Americanii susțin că Rusia nu a dat FBI toate detaliile despre atacatorul cu bombă din Boston

Americanii susțin că Rusia nu a dat FBI toate detaliile despre atacatorul cu bombă din Boston
Publicat: 10/04/2014, 14:24

Oficialii ruși au transmis FBI, în 2011, că Tamerlan Țarnaev, unul dintre atacatorii cu bombă de la maratonul din Boston, „era un adept al Islamului radical și un ultra-credincios” și că Țarnaev „s-a schimbat drastic din 2010, când se pregătea să plece din SUA într-o regiune a țării (Rusia) pentru a se înrola în grupuri underground nespecificate”, relatează New York Times despre un raport al Inspectorului General al Comunității de Informații (corp de control în SUA), care nu este public, însă va fi prezentat membrilor Congresului cu atribuții specifice.

După investigația preliminară a FBI, Rusia a respins însă câteva cereri de informații suplimentare despre Țarnaev, mai arată raportul care încearcă să stabilească cum ar fi putut agențiile de securitate să prevină atacul cu bombă.

La momentul atacului, agențiile americane considerau că Țarnaev era mai degrabă o amenințare foarte mare pentru Rusia. Raportul mai arată că autoritățile ruse au trimis la FBI abia după atentat informații dintr-o conversație interceptată a lui Țarnaev cu mama sa, în care acesta vorbea despre Jihadul islamic.

„S-a aflat că rușii nu au trimis toate informațiile pe care le aveau despre el, iar bazându-se pe tot ce aveau la dispoziție, FBI a făcut tot ce a putut”, a spus un oficial de rang înalt din SUA.

Tamerlan Țarnaev, ucis de forțele de ordine în timp ce încerca să fugă, și fratele său Djokhar, sunt singurii suspecți în cazul atacului cu bombă care a ucis trei oameni și a rănit peste 200, la linia de sosire a maratonului din Boston, din 2013. Departamentul de Justiției al SUA vrea să ceară pedeapsa cu moartea pentru Dzokhar Țarnaev.

Autoritățile americane au găsit puține dovezi despre legături teroriste ale celor doi frați. Agenți FBI au mers în Daghestan, regiune rusească din nordul Caucazului, unde Tamerlan Țarnaev fusese în 2012, într-o perioadă extrem de violentă, însă nu au găsit nimic care să arate că acesta s-ar fi antrenat cu teroriștii.

„La acest moment, pare că cei doi erau extremiști violenți domestici. Nu putem exclude nimic, dar până acum nu am găsit nimic substanțial care să îi lege de un grup terorist”, a mai spus oficialul american citat.

Raportul arată că FBI nu a putut folosi mijloace de interceptare asupra lui Țarnaev înainte de atentat, din cauza regulilor interne.

„Dacă ar fi știut ce știau rușii, probabil că ar fi putut face mai mult conform regulilor de investigație, însă ar fi putut să demaște conspirația? Asta e foarte greu de spus”, a explicat un alt oficial american.

Deși raportul îi scoate basma curată pe agenții FBI, arată și faptul că anchetatorii din Boston ar fi putut să meargă mai în profunzime cu audierile, pe baza informațiilor primite din Rusia, în 2011.

În ancheta din 2011, agenții FBI au verificat cazierul, fișele matricole școlare și istoricul căutărilor pe internet ale lui Tamerlan Țarnaev. De asemenea, l-au audiat pe el, pe părinții săi și persoane de la școala unde învăța acesta. După aceste etape, agenții FBI de la Moscova au solicitat rușilor informații suplimentare despre Țarnaev, care emigrase din Daghestan în SUA, cu peste 10 ani în urmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun