Angela Merkel, afectată de mega-scandalul Volkswagen

Angela Merkel, afectată de mega-scandalul Volkswagen
Publicat: 22/09/2015, 13:08

Merkel este prinsă de ani de zile între eforturile de combatere a încălzirii globale și protejarea industriei auto germane, relatează Bloomberg.

Aceste eforturi se adaugă unui summit G7 găzduit de Merkel în iunie, la care cancelarul, fost ministru al Mediului, a obținut angajamente din partea participanților de a reduce emisiile poluante generate de carburanții fosli, până la sfârșitul secolului.

Merkel a dobândit în ultimul deceniu o reputație de susținătoare a mediului, prin strategia de dezvoltare a energiei regenerabile și de renunțare la energia nucleară în Germania, depășind alte state ale UE în îndeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 40% față de nivelul anului 1990, până în 2020.

Politica declarată a lui Merkel a intrat însă în contradicție cu solicitările venite din partea industriei auto germane, pe care le-a și susținut cu succes pentru blocarea adoptării în UE a unor standarde mai stricte în domeniul emisiilor poluante, în urmă cu doi ani.

Germania este țara de origine a brandurilor de lux Mercedes, BMW, Porsche și Audi, unul din șapte locuri de muncă depind de industria auto, iar exporturile de automobile reprezintă aproape 20% din total.

Merkel a susținut public obiectivul ca 1 milion de automobile electrice să circule pe străzile germane până în 2020, dar Guvernul a făcut prea puțin pentru a încuraja achiziția acestora, spre deosebire de Franța.

Grupul Volkswagen este implicat într-un scandal uriaș după ce Agenția pentru Protecția Mediului din SUA și Comisia pentru Resursele de Aer din California l-au acuzat vineri că a folosit un software numit „dispozitiv de apărare” pentru a face să pară că motoarele diesel ale vehiculelor grupului emit un nivel mai scăzut de emisii decât în realitate.

Circa 482.000 de automobile Volkswagen diesel au fost afectate.

În urma acuzațiilor, reprezentanții Volkswagen (VW) au exprimat scuze publice și au oprit vânzarea anumitor modele diesel în Statele Unite, iar titlurile grupului au scăzut luni cu 19%. Grupul german riscă amenzi de până la 18 miliarde de dolari în acest caz.

Guvernul de la Berlin a cerut luni constructorilor de automobile informații tehnice suplimentare pentru a se putea verifica dacă în Germania sau în Europa există probleme privind respectarea normelor de poluare, în contextul scandalului în care este implicat grupul auto Volkswagen în Statele Unite.

Coreea de Sud investighează la rândul ei corectitudinea testelor privind emisiile poluante pentru trei modele Volkswagen, măsură care extinde scandalul în care este implicat grupul auto german, care a recunoscut că a trișat la verificările din Statele Unite.

Cu numai o zi înainte de anunțul de vineri al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, Merkel a lăudat industria auto germană pentru contribuția la combaterea încălzirii globale. Vorbind la Salonul auto de la Frankfurt, Merkel a spus că inițiativele producătorilor auto germani, cum ar fi în domeniul tehnologiei pentru automobilele electrice, au oferit o contribuție importantă la obiectivele Germaniei în privind protejării mediului.

Scandalul nu va schimba mesajul lui Merkel la reuniunea ONU, la care va cere măsuri mai stricte de prevenire a schimbării climei, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi