Armata ucraineană: Zece tancuri rusești au trecut granița. „Bătălia este în desfășurare”

Redactor:
Alina Matis
Autoritățile ucrainene au anunțat luni, la prânz, existența unor confruntări cu un convoi de tancuri și blindate care au intrat în sudul Ucrainei dinspre Rusia.

Un convoi format din „zeci” de blindate și tancuri au intrat în sudul Ucrainei, dinspre Rusia, și este implicat în lupte cu grănicerii, anunță Le Nouvel Observateur, care citează autoritățile ucrainene.

Anterior, presa de la Chișinău cita elise.com.ua, care informa despre intrarea în Ucraina a unei coloane de tancuri rusești, mașini blindate și unități de transport de tip „Kamaz”. Deschide.md scrie că, în cursul dimineții, o coloană de militari ruși a traversat frontiera Ucrainei, prin punctul Novoazovsk (sud, zona Mării Azov) și au deschis focul, după care s-au îndreptat către orașul Mariupol. Sursa acestor informații apărute inițial în presa ucraineană este un grănicer.

Mariupol, un oraș cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Mării Azov, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă și la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donețk.

Frontiera ucraineană a fost încălcată de un convoi de zeci de tancuri și vehicule blindate”, care au intrat pe teritoriul ucrainean în apropiere de orașul industrial Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin, citat de Mediafax. „Convoiul a fost oprit de grăniceri (…). Bătălia este în desfășurare”, a spus purtătorul de cuvânt, la orele prânzului. Acesta nu a revenit cu o actualizare cu privire la bătălie.

Ulterior, informația despre intrarea convoiului rusesc a fost confirmată și de Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, care a vorbit despre zece tancuri rusești, două vehicule blindate și două camioane, conform Washington Times.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a spus că nu are informații despre acest convoi.

Potrivit sursei, trupele ruse au înaintat cu 4-5 kilometri pe teritoriul Ucrainei, iar grănicerii ucraineni s-ar fi retras, informație care vine în contradicție cu anunțul autorităților ucrainene privind existența unor cofruntări între grăniceri și convoi. Grănicerul citat de Deschide.md a precizat că la frontieră sunt doar trupe de infanterie, care nu pot rezista tancurilor.

Posibilă întrevedere Putin-Poroșenko

Președinții Rusiei și Ucrainei ar putea avea o întrevedere, mâine, în Belaurs, potrivit Itar-Tass. Vladimir Putin și Petro Poroșenko ar putea discuta la Minsk despre conflictul din estul Ucrainei, în marja unui summit regional, la care vor participa și lideri ai Uniunii Europene.

QUIZ UCRAINA

1. Câți români trăiesc oficial în Ucraina?

2. Când la București e ora 13, ce oră e la Kiev?

3. Cum se numește moneda Ucrainei?

4. Când a fost anexată Crimeea de către Rusia?

5. Cum îl cheamă pe președintele actual al Ucrainei?

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide