Navele comerciale trebuie să evite Marea Roșie, în contextul riscurilor generate de atacurile efectuate de SUA și Marea Britanie în Yemen

Navele comerciale trebuie să evite Marea Roșie, în contextul riscurilor generate de atacurile efectuate de SUA și Marea Britanie în Yemen
Publicat: 12/01/2024, 14:54

Companiile internaționale de transport maritim au primit recomandări de evitare, în mod temporar, a Mării Roșii, o rută esențială între Asia și Europa, după ce Statele Unite și Marea Britanie au bombardat poziții ale militanților huthi din Yemen.

Mișcarea Huthi a amenințat că va riposta la cele aproximativ 60 de atacuri cu rachete lansate de Statele Unite și de Marea Britanie în cursul nopții de joi spre vineri.

Asociația Forțelor Maritime, din care fac parte nave militare din 39 de state, inclusiv din SUA și Marea Britanie, au îndemnat navele comerciale să evite Strâmtoarea Bab al-Mandeb, situată în sudul Mării Roșii, conform grupului Intertanko, al armatorilor din industria petrolului și gazelor.

Imediat după ce Israelul a lansat ofensiva în Fâșia Gaza, ca ripostă la atacurile islamiste din 7 octombrie 2023, militanții huthi din Yemen au lansat zeci de atacuri cu drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie, astfel că multe companii evitau deja acest traseu.

BIMCO, o altă asociație a companiilor maritime, a confirmat că navele comerciale au primit recomandarea de a evita Marea Roșie.

”În cazul în care situația ar escalada, toate navele ar trebui să evite Marea Roșie până când va fi reluat tranzitul în siguranță, ceea ce înseamnă închiderea Canalului Suez”, a declarat Niles Rasmussen, expert în asociația BIMCO, citat de grupul media Bloomberg.

Statele Unite și Marea Britanie au bombardat, în cursul nopții, poziții ale insurgenților huthi din Yemen, ca reacție la atacurile pe care islamiștii le-au lansat asupra navelor din Marea Roșie în contextul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza.

Președintele american, Joe Biden, a declarat că operațiunea militară a fost susținută de Australia, Bahrain, Canada și Olanda. ”Au fost lansate cu succes bombardamente asupra mai multor ținte din Yemen utilizate de rebelii huthi pentru periclitarea libertății de navigație pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume. Aceste bombardamente reprezintă riposta directă la atacurile fără precedent lansate de militanții huthi asupra vaselor comerciale care tranzitează Marea Roșie. (…) Aceste atacuri au periclitat personalul american, marinarii civili, au periclitat state partenere, comerțul și libertatea de navigație”, a afirmat Biden.

”Nu voi ezita să ordon măsuri suplimentare pentru protejarea personalului nostru și a libertății de circulație la nivel internațional”, a avertizat președintele SUA.

Foto: Profimedia

Citește și:

LIVE UPDATE | SUA și Marea Britanie au lansat bombardamente asupra grupării Houthi din Yemen. „Veți suporta repercusiuni grave”. Rusia reacționează

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media