Americanul dispărut în Iran în 2007 era într-o misiune neautorizată pentru CIA

Americanul dispărut în Iran în 2007 era într-o misiune neautorizată pentru CIA
Publicat: 13/12/2013, 09:38
Actualizat: 13/12/2013, 09:39

Robert Levinson, un fost agent FBI dispărut pe insula iraniană Kish în 2007, era de fapt un contractant trimis în misiune de agenți CIA care nu primiseră aprobarea superiorilor lor, a dezvăluit joi presa americană citată de AFP.

În urma unei anchete desfășurate timp de mai mulți ani, Associated Press (AP) și Washington Post au decis să dezvăluie informația deoarece ea arată „erori grave” comise de agenția americană de informații și deoarece răpitorii săi știu deja aproape cu siguranță afilierea sa, a justificat Kathleen Carroll, directoarea executivă a AP.

Solicitată de AFP, CIA nu a comentat pentru moment, însă administrația Obama a regretat său că agenția AP a difuzat aceste informații. „Fără a comenta legătura presupusă între Levinson și administrație, Casa Albă și alții din cadrul Executivului au cerut ferm AP să nu difuzeze acest articol, din cauza temerilor pentru viața lui Levinson”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională (NSC) Caitlin Hayden, într-un comunicat.

„Regretăm că AP a ales să difuzeze această articol, care nu este în măsură că aducă progrese în cazul lui Levinson pentru a-l aduce înapoi acasă. Ancheta asupra dispariției lui Levinson continuă și suntem determinați să îl înapoiem în siguranță familiei”, a adăugat ea.

Robert Levinson, în vârstă de 65 de ani dacă se mai află în viață, a devenit anchetator privat după o carieră în FBI.

Deplasările sale profesionale frecvente au stârnit interesul analiștilor CIA care lucrau mai ales asupra circuitelor financiare ilicite.

O analistă a CIA, Anne Jablonski, l-a angajat, prin urmare, pe bază de contract pentru a scrie rapoarte asupra informațiilor acumulate în timpul deplasărilor sale, conform AP și Waashington Post.

Însă Jablonski nu era agent de teren și nu era menită să acționeze drept ofițer de raport. Contrar regulilor, Levinson trebuia să corespondeze cu ea utilizând adresa de mail personală a acesteia.

La începutul lui 2007, Levinson a informat-o că dispune de un informator care i-ar putea da informații despre corupția din Iran.

Era vorba de un bărbat numit Dawud Salahuddin, un cetățean american căutat de Statele Unite pentru că a omorât un diplomat iranian în 1980. Acest bărbat s-a refugiat în Iran și a devenit un apropiat al unor ramuri guvernamentale

Levinson pleacă astfel la începutul lunii martie pe insula iraniană Kish, în Golf, pentru a-l întâlni, cu aprobarea lui Jablonski. Puțin după sosirea sa la hotel, a luat un taxi și a dispărut fără urmă.

CIA a reacționat cu greu conform relatărilor AP: operațiunea nu fusese aprobată și direcțiunea CIA nu era la curent, a arătat ulterior o anchetă internă.

Zece analiști, printre care Jablonski și Sampson, au fost obligați să demisioneze sau au primit sancțiuni administrative.

Câteva luni mai târziu, CIA a informat Congresul, Casa Albă și FBI de adevărata afiliere a lui Robert Levinson.

Pentru public, el a fost mereu prezentat ca un cetățean american dispărut în timpul unei călătorii private. La sfârșitul lui noiembrie, Departamentul de Stat l-a prezentat drept ostaticul american reținut de cel mai mult timp din istoria țării.

Familia sa, care nu a mai primit dovezi că ar fi în viață din 2010, a primit 2,5 milioane de dolari pentru a nu porni anchete ce ar putea dezvălui realitatea, conform AP și Washington Post.

„Statele Unite au suspectat mereu însă niciodată nu au putut dovedi că Levinson a fost răpit de forțele de securitate iraniene”, scrie AP.

La sfârșitul lui august, secretarul de Stat John Kerry a cerut Teheranului să ajute la localizarea lui Robert Levinson. În septembrie, noul președinte iranian a afirmat pentru CNN că nu știe unde se află Levinson.

Barack Obama a menționat cazul lui Robert Levinson, precum și al celorlalți doi americani reținuți în cursul convorbirii telefonice cu președintele iranian Hassan Rohani la sfârșitul lui septembrie, care a fost primul contact direct între liderii celor două țări în peste 30 de ani.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Aurora boreală s-a văzut azi noapte în București și în mai multe orașe din țară!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se poate rămâne fără banii din CONTUL BANCAR. Informația a fost anunțată în mod oficial
Un celebru astrolog, previziuni despre Florin Piersic. Mesaj legat de starea de sănătate a actorului
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Fiicele Danei Roba, martore atunci când Daniel Balaciu a atacat-o: ”Celine a început să plângă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
De ce Sistemul Solar este aliniat cu Axa Răului?