Armata israeliană consideră că ofensiva în Fâșia Gaza va mai dura ”multe luni”/Un ministru discută în SUA opțiuni de reducere a operațiunilor

Armata israeliană consideră că ofensiva în Fâșia Gaza va mai dura ”multe luni”/Un ministru discută în SUA opțiuni de reducere a operațiunilor
Publicat: 26/12/2023, 22:01
Actualizat: 26/12/2023, 22:03

Războiul din Fâșia Gaza va mai continua ”multe luni”, a afirmat marți seară generalul Herzl Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, în contextul în care ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, se află în Statele Unite, pentru discuții pe tema posibilității trecerii la o etapă mai puțin intensă a operațiunilor.

”Obiectivele războiului sunt necesare și nu sunt ușor de atins, luptele au loc pe un teritoriu complex. Ne așteptăm ca ofensiva să continue multe luni. Nu există soluții magice, nu există scurtături în efortul de distrugere a unei organizații teroriste, în afară de luptele persistente și determinate. Armata israeliană va ajunge la conducerea grupului Hamas, indiferent dacă acest efort va dura o săptămână sau câteva luni”, a declarat marți seară generalul Herzl Halevi, citat de cotidianul Haaretz.

Armata israeliană continuă intens operațiunile în Fâșia Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că ofensiva militară israeliană va continua până la atingerea ”tuturor obiectivelor”. ”Grupul Hamas trebuie distrus, Fâșia Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie să fie deradicalizată. Acestea sunt cele trei condiții pentru pace între Israel și populația palestiniană din Fâșia Gaza”, a afirmat Benjamin Netanyahu.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 20.600 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 54.500 de persoane au fost rănite.

Cel puțin 161 de militari israelieni au fost uciși în confruntări. Operațiunile au fost lansate ca ripostă la atacurile comise pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului. Cel puțin 130 de persoane răpite din Israel sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Un ministru israelian se află în SUA pentru discuții despre noua etapă a ofensivei

Ron Dermer, ministrul israelian al Afacerilor Strategice, se află marți la Washington, pentru întâlniri cu Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranță Națională al președintelui Joe Biden, și cu secretarul de Stat Antony Blinken.

Consultările se referă la conflictul din Fâșia Gaza și la eforturile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de militanții Hamas, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

”Discuțiile se înscriu în cadrul dialogului strâns pe care Israelul l-a avut cu SUA de la începutul războiului. Consultările vizează evoluțiile războiului”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial guvernamental citat de postul NBC News.

Israelul, supus presiunilor pentru reducerea intensității operațiunilor

Conform unor surse citate de site-ul Axios.com, Washingtonul se așteaptă ca armata israeliană să treacă la o nouă etapă a ofensivei în Fâșia Gaza, care ar consta în reducerea intensității operațiunilor. Guvernul israelian elaborează planuri pentru viitoarea etapă operațională, au declarat oficiali israelieni citați de postul Channel 12 și de site-ul Tagesschau.de. În noua etapă a ofensivei, armata israeliană ar urma să creeze o zonă de securitate la frontiera cu Fâșia Gaza și va lansa doar atacuri punctuale.

În paralel, Statele Unite discută cu oficiali palestinieni în eforturile de reformare a Autorității Palestiniene, pentru potențiala preluare a conducerii Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a mișcării islamiste Hamas. Guvernul israelian a semnalat constant că nu ar fi de acord cu o astfel de soluție, sugerând că vrea menținerea controlului în materie de securitate, pentru a evita noi atacuri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Incidente militare în Marea Roșie, inclusiv în apropierea unei stațiuni din Egipt /Hezbollah a atacat o comunitate din nordul Israelului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului