„Antrenamentul mirosului”, un remediu ieftin și simplu pentru persoanele vindecate de Covid-19: Adulmecarea unor produse cu miros distinct, ușor de identificat și familiar

„Antrenamentul mirosului”, un remediu ieftin și simplu pentru persoanele vindecate de Covid-19: Adulmecarea unor produse cu miros distinct, ușor de identificat și familiar
FOTO - ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 24/04/2021, 16:21
Actualizat: 24/04/2021, 16:25

Cercetătorii britanici sfătuiesc persoanele care s-au vindecat de Covid-19 și se luptă să-și recapete simțul mirosului  să practice „antrenamentul mirosului”, în locul tratamentelor cu steroizi.

Asta ar însemna, concret, să adulmece unele produse cu miros distinct, ușor de identificat și familiar, pe o perioadă de mai multe luni, lucru care ajută la recalibrarea simțului mirosului în creier, informează Știrile Pro TV, care citează BBC.

În acest context, un grup de experți internaționali consideră și promovează „antrenamentul mirosului” drept un remediu ieftin și simplu. Spre deosebire de steroizi, tratamentul general pentru recăpătarea mirosului, nu are potențiale efecte adverse.

Pierderea mirosului este unul dintre principalele simptome ale infectării cu Covid-19, alături de febră și tuse persistentă, dar – în cele mai multe cazuri – pierderea mirosului revine relativ repede după vindecare.

Totuși, o persoană din cinci are încă probleme cu mirosul la opt săptămâni după ce s-a îmbolnăvit, iar tratamentele prescrise de medici implică corticosteroizi, care scad inflamația în organism și sunt deja utilizați pentru a trata afecțiuni precum astmul.

Prof. Carl Philpott, medic la Universitatea de Medicină Norwich, susține că sunt foarte puține dovezi conform cărora tratamentul cu corticosteroizii ajută la recăpătarea mirosului.

„Pentru că au efecte adverse bine cunoscute, sfatul nostru este că acestea nu ar trebui prescrise ca tratament pentru pierderea mirosului post-viral”, a afirmat el.

Efectele secundare ale steroizilor includ retenția de lichide, hipertensiunea arterială și schimbări bruște de dispoziție și comportament.

Astfel că, într-o lucrare publicată în revista International Forum of Allergy & Rhinology, cercetătorii sugerează „antrenamentul mirosului”, care implică adulmecarea a patru lucruri care au un miros distinct, ușor de identificat și familiar – de exemplu, portocale, mentă, usturoi sau cafea – de două ori pe zi timp de câteva luni.

Primul centru drive-thru din România s-a deschis la Deva. Vaccinarea se face în 5 pași

Primul centru de vaccinare tip drive-thru s-a deschis la Deva, în judeţul Hunedoara, în cursul zilei de sâmbătă. Sute de persoane şi-au manifestat deja intenţia de a se vaccina împotriva coronavirusului la centrul respectiv.

În parcarea Centrului Comercial de la intrarea în Municipiul Deva se deschide în această dimineață, în premieră, un centru de vaccinare direct din mașină, fără programare.

Călin Petru Marian, prefectul judeţului Hunedoara, a mers la faţa locului, cu o zi înainte, pentru a se asigura că locuitorii judeţului Hunedoara, şi nu numai, se pot vaccina în cele mai bune condiţii.

Un nou studiu a constatat că femeile însărcinate cu COVID-19 prezintă un risc mai mare la complicații

Femeile gravide cu COVID-19 au avut un risc mai mare la complicații și deces decât cele care nu au contractat virusul, adăugând dovezi suplimentare asupra riscurilor crescute pe care le prezintă virusul în timpul sarcinii, potrivit unui nou studiu.

Femeile gravide care au avut infecții asimptomatice au avut un risc mai mare de preeclampsie, deși altfel au avut rezultate similare cu femeile însărcinate care nu au fost diagnosticate cu COVID-19, au spus cercetătorii.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Alertă de vreme extremă: De la călduri amorțitoare la ploi torențiale, lapoviță și ninsoare
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație