Analiză: Proiectul de buget al UE nu acoperă promisiunile privind combaterea schimbărilor climatice. Ce propun specialiștii

Analiză: Proiectul de buget al UE nu acoperă promisiunile privind combaterea schimbărilor climatice. Ce propun specialiștii
Analiză: Proiectul de buget al UE nu acoperă promisiunile privind combaterea schimbărilor climatice. Ce propun specialiștii. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/07/2020, 09:07

Propunerea Comisiei Europene privind bugetul Blocului comunitar pentru următorii șapte ani, dar și cea referitoare la fondul de ajutor post-criză, riscă să reducă periculos de mult finanțarea pentru proiectele „verzi”, necesare pentru ca Uniunea Europeană să își poată atinge țintele privind combaterea schimbărilor climatice.

Informația este cuprinsă într-o analiză realizată de compania de consultanță Climate & Company și de institutul de cercetare Agora Energiewende, informează site-ul agenției de presă Reuters.

În contextul în care pandemia de COVID-19 a împins economia Uniunii Europene într-o recesiune de proporții, lideri din cele 27 de state membre se vor întâlni vineri pentru a discuta despre bugetul Blocului comunitar pentru perioada 2021-2027, dar și despre fondul destinat economiilor puternic afectate de criză.

Comisia Europeană a propus un pachet de stimulare financiară bazat pe „sectorul verde”, cu scopul de a reduce emisiiile de gaze cu efect de seră.

Potrivit analizei, doar 80 de miliarde de euro au fost alocate în această direcție, ceea ce, potrivit specialiștilor, nu este suficient pentru ca Uniunea Europeană să își atingă țintele în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice.

Ce ar trebui să facă autoritățile europene?

Analiza susține că suma este infimă în comparație cu cele 2.400 de miliarde de euro care ar trebui investite până în 2027 pentru ca Uniunea Europeană să își atingă ținta referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Autorii analizei adaugă că printre prioritățile autorităților Uniunii Europene ar trebui să se numere extinderea capacității de producție a energiei electrice din surse regenerabile, reabilitarea clădirilor pentru ca acestea să devină eficiente energetic și extinderea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice.

„Există o reală discrepanță între discursurile pe care le auzim de la cel mai înalt nivel și propunerile actuale”, a declarat Matthias Buck, expert în politici energetice la Agora Energiewende.

Recent, Comisia Europeană recomanda ca 25% din bugetul Blocului comunitar să fie destinat reducerii efectelor schimbărilor climatice. Însă cercetătorii susțin că lipsa unor mecanisme privind implementarea acestui plan a creat „un risc politic uriaș”. Aceștia spun că există un risc crescut ca în această perioadă fondurile destinate combaterii schimbărilor climatice să fie investite în sectoare poluante.

Vineri, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca 30% din bugetul UE să fie destinat sectorului verde. Buck susține că propunerea reprezintă „un progres”, dar că încă nu există garanții cu privire la această propunere.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid