Artizanul BREXIT, atacat dur de șeful Comisiei Europene. „E ultima dată când aplaudați aici. De ce sunteți aici?” LIVE UPDATE

Artizanul BREXIT, atacat dur de șeful Comisiei Europene. „E ultima dată când aplaudați aici. De ce sunteți aici? LIVE UPDATE
Publicat: 28/06/2016, 22:58
Actualizat: 11/10/2016, 13:20

UPDATE 21:23 După ce a fost declanșată o moțiune de cenzură împotriva sa, pe care a pierdut-o la vot, liderul laburist Jeremy Corbyn a anunțat, marți seară, că nu va demisiona din funcția de șef al Partidului Laburist britanic, informează ziarul The Guardian.

„Am fost ales în mod democratic pentru un nou tip de politică de către 60% dintre membrii și susținătorii Partidului Laburist și nu îi voi trăda prin demisie. Votul de astăzi al deputaților laburiști nu are nicio legitimitate constituțională. Suntem un partid democratic, cu un regulament clar. Alegătorii noștri au nevoie ca membrii Partidului Laburist, liderii sindicali și deputații laburiști să se solidarizeze în spatele conducerii mele, într-un moment crucial al țării noastre”, a spus Jeremy Corbyn.

Liderul Partidului Laburist britanic, a pierdut votul în cadrul unei moțiuni de cenzură organizate în formațiunea de centru-stânga. În total, 172 de parlamentari laburiști au votat împotriva lui Jeremy Corbyn, iar 40 în favoarea acestuia.

UPDATE 21:06 Polonia, Slovacia, Ungaria și Cehia cer, într-o manifestare a tendințelor naționaliste, limitarea atribuțiilor Comisiei Europene, dar menținerea beneficiilor oferite de Uniunea Europeană, Varșovia considerând că ar fi necesară demisia președintelui CE, Jean-Claude Juncker.

„Ne întrebăm dacă actuala conducere a Comisiei Europene are dreptul de a continua să funcționeze, să conducă Europa. Din punctul nostru de vedere, nu… Sunt necesari noi politicieni, noi comisari (…)”, a declarat Witold Waszczykowski, ministrul de Externe al Poloniei, citat de site-ul agenției Reuters.

„Trebuie să schimbăm modul de funcționare a Uniunii Europene și cred că sunt necesare schimbări în funcționarea Comisiei Europene”, a spus, la rândul său, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Liderul ceh a admis că ieșirea Marii Britanii din UE va dura câțiva ani, dar el nu consideră că liderii europeni ar trebui să accelereze procedura. Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia – Lege și Justiție (PiS), a mers chiar mai departe: „Noi credem că sunt necesare eforturi pentru revenirea Marii Britanii în UE. Dar UE trebuie să sufere schimbări radicale”, crede Jaroslaw Kaczynski.

UPDATE 20:01 Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar intenționa să extindă zona euro la toate țările membre ale Uniunii Europene, ca reacție la ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, afirmă surse citate de Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit Daily Express. Președintele Comisiei Europene a cerut accelerarea procedurilor necesare ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

Pe de altă parte, potrivit FAZ, Junker ar dori accelerarea integrării europene prin admiterea tuturor țărilor UE în zona euro. În prezent, din zona euro fac parte 19 țări europene. Marea Britanie, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia nu sunt membre ale zonei euro.

UPDATE 19:39 Un oficial britanic a declarat că guvernul va fi indus în eroare dacă va transmite către Comisia Europeană o decizie de ieșire din UE, declanșând articolul 50, înainte ca Executivul să fie sigur care sunt solicitările ministerelor. Turnbull a spus și că nu ar fi înțeleaptă activarea articolului 50 anul viitor, poate chiar cel mai devreme în primăvară, dar nu mai târziu, pentru a evita ca liderii din Franța și Germania să fie distrași de alegerile parlamentare și prezidențiale din toamna lui 2017.

„Ceea ce nu vrem este să declanșăm articolul 50, iar apoi Angela Merkel să se întoarcă și să spună că nu vrea să discute cu noi, pentru că are pești mai mari de prins. Este foarte mult de muncă. (…) Pe de-o parte, nu vom obține tot ce ne dorim, dar pe de alta nu vom face concesii”, a spus Turnbull pentru The Guardian.

UPDATE 19:05 Francois Hollande: Procedura de ieșire a Marii Britanii din UE trebuie să înceapă cât mai curând

„Procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să înceapă cât mai curând posibil. Nu îmi pot imagina vreun guvern britanic care să nu respecte decizia propriului popor”, a declarat Francois Hollande.

UPDATE 17:13 Primarul Londrei vrea autonomie administrativă

Londra ar trebui să primească mai multă autonomie pentru a putea face față incertitudinii economice generate de votul favorabil ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă primarul metropolei britanice, Sadiq Khan.

„În numele tuturor londonezilor, cer mai multă autonomie pentru capitală, chiar acum. Londra trebuie să aibă propriul control. Londonezii, care au votat diferit de restul Angliei, au nevoie de mai multă autodeterminare. Trebuie să avem control asupra propriului destin. (…) Descentralizarea este cheia de reunire a Marii Britanii”, a declarat Sadiq Khan, care a devenit, în mai, primul primar musulman al capitalei britanice.

UPDATE 15:14 „Niciunul dintre voi nu a făcut o treabă bună în viața lui”, le-a spus Nigel Farage colegilor săi europarlamentari

Liderul UKIP s-a ridicat în picioare și a început prin a le mulțumi, în mod sarcastic, europarlamentarilor pentru „primirea călduroasă” pe care i-au făcut-o. „Când am venit acum 17 ani și am spus că vreau să conduc o campanie pentru a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, toți ați râs de mine. În fine, trebuie să spun că acum nu mai râdeți, așa e?”, a întrebat retoric Farage.

Chiar dacă liderul UKIP a susținut că e nevoie urgentă de o conversație ca „între adulți” între Marea Britanie și UE, acesta a continuat pe același ton și, la un moment dat, le-a spus europarlamentarilor: „În fapt, niciunul dintre voi nu a făcut o treabă așa cum trebuie în viața lui”.

UPDATE 14:52 Angela Merkel: „Cine vrea să părăsească UE nu se poate aștepta să-și păstreze privilegiile”

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat marți că va face tot ce este posibil pentru a preveni destrămarea Uniunii Europene, în urma votului din Marea Britanie în favoarea părăsirii Blocului Comunitar. Merkel a precizat, totodată, că cine vrea să părăsească UE „nu se poate aștepta să scape de toate responsabilitățile, dar să-și păstreze privilegiile”, informează Associated Press și Reuters, citate de Mediafax.

„Ne vom asigura că negocierile nu se vor desfășura după principiul alegerilor convenabile (…) trebuie și va face o diferență notabilă dacă o țară vrea să fie membră a familiei europene sau nu,” a declarat cancelarul german în camera inferioară a Bundestag-ului, înainte de a pleca spre Bruxelles. Merkel a declarat și că este în interesul Marii Britanii de a menține „relații strânse” după părăsirea Uniunii Europene.

„Cine vrea să părăsească această familie nu se poate aștepta să scape de toate responsabilitățile, dar să-și păstreze privilegiile,” a adăugat Merkel. Cancelarul german a mai spus că țara sa dorește să mențină legături strânse cu Marea Britanie și că va lucra pentru consolidarea Uniunii Europene.

UPDATE 13:53 Ajuns la summit, premierul britanic a declarat că își dorește ca, după Brexit, Marea Britanie să fie „cât se poate de constructivă”: „Voi explica și eu că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, dar vreau ca acesta să fie un proces pe cât de constructiv posibil și sper că și rezultatele vor fi cât se poate de constructive, pentru că, desigur, chiar dacă părăsim Uniunea Europeană, nu trebuie să întoarcem spatele Europei. Aceste state sunt vecinii noștri, prietenii noștri, aliații noștri, partenerii noștri și sper foarte mult că vom obține cea mai apropiată relație cu putință, în termen de comerț, cooperare și securitate, pentru că aceste lucruri sunt bune și pentru noi și pentru ei. Acesta este spiritul în care cred că se vor duce discuțiile astăzi”, a spus Cameron.

UPDATE 12:44 Matteo Renzi: „Marea Britanie nu poate să primească ‘lucrurile bune’ fără să se confrunte și cu cele rele”

Primul ministru al Italiei, Matteo Renzi a accentuat și el că va fi imposibil ca Marea Britanie să păstreze accesul la piața unică fără să accepte libera circulație.

„Nu se poate să aparții comunității europene doar atunci când vine vorba despre avantaje, dar nu și în cazul lucrurilor rele. Ca în orice familie, trebuie să acceptți și lucrurile bune și pe cele mai puțin bune. Este imposibil să vorbim doar despre piața unică și să nu acceptăm politicile legate de migrație. Este imposibil să fii intracomunitar în privința economiei, dar nu și în privința valorilor. Aceasta este. din punctul meu de vedere, problema acestei campanii”, a declarat Renzi pentru CNN.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit astăzi în fața Parlamentului European reunit la Bruxelles și i-a întrebat pe eurodeputații membri ai UKIP (Partidul pentru Independența Marii Britanii), în fața plenului, care este motivul pentru care participă la sesiunea specială a PE, întrunită pentru analizarea consecințelor referendumului din 23 iunie, din Regatul Unit: „Trebuie să respectăm democrația britanică și maniera în care și-a exprimat opinia”, a declarat Juncker, care a fost aplaudat de eurodeputații UKIP. În replică, acesta a ținut să menționeze că prezența lor în cadrul sesiunii îl uimește.

„Aceasta este ultima dată când aplaudați aici. Și, într-o oarecare măsură, chiar sunt surprins că sunteți aici. Luptați pentru ieșirea din UE, poporul britanic a votat pentru ieșire. De ce sunteți aici?”, a întrebat liderul Comisiei Europene. Pupitrul de la care a vorbit Juncker a fost situat în apropierea șefului UKPI, Nigel Farage, iar înaintea începerii sesiunii cei doi s-au apropiat și au avut o „scurtă și amicală discuție”, informează Reuters.

Jean-Claude Juncker a considerat necesar să accentueze că nu va demisiona de la conducerea Comisiei Europene în urma Brexitului, așa cum i-au cerut presa germană și unele guverne est-europene. „Nu sunt nici obosit, nici bolnav, așa cum susțin ziarele germane. Voi lupta până la ultima gură de aer pentru o Europă unită”, a subliniat șeful executivului UE.

Anterior, Nigel Farage a arătat că el își dorește ca, în urma Brexitului, Marea Britanie și statele rămase în UE să fie bune colaboratoare și parteneri comerciali. „Am câștigat războiul. Acum trebuie să câștigăm pacea. Vrem să fim buni prieteni, buni vecini, buni parteneri comerciali”, le-a spus Farage jurnaliștilor înaintea reuniunii speciale a PE.

Farage a precizat că Marea Britanie trebuie să părăsească UE cât mai repede posibil, dar a precizat că procesul trebuie să fie amiabil și că mărimea economiei britanice și relațiile ei strânse cu restul statelor membre justifică un acord preferențial între Londra și UE. „Suntem cei mai mari parteneri comerciali ai zonei euro. Putem obține un acord mult mai bun decât Norvegia”, a conchis liderul UKIP.

Prima întâlnire a lui Cameron cu liderii UE, după Brexit

Premierul britanic David Cameron a discutat marți la Bruxelles cu liderii UE, pentru a discuta implicațiile votului din Marea Britanie, notează BBC News online. Summit-ul a început la câteva ore terminarea ședinței extraordinare a Parlamentului European și a fost prima întâlnire a lui Cameron cu liderii europeni după referendumul din Marea Britanie.

Înainte de summit, liderii Germaniei, Franței și Italiei s-au pus de acord că negocierile privind relația Marii Britanii cu UE nu vor avea loc înainte ca Londra să-și anunțe intenția de a părăsi Blocul Comunitar, prin invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, citată de postul de televiziune France24, este de așteptat ca la summit, David Cameron să reitereze că inițierea procesului de ieșire a Marii Britanii din UE este treaba succesorului său.

„Cred că (premierul britanic) va explica cât se poate de clar că pe parcursul discuțiilor, Regatul Unit rămâne un membru cu dreptui depline al UE, așadar este de datoria Marii Britanii să-și respecte obligațiile, însă va continua să beneficieze de toate drepturile ca membru,” a mai spus sursa citată.

„Cred că va dori să sublineze importanța relațiilor economice care sunt atât în interesul nostru cât și al statelor europene,” a adăugat sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete