ANALIZĂ Netanyahu insistă să demonstreze că obține rezultate, dar se confruntă cu presiuni tot mai intense, la nivel intern și internațional

ANALIZĂ Netanyahu insistă să demonstreze că obține rezultate, dar se confruntă cu presiuni tot mai intense, la nivel intern și internațional
Publicat: 04/12/2023, 15:29

Premierul Benjamin Netanyahu se încăpățânează să demonstreze că va obține rezultate în materie de securitate și intensifică ofensiva militară spre sudul Fâșiei Gaza, deși este supus unor presiuni internaționale tot mai intense, inclusiv din partea Statelor Unite, iar, la nivel intern, se confruntă cu dilema intensificării atacurilor sau a reluării negocierilor pentru eliberarea ostaticilor.

Armata israeliană a anunțat luni că ofensiva militară ”se extinde împotriva tuturor centrelor Hamas, pe întregul teritoriu al Fâșiei Gaza”. În acest context, civilii din Fâșia Gaza au primit ordine de a evacua aproximativ 20 de zone, inclusiv din centrul și sudul teritoriului palestinian, după ce, inițial, sute de mii de oameni au fost forțați să părăsească regiunile situate în nord.

Benjamin Netanyahu, care luptă pentru supraviețuirea politică, este supus unor presiuni interne intense pe mai multe planuri. În timpul armistițiului, partenerii de guvernare l-au avertizat că se vor retrage din coaliție dacă ofensiva militară nu va fi reluată. În acest context, Netanyahu a semnalat că are ”trei obiective”: ”eliminarea grupului Hamas”, ”eliberarea tuturor persoanelor răpite” și ”garantarea faptului că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel”.

Însă, în același timp, Netanyahu este supus presiunilor din partea familiilor ostaticilor rămași în Fâșia Gaza, care solicită insistent reluarea negocierilor cu Hamas. Iar întreaga situație intervine în timp ce procesele pentru corupție care îl vizează pe Netanyahu, suspendate din cauza atacurilor teroriste din 7 octombrie, tocmai au fost reluate. Netanyahu avea deja o situație politică fragilă, din cauza protestelor masive față de planul de reformare a sistemului judiciar.

Pe de altă parte, Israelul este supus presiunilor intense la nivel internațional. Națiunile Unite, țările arabe și musulmane, dar și Statele Unite, aliat strategic al Israelului, solicită insistent, în public și în privat, limitarea operațiunilor militare, în contextul în care bilanțul din Fâșia Gaza depășește 15.500 de morți.

Spre exemplu, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că ”este momentul ca autoritățile israeliene să definească mai precis obiectivul și situația finală pe care vor să o obțină” în Fâșia Gaza. Liderul de la Paris s-a declarat sceptic privind atingerea obiectivului distrugerii mișcării islamiste Hamas. ”Distrugerea totală a grupului Hamas, crede cineva că este posibilă? Dacă este așa, războiul va dura zece ani”, a atras atenția Macron.

Și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a avertizat asupra riscurilor erodării în totalitate a sprijinului occidental pentru Israel, în contextul în care ”prea mulți palestinieni nevinovați au fost uciși”.

Statele Unite, care înaintea campaniei electorale se confruntă cu propriile probleme politice, inclusiv în privința menținerii sprijinului pentru Israel și Ucraina, se tem de o escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, cu potențiala implicare a Iranului și a grupurilor intermediare proiraniene, care deja au lansat atacuri din Yemen, Liban și Siria.

În acest context, Netanyahu va trebui să prezinte rapid un plan coerent pentru Fâșia Gaza, cu o perspectivă de oprire a ofensivei, cu opțiuni de stabilizare, fără însă a menține prezență militară pe termen nedeterminat și, eventual, cu un posibilitatea relansării procesului diplomatic israelo-palestinian, pentru evitarea radicalizării generale a populației palestiniene.

Foto: Profimedia

Citește și:

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Șeful Shin Bet anunță că vor fi operațiuni și în străinătate/Navă americană, atacată în Marea Roșie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl victimei a lovit cu pumnii duba...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Momente cumplite la Craiova! Răpus de durere, tatăl adolescentei ucise în Grădina Botanică a trecut...
Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
MOMENTUL în care ROMÂNIA și-a pierdut CEL MAI PREȚIOS teritoriu
Putin CUTREMURĂ toată omenirea! Anunţul ISTORIC făcut chiar azi, 29 februarie
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra...
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită