Anatoli Ciubais, fostul consilier al preşedintelui rus plecat în Occident, ar fi fost externat dintr-un spital italian. Ce au descoperit medicii

Anatoli Ciubais, fostul consilier al preşedintelui rus plecat în Occident, ar fi fost externat dintr-un spital italian. Ce au descoperit medicii
Anatoli Ciubais / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07/08/2022, 17:28
Actualizat: 07/08/2022, 17:30

Anatoli Ciubais, fostul consilier al lui Vladimir Putin, care a demisionat şi a plecat în Occident în circumstanțe obscure, în martie, din cauza războiului în Ucraina, ar fi fost externat duminică din spitalul italian unde ajunsese pentru tratament. Unii opozanți ai liderului rus nu exclud ca această să fi fost otrăvit.

Anatoli Ciubais, care a deținut multe funcții publice de conducere, printre care și cea de vicepremier șo şef al companiei de stat de nanotehnologie Rosnano – ar fi fost externat din clinica Mater Olbia din Sardinia, scrie presa italiană preluată de Reuters.

Anatoli Ciubais, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, este o personalitate politică bine cunoscută în Rusia. El a ocupat funcţii înalte în stat de la începutul anilor 1990, când a condus privatizarea sub preşedintele Boris Elţin.

Două surse apropiate lui Anatoli Ciubais (67 de ani) au spus la începutul lunii august pentru Reuters că fostul consilier al lui Vladimir Putin a fost internat în Europa din cauza unei boli autoimune inflamatorii acute rare. Potrivit acestor surse, bărbatul ar suferi de sindromul Guillain-Barre, o afecţiune rară a sistemului nervos periferic, care este provocată de sistemul imunitar. De asemenea, au circulat zvonuri despre o presupusă otrăvire a sa.

Cotidianul italian La Repubblica, citat de Reuters, scrie că rezultatele analizelor sale toxicologice nu sunt încă disponibile, dar ţinându-se cont de reacţia luii Ciubais la tratament, medicii estimează că ar fi vorba într-adevăr de sindromul Guillain-Barre.

„Se simte mai bine”, a anunţat sursa citată, adăugând că Anatoli Ciubais a părăsit spitalul  Mater Olbia, de pe insula Sardinia „fără ajutor” şi ar fi plecat la Frankfurt pentru a sta un timp la o clinică de reabilitare. Spitalul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Cum a ajuns la spital

Potrivit Agerpres, Anatoli Ciubais a fost spitalizat la sfârşitul săptămânii trecute, după ce venise în Italia din Cipru în vacanţă. Soţia sa, Avdotia Smirnova, i-a relatat cunoscutei prezentatoare tv ruse Ksenia Sobceak – care se afla şi ea în prezent în străinătate – despre deteriorarea bruscă a stării de sănătate a soţului ei.

Tot de la ea media ruse au aflat că imobilul în care lui Ciubais i se făcuse brusc rău a fost verificat de specialişti în costume de protecţie chimică, deşi Sobceak nu a indicat ţara în care se afla fostul consilier al lui Putin şi ex-director al corporaţiei Rosnano.

Șa acea dată, deşi unele media ruse afirmă că acesta ar suferi de o boală autoimună rară, unii dintre opozanţii ruşi, precum Mark Feighin, nu exclud ca fostul oficial să fi fost otrăvit, având în vedere cantitatea imensă de informaţii secrete pe care o deţinea despre însuşi preşedintele rus Vladimir Putin, în a cărui instalare la putere a fost implicat nemijlocit, relata agenţia de presă ucraineană Unian, citată de Agerpres. .

La sfârşitul lunii aprilie, după debutul „operațiunii speciale” în Ucraina, agenţia oficială de presă rusă TASS relata că Anatoli Ciubais s-ar fi stabilit în Italia, în Toscana sau Sardinia, unde ar deţine proprietăţi imobiliare.

„Dacă Kremlinul ar putea să-l otrăvească pe Ciubais? Să-l elimine? Desigur, ar putea. Ciubais este deţinătorul unei cantităţi colosale de informaţii despre Putin şi anturajul său, despre multe secrete de stat. În primul rând, el poate şti despre tot ceea ce s-a întâmplat la Kremlin în momentul în care Putin a venit la putere. În al doilea rând, el ştie cu siguranţă aproape tot ce s-a întâmplat în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse de mai bine de un sfert de secol”, a declarat Mark Feighin, fost deputat şi cunoscut avocat.

Mark Feighin presupune că Kremlinul avea destule motive să-l elimine pe Ciubais. Deocamdată nu există o confirmare în acest sens din surse independente. notează Unian.

În opinia sa, Ciubais a fugit din Federaţia Rusă, promiţând Kremlinului că va păstra tăcerea, adăugând că recent au apărut informaţii potrivit cărora unele agenţii de presă ar fi încercat să-l intervieveze pe acesta, dar că el ar fi refuzat, de teama unor posibile represalii din partea serviciilor secrete.

Deşi opozantul rus consideră că Moscova şi serviciile sale secrete ar putea fi implicate în deteriorarea bruscă a stării sănătăţii lui Ciubais, el nu exclude nici versiunea ca fostul înalt responsabil să se fi îmbolnăvit din cauze naturale, având în vedere că se apropie de 70 de ani.

Kira Iarmâş, purtătoarea de cuvânt a opozantului Aleksei Navalnîi, inamicul nr.1 al Kremlinului, încarcerat în prezent într-un penitenciar de înaltă securitate, menţiona într-o postare pe Twitter că „nimeni nu se îndoieşte cu adevărat că Ciubais a fost otrăvit: asta e reputaţia Kremlinului”, potrivit Daily Mail.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat informaţiile despre spitalizarea lui Ciubais drept o „veste tristă”, dorindu-i însănătoşire grabnică. El a afirmat luni că autorităţile ruse nu cunosc detalii despre starea lui Ciubais, potrivit media ruse citate recent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere