ANALIZĂ AFP: Israelul și Fâșia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru încheierea unui armistițiu

ANALIZĂ AFP: Israelul și Fâșia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru încheierea unui armistițiu
Publicat: 18/11/2012, 20:40
Actualizat: 12/12/2013, 13:52

Încheierea unui armistițiu între Israel și grupări armate palestiniene din Fâșia Gaza depinde de capacitatea fiecărei părți de a revendica un succes și de credibilitatea medierii, subminată de lansarea operațiunii israeliene „Pilon de Apărare” în timpul unui armistițiu în vigoare, comentează AFP.

Raiduri israeliene masive și tiruri palestiniene de rachetă continuau duminică, în paralel cu contacte intensive, la Cairo, în vederea unei încetări a ostilităților.

Președintele egiptean Mohamed Morsi s-a declarat sâmbătă seara optimist cu privire la „posibilitatea unui armistițiu în curând”, într-o conferință de presă comună cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Liderul în exil al mișcării islamiste Hamas Khaled Meshaal a discutat despre această problemă cu șeful serviciilor egiptene de informații, premierul turc Recep Tayyip Erdogan și emirul Qatarului Hamad Ben Khalifa Al-Thani, solicitând garanții internaționale cu privire la respectarea unui armistițiu de către Israel.

Un oficial Hamas, Ahmad Yussef, a declarat duminică, la Gaza, pentru Vocea Palestinei, postul oficial de radio al Autorității Palestiniene, că mișcarea dorește „anularea blocadei injuste impuse (Fâșiei) Gaza, încetarea agresiunilor frecvente și asasinatelor israeliene”, condiții ireconciliabile apriori cu cele ale Israelului.

„În weekend, armata israeliană a examinat rezultatele operațiunii și și-a exprimat satisfacția față de ele. După ce a lovit dur Hamasul prin asasinarea șefului aripii sale militare, Ahmad Jaabari, eforturile s-au concentrat, în weekend, asupra menținerii disuasiunii create de asasinat”, a declarat un expert militar pentru cotidianul israelian Maariv.

„Mingea se află, de ieri (sâmbătă), în terenul conducerii politice, care trebuie să aleagă între a se angaja în negocierea unui armistițiu și opțiunea unei operațiuni terestre”, explică această sursă.

– „Egiptul nu se mai poate oferi ca garant”

Potrivit corespondentului militar al ziarului Yediot Aharonot, „nimeni din cadrul grupului care a condus operațiunea nu dorește o ofensivă terestră”. „Dar dacă Hamas reușește să dea o lovitură spectaculoasă Israelului, cu scopul de a-și crea o «imagine victorioasă», există un risc ca miniștrii să nu poată rezista unei tentații de a «rectifica» impresia potrivit căreia această imagine ar putea să influențeze alegătorul israelian”, subliniază el, referindu-se la alegerile legislative de la 22 ianuarie.

Într-o emisiune, sâmbătă seara, a postului de televiziune Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa sa militară, s-au lăudat cu succesele obținute în cursul ostilităților.

„Obiectivul principal al Israelului este să asigure calmul pe termen lung și să obțină o promisiune de împiedicare a atacurilor palestiniene împotriva unor localități și patrule israeliene de dincolo de bariera de la frontieră”, rezumă specialiști în apărare de la Haaretz. „Una dintre dificultățile actuale este lipsa unui mediator suficient de influent pentru a smulge un acord”, subliniază ei.

„Egiptul nu mai poate oferi ca garant al unui armistițiu”, a deplâns sâmbătă seara, la Cairo, un oficial Hamas de rang înalt, sub protecția anonimatului.

„Prin intermediul Egiptului, ne-am pus de acord asupra unui armistițiu, dar a fost întrerupt după 48 de ore”, a declarat oficialul, referindu-se la asasinarea lui Ahmad Jaabari, pe 14 noiembrie, într-o perioadă liniștită, după trei zile de confruntări.

Erdogan a imputat, tot sâmbătă, „Israelului, care a încălcat armistițiul”, vina escaladării.

Egiptul, condus de mișcarea islamistă Frații Musulmani, asupra căreia se fac presiuni din toate părțile să își exercite influența asupra mișcării islamiste Hamas în vederea restabilirii calmului, a părut să recunoască o lovitură dată capacității sale de mediere.

„Israelul trebuie să respecte angajamentele și acordurile pe care și le-a semnat”, a avertizat premierul egiptean Hisham Qandil, în cursul unei vizite la Gaza, anunțând că țara sa va „intensifica eforturile menite să pună capăt acestei agresiuni și să se ajungă un armistițiu durabil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Se plătesc 300 DE LEI de persoană. Banii intră DIRECT PE CARD în fiecare lună
Băsescu a dat politica pe activism social. Fostul președinte a devenit ong-ist
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
De ce au fost , de fapt, eliberați fiii vrăjitoarei Sidonia, după crima comisă în...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Test de cultură generală. Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele?
×