Anunțul MAE după ce presa italiană a scris că atacatorii din Tunis aveau arme românești

Anunțul MAE după ce presa italiană a scris că atacatorii din Tunis aveau arme românești
Publicat: 20/03/2015, 09:14

„Ministerul Afacerilor Externe a inițiat în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile tunisiene pentru a verifica acuratețea informațiilor vehiculate în presă, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea română de control în domeniul exporturilor și importurilor de produse strategice – ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, în cazul în care autoritățile tunisiene pun la dispoziția părții române datele de identificare ale armelor respective”, a anunțat Ministerul de Externe.

MAE reafirmă faptul că România respectă „cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor și importurilor de produse militare, autoritatea națională de control în domeniu aprobând licențele de export numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate și de autoritățile competente din țările de destinație”.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Autoritatea română de resort – ANCEX, analizează „cu deosebită atenție cererile de licență de export către destinații sensibile și către destinații cu acumulări destabilizatoare de arme, respingând orice solicitare de licență de export care prezintă cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse către grupări teroriste”.

Totodată, MAE reafirmă angajamentul României de a combate terorismul transnațional și fenomenele extremiste violente.

Cei cinci autori ai atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis aveau mitraliere de tip Kalașnikov AK-47 provenind din România, afirmă surse citate de site-ul italian 2duerighe.it.

Potrivit autorităților tunisiene, cinci teroriști islamiști înarmați cu arme automate și cu centuri explozive au participat la atacul armat comis miercuri în Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 23 de morți și 50 de răniți, în principal turiști europeni.

Premierul Tunisiei, Habib Essid, a declarat, potrivit Corriere della Sera, că doi dintre autorii atacului terorist – Yassine Laabidi și Jabeur Khachnaoui – au murit în schimburile de focuri cu forțele de ordine. „Teroriștii aveau asupra lor centuri explozive și arme automate foarte avansate”, a afirmat ministrul tunisian de Interne, Najem Gharsalli. Alți trei presupuși autori ai atacului armat au reușit să fugă, fiind căutați activ de forțele de ordine.

Potrivit site-ului italian 2duerighe.it, cei cinci autori ai atacului terorist erau înarmați cu pistoale mitralieră de tip Kalașnikov AK-47, provenind din România.

În urma atentatului – soldat cu 23 de morți, dintre care 17 turiști străini (în principal europeni) și 50 de răniți – autoritățile tunisiene au arestat nouă islamiști suspectați de implicare în organizarea complotului terorist care, potrivit unor surse, ar fi vizat nu doar Muzeul Bardo ci și Parlamentul tunisian, situat în clădirea vecină, unde avea loc o dezbatere privind o lege antiteroristă.

Rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat, într-o înregistrare audio, atacul din centrul capitalei Tunisiei, catalogându-l drept o lovitură dată într-un „cuib al necredincioșilor și viciilor” și avertizând cu noi atentate. „Atacul este o incursiune binecuvântată în unul dintre cuiburile necredincioșilor și viciilor din Tunisia musulmană”, se arată într-o înregistrare audio apărută pe un site afiliat rețelei teroriste Stat Islamic. „Așteptați să vedeți valul care vă va lovi, murdarilor, pentru că ceea ce ați văzut acum este doar prima picătură de ploaie”, adaugă reprezentatul grupului terorist, conform Institutului american SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

Muzeul Bardo, renumit pentru o colecție de mozaicuri din perioada Imperiului Roman, este una dintre principalele atracții turistice din Tunisia.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului