Andrei Marga, despre situația din Siria: „E clar că vine tranziția politică. Opoziția siriană ne-a contactat și pe noi”. PLUS Ce se întâmplă la etajul 1 din MAE

Andrei Marga, despre situația din Siria: E clar că vine tranziția politică. Opoziția siriană ne-a contactat și pe noi. PLUS Ce se întâmplă la etajul 1 din MAE
Publicat: 01/08/2012, 18:16
Actualizat: 02/08/2012, 15:57

Ministerul de Externe continuă să susțină, chiar dacă „într-o nouă reflecție”, expulzarea ambasadorului sirian la București, precum și o eventuală retragere parțială a misiunii diplomatice române de la Damasc, a declarat miercuri Andrei Marga. De asemenea, MAE a subliniat că România a fost contactată de opoziția siriană și că nu este exclusă o vizită a acesteia la București.

„Lucrurile au evoluat. Nu vă ascund că am pus în mișcare o nouă reflecție privind situația din Siria. Dacă urcăm la etajul următor, vom găsi o cameră în care toată ziua se analizează Siria – sunt oameni de la noi, de la Ministerul Apărării, de la Ministerul de Interne. Motive: subiectul implică câteva mii de români, subiectul are implicații internaționale și atinge echilibrul internațional într-o anumită parte a lumii”, a explicat Marga, într-o conferință de presă.

Ministrul s-a arătat sigur că regimul lui Bashar al-Assad va cădea și a declarat că va discuta zilele următoare cu Președinția despre situația din Siria, în vederea găsirii unei soluții care să fie conforme cu etapa actuală a conflictului.

„La această oră, situația se deteriorează continuu, s-a ajuns la Alep la o luptă face to face. Pe de-o parte e armata, cu dotarea în materie de elicoptere și avioane și capacități de bombardare ample, pe de altă parte e populația, care în bună măsură este compusă din oamenii rezistenței, cei care vor schimbarea politică. Aceasta este o caracterizare. Situația se deteriorează. E clar că vine tranziția politică. Opinia ministerului este aceasta: vine tranziția politică și noi, ca țară, trebuie să intrăm într-o legătură mai amplă cu opoziția siriană”, a mai afirmat ministrul de Externe, care a subliniat că nici situația opoziției siriene nu trebuie idealizată, dată fiind scindarea din interiorul său.

„Și la Paris, la discuția privind Siria, am avut discuții cu diverși miniștri. Opoziția siriană ne-a contactat și pe noi în marja acestei conferințe. Ceea ce noi am cerut a fost să se intre într-o discuție mai amplă cu opoziția siriană. Nu excludem să fie și o vizită în curând aici”, a declarat Andrei Marga.

Ministerul Afacerilor Externe va propune, la discuția cu Președinția, expulzarea ambasadorului Siriei în țara noastră. De asemenea, diplomația română cere analizarea unui eventual plan de rechemare a unei părți din personalul ambasadei noastre la Damasc.

„Aceste propuneri sunt făcute. Cu președintele se va discuta zilele acestea și vom vedea care este soluția. Deci oricum este o nouă analiză a situației”, a mai declarat Andrei Marga.

Ministerul de Externe a propus Președinției, încă de acum două luni, expulzarea ambasadorului Siriei, ca aliniere a României la gestul majorității statelor din Uniunea Europeană.

Zilele trecută, misiunea diplomatică a României în Siria a adus acasă un grup de 30 de cetățeni români din Alep, Homs, Idleb și Hama, care au cerut ajutorul autorităților pentru a părăsi Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
E INTERZIS prin lege în România! Românii trebuie să-şi facă AUTORIZAŢIE
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×