ANUNȚ. Ucraina susține că incendiul de la Cernobîl este sub control

ANUNȚ. Ucraina susține că incendiul de la Cernobîl este sub control
Incendiile din jurul centralei Cernobîl nu pot fi oprite
Publicat: 14/04/2020, 12:58
Actualizat: 14/04/2020, 12:59

Oficiali din cadrul Guvernului ucrainean au anunțat marți că incendiul de proporții izbucnit în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl ar fi sub control în acest moment.

Autoritățile ucrainene informează că sute de pompieri și alți membri ai echipajelor pentru situații de urgență au colaborat pentru stingerea incendiului, anunță Reuters. Aceștia au folosit inclusiv avioane utilitare și elicoptere în acest sens.

Anunțul vine după ce luni, activiștii de mediu au avertizat că incendiul, localizat în apropierea centralei unde a avut loc unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie, prezintă risc de contaminare nucleară.

Yaroslav Yemelianenko, reprezentantul unei agenții de turism care organizează vizite în zonă, a descris recent situația ca fiind critică. El a scris pe Facebook că incendiul se apropie de orașul Pripyat, localitate abandonată, aflată în imediata apropiere a fostei centrale nucleare.

Cu toate acestea, autoritățile au aunțat marți că, deși au fost înregistrate creșteri de scurtă durată ale valorilor cesiului-137 în zona capitalei Kiev, nivelul radiațiilor rămâne în limite normale per ansamblu, nefiind necesare măsuri speciale de protecție.

„Nu există foc deschis”, a anunțat Ministerul de Interne de la Kiev prin intermediul unui comunicat. Instituția a adăugat că mai există un foc mocnit în acest moment.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis luni că informațiile cu privire la acest incendiu vor fi prezentate în mod transparent. El a spus că marți va avea o întâlnire cu șeful serviciului de urgență.

Incendiul din apropierea centralei de la Cernobîl a izbucnit pe 3 aprilie, în partea de vest a Zonei de Excludere și a afectat și pădurile din apropiere.  Ulterior, fumul provocat de incendiu a ajuns și pe teritoriul Belarusului.

Poliția a anunțat că un bărbat în vârstă de 27 de ani este suspectat că ar fi provocat în mod intenționat incendiul. Momentan nu sunt clare motivele acestuia.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase