ANALIZĂ | Rishi Sunak justifică atacurile ”proporționate” în Yemen /Operațiunea marchează potențiala escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu

ANALIZĂ | Rishi Sunak justifică atacurile ”proporționate” în Yemen /Operațiunea marchează potențiala escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu
Publicat: 12/01/2024, 19:00

Premierul britanic, Rishi Sunak, a încercat să justifice, vineri, atacurile aeriene ”proporționate” efectuate de Marea Britanie și de Statele Unite împotriva militanților huthi, dar analiștii avertizează că operațiunile din Yemen marchează o extindere a conflictului din Orientul Mijlociu, care ar putea conduce spre o escaladare a tensiunilor cu grupurile intermediare afiliate Iranului.

”În ultima lună, am observat o intensificare semnificativă a atacurilor huthi asupra rutelor comerciale din Marea Roșie, ceea ce pune în pericol viețile oamenilor nevinovați, perturbă economia mondială și destabilizează regiunea. Am asistat și la ce mai mare atac din ultimele decenii asupra unei nave militare britanice. Este clar că acest tip de comportament nu poate continua, de aceea ne-am alăturat aliaților pentru a condamna public acest comportament și de aceea am luat decizia de a efectua împreună cu aliații atacuri necesare, proporționate și punctuale împotriva unor ținte militare, pentru a degrada și a perturba capabilitățile huthi. Nu vom ezita să protejăm vieți și să garantăm comerțul maritim”, a declarat Rishi Sunak, vineri, pentru cotidianul The Guardian.

Statele Unite și Marea Britanie au bombardat, în cursul nopții, poziții ale insurgenților huthi din Yemen, ca reacție la atacurile pe care islamiștii le-au lansat asupra navelor din Marea Roșie în contextul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza. Președintele american, Joe Biden, a declarat că operațiunea militară a fost susținută de Australia, Bahrain, Canada și Olanda.

”Au fost lansate cu succes bombardamente asupra mai multor ținte din Yemen utilizate de rebelii huthi pentru periclitarea libertății de navigație pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume. Aceste bombardamente reprezintă riposta directă la atacurile fără precedent lansate de militanții huthi asupra vaselor comerciale care tranzitează Marea Roșie. (…) Aceste atacuri au periclitat personalul american, marinarii civili, au periclitat state partenere, comerțul și libertatea de navigație. Nu voi ezita să ordon măsuri suplimentare pentru protejarea personalului nostru și a libertății de circulație la nivel internațional”, a afirmat Biden.

Însă analiștii notează că atacurile marchează deschiderea unui nou front în conflictul dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, ceea ce ar putea conduce la escaladarea conflictului cu Iranul.

”Există riscul ca Iranul să riposteze într-un mod asimetric. Există deja informații că grupul Hezbollah intenționează să atace obiective ale SUA în afara Orientului Mijlociu, iar acest lucru nu ar consta doar în atacuri cu rachete și în capturări de nave, ci ar putea apărea noi amenințări”, atrage atenția Brett Bruen, fost director pentru Afaceri Globale în cadrul Casei Albe, citat de postul de televiziune Sky News.

Mișcarea Huthi, care deține controlul asupra unor regiuni din vestul Yemenului, a amenințat că va riposta la atacuri.

”Este vorba despre o agresiune împotriva țării noastre, iar noi nu vom ezita să îi facem pe americani să plătească. Nu vom renunța la poziția noastră de susținere a poporului palestinian, indiferent de costuri”, a avertizat Nasr Aldeen Amer, vicepreședintele Biroului de presă al Mișcării Huthi.

Însă lordul Peter Ricketts, un fost diplomat britanic, nu crede că se va ajunge la un conflict extins cu Iranul. ”Atacurile din Yemen au fost o acțiune care are rolul de a transmite un mesaj puternic. Dar nu este vorba despre o declarație de război adresată insurgenților huthi în general. Nu cred că se va ajunge la o escaladare a războiului cu Iranul”, a apreciat Ricketts, citat de postul BBC News.

Foto: Profimedia

Citește și:

Navele comerciale trebuie să evite Marea Roșie, în contextul riscurilor generate de atacurile efectuate de SUA și Marea Britanie în Yemen

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului