Anthony Fauci: Este posibil ca SUA să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca

Anthony Fauci: Este posibil ca SUA să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca
Anthony Fauci: Este posibil ca SUA să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02/04/2021, 11:52

Anthony Fauci, coordonatorul răspunsului național la criza provocată de COVID-19 în Statele Unite, a declarat că este posibil ca SUA să nu aibă nevoie de vaccinul de la AstraZeneca, chiar dacă acesta va primi aprobarea de la Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Vaccinul AstraZeneca, considerat inițial un punct de reper în ceea ce privește combaterea pandemiei de COVID-19, a început să fie pus sub semnul întrebării după apariția unor informații potrivit cărora ar provoca tromboze după administrare.

Vaccinul a primit aprobare pentru utilizare în zeci de țări, printre care și România, dar nu și în Statele Unite, informează News.ro.

Anthony Fauci: Avem deja suficiente contracte cu alți producători

Fauci, director al Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase și consilier-șef la Casa Albă, a declarat că Statele Unite au încheiat deja contracte cu alți producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru imunizarea populației.

De asemenea, acesta mai spune că actualele contracte semnate de autoritățile americane vor asigura chiar și administrarea unor doze suplimentare de vaccinuri în toamnă.

„Asta e încă în aer. Senzaţia mea este că, având în vedere relaţiile contractuale pe care le avem cu mai multe companii, avem suficient vaccin pentru a asigura necesarul nostru fără a invoca AstraZeneca. Dacă vă uitaţi la numărul de doze pe care le vom primi, cantitatea pe care o putem lua de la J&J, Novavax şi Moderna, dacă contractăm mai multe, este posibil să putem gestiona orice administrare suplimentară de doze, dar nu pot spune asta cu siguranţă”, a declarat Anthony Fauci după ce a fost întrebat dacă acest ser va fi folosit în Statele Unite.

Probleme pentru vaccinul AstraZeneca

La finalul lui 2020, AstraZeneca și Universitatea Oxford au publicat rezultatele unui studiu cu două valori de eficacitate diferite, după o eroare de dozaj.

În luna martie a acestui an, mai multe state ale lumii au decis suspendarea temporară a administrării vaccinului AstraZeneca după ce au fost semnalate cazuri de tromboze apărute în urma administrării acestui ser.

Tot în luna martie, o agenţie americană a spus că datele emise de companie au oferit o imagine incompletă a eficacităţii vaccinului. Câteva zile mai târziu, AstraZeneca a publicat rezultatele care arată o diminuare uşoară a acesteia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase