Cel puțin 26 de persoane au fost ucise și alte 17 au fost rănite marți, după ce un grup de presupuşi militanți a deschis focul asupra unor turiști în stațiunea Pahalgam, în Cașmirul controlat de India. Autoritățile indiene vorbesc despre cel mai grav atac comis împotriva civililor în ultimii aproape 20 de ani.
Potrivit poliției, incidentul s-a petrecut pe pajiștea Baisaran, o zonă pitorească situată la cinci kilometri de stațiunea montană.
Atacul nu a fost revendicat oficial, însă autoritățile locale îl atribuie militanților care luptă împotriva administrației de la New Delhi.
„Cel puțin patru atacatori au tras asupra turiștilor de la mică distanță. Majoritatea victimelor erau cetățeni indieni,” au declarat doi ofițeri superiori sub protecția anonimatului, potrivit AP News.
Conform surselor oficiale, 24 de persoane au fost găsite decedate la fața locului, iar alte două au murit în drum spre spital. Alte zeci de răniți primesc în prezent îngrijiri medicale, unii fiind în stare gravă.
Ministrul indian de Interne, Amit Shah, a condamnat atacul și a promis represalii rapide.
„Îi vom pedepsi aspru pe făptaşi cu cele mai dure consecinţe”, a declarat Amit Shah.
Premierul Narendra Modi și-a întrerupt vizita oficială în Arabia Saudită și s-a întors de urgență în New Delhi. Între timp, autoritățile de securitate au declanșat o amplă operațiune de căutare a atacatorilor în zonă.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a catalogat incidentul drept „inacceptabil” și a precizat că „atacurile împotriva civililor sunt inadmisibile în orice circumstanțe”.
Vicepreședintele american JD Vance, aflat într-o vizită oficială în India, a numit incidentul un „atac terorist devastator”.
„Am fost copleșiți de frumusețea acestei țări. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de poporul indian”, a declarat Vance.
Președintele Donald Trump a transmis, la rândul său, un mesaj de solidaritate: „Statele Unite sunt alături de India în lupta împotriva terorismului.”
Și alți lideri internaționali, precum Vladimir Putin și Giorgia Meloni, au condamnat atacul.
Omar Abdullah, fostul lider al Cașmirului, a transmis un mesaj tranșant pe rețelele de socializare:
„Acest atac este mult mai mare decât orice am văzut îndreptat împotriva civililor în ultimii ani.”
Deși regiunea Cașmir s-a confruntat cu un conflict îndelungat, turiștii au fost până acum în mare parte feriți de violențe.
În martie 2000, un alt atac grav în timpul vizitei lui Bill Clinton în India s-a soldat cu 35 de morți în rândul civililor. Atacul de marți este considerat cel mai sângeros de atunci și subliniază fragilitatea aparentului calm din regiune.