nicio îndoială între cei 28 de membri ai NATO că vom veni în unii în ajutorul celorlalți„, a declarat ambasadorul Douglas Lute.

În ce privește relația NATO cu Rusia, oficialul american a recunoscut că aceasta nu mai este funcțională (de altfel acest lucru se întâmplă încă de anul trecut), însă deși Rusia nu mai poate fi considerat un partener, asta nu înseamnă că va fi declarată un inamic al NATO.

Nu mă aștept ca NATO să declare Rusia drept un inamic. Mă aștept la un larg consens asupra faptului că Rusia nu se mai comportă ca un partener. Este destul de evident, de la anexarea Crimeii la destabilizarea Donbass-ului, la periferia NATO, care a inclus și statele baltice, și acțiunile din Siria. Deci este clar că nu este un partener, dar nu aș folosi cuvântul inamic. Cred că realitatea crudă este că NATO și Rusia trebuie să descopere cum să conviețuiască, dat fiind faptul că sunt vecini”, a declarat Lute.

Despre doborârea avionului rusesc: „A fost o situație periculoasă, însă nici NATO, nici SUA nu au avut nimic de-a face cu ea”

Oficialul american a explicat că toate semnalele arată că lucrurile între Rusia și Turcia s-au calmat și că apelul la „dezescaladare” și dialog este respectat de ambele părți, în ciuda sancțiunilor economice impuse de Rusia Turciei.

A fost un incident foarte serios, nimeni nu îl ia prea ușor. Este o problemă fundamentală între Turcia și Rusia, cele două guverne comunică și în ultimele zile am văzut o reducere a retoricii, într-un efort de a dezescalada această problemă, pe care SUA și NATO o salută. Credem că dialogul între Moscova și Ankara este calea de urmat și sperăm ca acest proces să continue. Observăm eforturi din ambele părți pentru dezescaladare, în ciuda unor măsuri serioase, precum sancțiunile economice ale Rusiei”, e declarat Douglas Lute.

Întrebat dacă NATO a avut vreo legătură cu decizia Turciei de a doborî avionul rusesc care îi încălca spațiul aerian, oficialul american a negat, însă a spus că Alianța și SUA erau la curent cu încălcările anterioare comise de Rusia.

„Am ținut legătura cu Turcia încă din octombrie, când spațiul său aerian a fost violat, în legătură cu pericolul persistent al operațiunilor rusești atât de apropiate de granița turcească. Deci, da, am ținut legătura cu Turcia, dar nu în sensul că a existat vreo coordonare sau operațiune comună în legătură cu incidentul în sine. A fost o decizie suverană a Turciei, în spațiul aerian turcesc, sub regulile turcești de angajare în luptă. Am ajuns la concluzia că a fost o situație periculoasă, însă nici NATO, nici SUA nu au avut nimic de-a face cu ea„, a explicat ambasadorul american la NATO.

În privința suspiciunilor, prezentate de Rusia drept realitate, că avionul doborât nu ar fi intrat de fapt în Turcia, Douglas Lute a menținut poziția NATO de până acum: „După consultările cu Turcia, susținem datele prezentate de Turcia – date radar, înregistrări audio ale avertismentelor către aeronavele rusești. Aceste date sunt susținute și de alți aliați, deci credem că descrierea incidentului făcută de Turcia este corectă și o susținem„.

Douglas Lute a explicat că acordul dintre Coaliția internațională care acționează în Siria, împotriva Statului Islamic, și Rusia privind regulile comune de acțiune în spațiul aerian sirian nu putea preveni incidentul de la granița cu Turcia.

„Coaliția a convenit cu Rusia să agreeze un set de reguli comun, privind mecanisme foarte practice, prin care piloții să vorbească cu piloții, planificatorii să vorbească cu planficatorii și așa mai departe – implică frecvențe radio, etc. – pentru a nu avea surprize în aer, deasupra Siriei. Toate aceste aranjamente nu vor preveni problema, dacă avioanele Rusiei violează spațiul aerian suveran al Turciei. Este o diferență între a împărți frecvențele radio în spațiul aerian sirian și o națiune care violează spațiul alteia. Aceste reguli nu vor preveni incidente dacă teritoriul Turciei nu este respectat”, a spus Douglas Lute.

Blocada turcească asupra navelor rusești, în Bosfor și Dardanele, nu se confirmă

Douglas Lute a negat informația apărută recent în mediul online, că Turcia ar fi blocat accesul navelor rusești între Marea Neagră și Marea Mediterană, prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, în baza Acordului de la Montreux, care îi dă acest drept, în caz că este atacată.

Nu am văzut nimic care să sugereze că Turcia a întreprins vreo acțiune în legătură cu strâmtorile. Turcia a luat de zeci de ani foarte în serios responsabilitățile sale internaționale sub Tratatul de la Montreux, care guvernează traficul prin acele strâmtori, însă nu am văzut nimic care să sugereze că s-a schimbat ceva și nu mă aștept la vreo schimbare în această privință„, a explicat ambasadorul SUA la NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată