Amplă operațiune de salvare a sute de pasageri de pe feribotul italian în flăcări

Amplă operațiune de salvare a sute de pasageri de pe feribotul italian în flăcări
Publicat: 28/12/2014, 19:43

Una dintre cele 478 de persoane de la bordul „Norman Atlantic” – 422 de pasageri și 56 de membri ai echipajului – a murit, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Marinei Comericale și Mării. El a declarat că a obținut această informație de la autoritățile italiene și că nu este în măsură să ofere nici numele și nici naționalitatea victimei.

Potrivit autorităților elene, până la ora 13.30 GMT (15.30, ora României) fuseseră evacuate doar 11 persoane, preluate de alte nave sau trimise cu elicopterul către Italia.

Duminică dimineața rafalele de vânt atingeau nivelul 10 pe scala Beaufort de 12 trepte și erau însoțite de o ploaie torențială, grindină și valuri de până la șase metri înălțime.

Imediat după ce nava operată de compania greacă Anek a părăsit portul grecesc Igumenitsa, o etapă pe ruta de la Petras, în Peloponez, la Ancona, în Italia, a izbucnit un incendiu, aparent în garaj.

Salvatori, remorchere, nave antiincendiu și elicoptere au venit în masă, duminică dimineața, din Italia și Grecia, iar duminică după-amiaza din Albania, către feriborul aflat în derivă către zona de coastă, în timp ce diverse nave comerciale se abăteau de la rutele lor pentru a oferi ajutor.

Un purtător de cuvânt al Marinei italiene, Riccardo Rizzotto, a confirmat că aceste „condiții meteorologice sunt atât de rele, încât avem nevoie de o susținere extraordinară, ceea ce este de fapt pe cale să obținem”. El a anunțat că „principala sarcină a navelor comerciale este să formeze o barieră pentru a proteja feriborul” avariat.

Condițiile păreau să se îmbunătățească duminică după-amiaza. Pasager la bordul feribotului italian „Europa”, aflat în fruntea salvatorilor, jurnalistul grec Angelos Moschovas a declarat pentru postul Mega TV că „rafalele de vânt s-au calmat, valurile sunt mai slabe”.

În opinia sa, acest lucru a permis remorcherelor să „arunce apă pe Norman Atlantic, lucru care a ajutat la controlarea flăcărilor, în timp ce navele de salvare au aruncat scări de frânghie pentru a-i ajuta pe pasageri să se îmbarce în bărci de salvare”. Elicoptere de tip Super Puma transportau pasageri – doi câte doi – către „Europa”, a anunțat Ministerul elen al Marinei.

„Ca șobolaniii”

Anek a publicat un scurt comunicat. Dimineața „devreme, pe 28 decembrie, un incendiu a izbucnit pe feribotul Norman Atlantic, care naviga sub pavilion italian, proprietatea societății Visemar di Navigazione și operat de Anek, care efectua o legătură Patras-Igumentitsa- Ancona, în timp ce se afla la 35 de mile (nautice, 64 de kilometri) nord de Insula Corfu, în apele internaționale, cu 422 de pasageri la bord și 56 de membri ai echipajului (…), iar evacuarea este în curs”, afirmă compania.

La bord se aflau în principal greci (268), turci, (54), italieni (44), albanezi (22), germani (18), elvețieni (10), francezi (9), dar și ruși, austrieci, britanici, olandezi și o româncă.

Soția bucătarului s-a dus la sediul Ministerului Mării după ce a primit un telefon de la soțul ei, către ora 9.00 GMT (11.00, ora României). „Nu mai pot să respir, vom arde cu toții ca niște șobolani, Dumnezeu să ne ajute”, striga el la telefon, a declarat soția bucătarului pentru jurnaliști prezenți la fața locului.

La puțin timp după aceea, pasageri contactați de presa greacă păreau mai puțin îngroziți de incendiu – vorbind despre flăcări „care scad” -, decât de situația lor foarte dificilă, în mijlocul mării dezlănțuite.

„Suntem toți pe punte, suntem uzi, ne este frig, tușim din cauza fumului, sunt femei, copii și bătrâni”, a declarat pentru Mega TV, pe un ton foarrte obosit, unul dintre pasageri, Giorgos Styliaras.

„Încălțămintea începuse să ni se topească în cabina de recepție”, a declarat pentru același post alt pasager.

Feribotul „Norman Atlantic”, construit în 2009, are o lungime de 186 de metri și poate primi la bord maximum 492 de pasageri, potrivit unor site-uri de specialitate. Așadar, nava era aproape plină la momentul accidentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului