Anunțul ministerului de Externe, după discursul dur al lui David Cameron privind migrația

Anunțul ministerului de Externe, după discursul dur al lui David Cameron privind migrația
Publicat: 29/11/2014, 21:00

„MAE a luat notă de discursul susținut la 28 noiembrie 2014 de premierul britanic, David Cameron, pe tema «controlului migrației». MAE precizează că autoritățile române au fost, în prealabil, informate de David Lidington, ministru de stat pentru Europa, asupra discursului premierului britanic pe tema controlului migrației și mobilității europene spre Marea Britanie, în cadrul unei convorbiri cu omologul său, secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE, George Ciamba. În cadrul convorbirii, partea română a susținut intangibilitatea principiului liberei circulații a persoanelor și interconexiunea acestuia cu celelalte libertăți fundamentale ale UE. Partea română a evidențiat, totodată, că o serie de studii realizate atât de Comisia Europeană, cât și de Marea Britanie indică faptul că mobilitatea are efecte economice pozitive asupra economiilor statelor gazdă”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Ministerul de Externe.

MAE notează faptul că, în cadrul discursului, premierul britanic a reafirmat importanța principiului liberei circulații a persoanelor la nivelul UE, subliniind beneficiile pe care lucrătorii mobili le aduc economiei britanice, precum și avantajele pe care acest drept fundamental le aduce celor 1,3 milioane de cetățeni britanici care activează în alte state membre ale UE.

„În ceea ce priveste prevenirea eventualelor abuzuri de libera circulație, MAE precizează că Decizia recenta a Curții de Justiție a UE în cazul Dano a confirmat ca legislația Uniunii Europene conține garanțiile necesare pentru prevenirea acestora. Decizia vine, astfel, în confirmarea celor deja precizate în Comunicatul Comisiei Europene din noiembrie 2013, care arată că dreptul UE include suficiente garanții pentru prevenirea abuzului de libera circulație. Decizia Curții de Justiție a UE în cazul Dano demonstrează, o dată în plus, că principiul libertății de circulație a persoanelor este unul fundamental al Uniunii Europene, care nu trebuie contestat sau pus în discuție într-o manieră populistă”, adaugă sursa ciată.

De asemenea, MAE arată că reiterează și cu această ocazie, așa cum a facut-o și în cadrul convorbirii secretarului de stat pentru afaceri europene cu ministrul britanic de stat pentru Europa, „menținerea poziției principiale ferme a României de sprijin pentru aplicarea integrală a principiului liberei circulatii a persoanelor, așa cum este acesta prevăzut în Tratatele UE și dezvoltat în legislația europeană secundară și legislațiile naționale ale statelor membre”. „MAE subliniază faptul că, anterior oricarei intenții de schimbare a legislației, este necesară epuizarea posibilităților oferite de toate aceste paliere ale cadrul juridic actual”, se precizează în comunicat.

„MAE va umări, în continuare, măsurile concrete care vor fi propuse de Marea Britanie, precum și orice alte propuneri care ar putea modifica actualul echilibru european în materie de liberă circulație a lucrătorilor. Partea română și-a exprimat în nenumărate ocazii disponibilitatea de a lucra cu guvernul britanic și este convinsă că prin discuții bilaterale pot fi identificate măsurile cele mai efieciente pentru a preîntampina eventualele abuzuri, în cadrul conferit de legislația europeană acuală”, menționează sursa citată.

Totodată, MAE precizează că va continua să se asigure, alături de noua Comisie Europeană și în dialog cu toate statele membre ale UE, că drepturile cetățenilor români, în calitate de cetățeni europeni, sunt pe deplin respectate.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat, vineri, că planul său destinat limitării afluxului de imigranți din Uniunea Europeană în Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene, relatează AFP.

„Nu există nici o îndoială că planul în ansamblul său va necesita câteva modificări ale Tratatelor și sunt încrezător în capacitatea noastră de a le negocia”, a declarat el, în timp ce își prezenta măsurile.

Într-un discurs foarte așteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice și a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizații sociale al imigranților care provin din Uniunea Europeană.

Planul său, a cărui aplicare rămâne incertă, prevede un termen de patru ani înainte ca imigranții să poată obține anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuințe sociale. Această măsură vizează în primul rând muncitorii slab calificați veniți în special din estul Europei.

Un imigrant nu ar trebui să vină în Marea Britanie fără o ofertă de lucru și va fi rugat să părăsească țara după șase luni dacă nu și-a găsit un loc de muncă, a adăugat Cameron, care susține că vrea să revină la politicile implementate în anii ’80 de Margaret Thatcher.

Alte variante evocate în ultimele săptămâni, precum instaurarea unui plafon privind numărul de imigranți, au fost însă abandonate.

Consilierii premierului conservator se tem că o asemenea măsură nu poate fi aplicată pentru că nu ar fi conformă cu principiul liberei circulații a persoanelor în UE.

În ultimele săptămâni, partenerii săi europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, au subliniat de mai multe ori caracterul intangibil al liberei circulații a persoanelor în UE.

Discursul premierului britanic intervine la o zi după publicarea unor noi date privind imigrația, considerate ca o nouă lovitură cu șase luni înaintea alegerilor generale.

Partidul Conservator și-a fixat ca obiectiv limitarea migrației nete (diferența între imigranți și emigranți) la 100.000 de persoane. Oficiul Național de Statistică a prezentat însă joi o creștere de 39 la sută a migrației nete în perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane.

Mai mult de jumătate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit în țară în această perioadă sunt cetățeni din celelalte state UE.

Această derivă a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului său și a partidului populist UKIP, care a făcut din imigrație principala sa armă de luptă.

Premierul nu exclude, în lipsă de reforme, să pledeze pentru ieșirea țării din UE în cadrul unui referendum prevăzut pentru 2017.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii