Ancheta cu privire la atacurile de la Paris progresează într-o atmosferă de reculegere

Publicat: 15/11/2015, 13:17

Prin bilanțul provizoriu de cel puțin 129 de morți și 352 de răniți, atacurile comise vineri seara la Paris – revendicate de către organizația jihadistă Statul Islamic (SI) – sunt fără precedent.

La două zile de la aceste atacuri coordonate – comise de către cel puțin șapte kamikaze înarmați cu puști de tip Kalașnikov, toți morți după ce și-au detonat centurile de explozibili -, anchetatori din cadrul serviciilor antiteroriste au identificat deja doi atacatori.

Unul, care a participat la luarea sângeroasă de ostatici în sala de spectacole Bataclan, Omar Ismail Mostefai, este un francez în vârstă de 29 de ani. Născut la Courcouronnes (Essonne), la periferia Parisului, el are o fișă pentru radicalizare islamistă încă din 2010, dar nu a fost „implicat niciodată într-un dosar de filieră sau de asociere în vederea comiterii de infracțiuni de natură teroristă”, potrivit lui François Molins, procurorul Parisului.

Condamnat în mai multe rânduri pentru infracțiuni de drept comun, el nu a fost încarcerat niciodată în vreo închisoare. El a fost identificat cu ajutorul amprentelor, după ce un deget secționat i-a fost găsit în sala pariziană de spectacole în care avea loc un concert de rock atnci când jihadiștii au luat-o cu asalt.

Tatăl și fratele lui Mostefai au fost plasați în arest preventiv. Domiciliile lor – la Romilly-sur-Seine (Aube) și, respectiv, Bondoufle (Essonne) – au fost percheziționate sâmbătă seara.

Pistele siriană și belgiană

Anchetatorii au găsit, în apropiere de cadavrul unui kamikaze de la Stade de France, un pașaport sirian aparținând unui migrant înregistrat în Grecia potrivit Atenei, dar necunoscut serviciilor franceze.

În afară de această pistă siriană, ancheta a relevat o pistă belgiană. Trei persoane au fost arestate de către autoritățile belgiene. Între ele se află un bărbat care a închiriat pentru kamikaze un automobil marca Volkswagen Polo de culoare neagră, găsit parcat în față la Bataclan, teatrul celui mai sângeros dintre atacurile care au devastat Parisul vineri seara, în care au fost omorâte 89 de persoane. Teroriștii au „evocat Siria și Irakul” înăuntru, potrivit procurorului.

Potrivit lui François Molins, trei atacatori au murit la Bataclan, alți trei s-au detonat în apropiere de Stade de France – pe care se aflau 80.000 de persoane, între care și președintele francez Hollande, care asistau la meciul amical de fotbal Franța-Germania -, iar altul pe bulevardul Voltaire.

Celelalte trei atacuri au vizat baruri și restaurante pe rue de Charonne – 19 morți – și rue Alibert – 15 morți. Atacatorii au deschis focul în sute de rânduri.

La zece luni de la atacurile din sediul revistei satirice Charlie Hebdo și din supermarketul cu specific evreiesc Hyper Cacher, soldate cu 17 morți, aceste atentate au trezit amintiri durerose.

Ziua de duminică se anunță drept o zi a reculegerii, odată cu începerea doliului național de trei zile decretat de către François Hollande. Catedrale, ca Notre-Dame, urmează să tragă clopotele.

Muzeele, sălile de spectacole și instituțiile culturale publice urmează să rămână închise în Île-de-France. Școlile urmează să fie redeschise luni, când un moment de reculegere urmează să fie respectat, la prânz, în toată Franța.

După predecesorul său Nicolas Sarkozy, diminică dimineața, șeful statului îi primește la Palatul Elysée pe conducătorii celor două Camere ale Parlamentului și pe liderii partidelor, într-o încercare de consolidare a unității naționale. François Hollande urmează să vorbească luni în Congresul de la Versailles – o premieră pentru el.

„Act de război”

Președintele Republicii, care a catalogat atacurile drept un „act de război”, a decis să suplimenteze până la 3.000 numărul militarilor mobilizați în Franța.

În pofida interzicerii manifestațiilor la Paris – până joi -, sute de persoane s-au adunat sâmbătă seara în Piața Republicii, un loc simbolic al mobilizării post-Charlie, sub deviza capitalei – „Fluctuat nec mergitur” (este bătut de valuri dar nu se scufundă) -, scrisă cu litere mari.

Parizieni s-au adunat, de asemenea, în apropierea locurilor vizate de atacuri și în fața Bataclan. Mitinguri au avut loc, totodată, în numeroase orașe din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?