ATAC TERORIST la Sankt Petersburg: un kârgâz, posibilul autor. Cel puțin 14 morți și 49 de răniți. VIDEO

Publicat: 04/04/2017, 13:08

O explozie a avut loc în metroul din Sankt Petersburg, luni, în jurul orei 14.40. Explozia a avut loc într-un vagon, în timp ce trenul se afla în mers, între două stații. Cel puțin 14 persoane au murit și 49 de persoane au fost rănite, conform celui mai recent bilanț, arată surse oficiale citate de presa rusă.

Autoritățile ruse tratează explozia ca pe un atac terorist, iar premierul Dmitri Medvedev s-a referit în aceiași termeni la incident, fără însă să ofere detalii despre posibilii atacatori. O fotografie surprinsă de camerele de luat vederi de la metrou arată un bărbat îmbrăcat în ținută specifică musulmanilor și cu trăsături asiatice, el fiind prezentat ca unul dintre atacatori, însă autoritățile nu au confirmat implicarea persoanei respective în atac. Conform unor surse Interfax, autoritățile ruse sunt în căutarea a doi bărbați care ar fi amplasat cele două bombe în metroul din Sankt Petersburg – una în vagonul care a explodat, a doua rămasă neexplodată într-o altă stație de metrou.

Anchetatorii au descoperit și un dispozitiv exploziv rămas neexplodat, într-o altă stație de metrou. Bomba conținea bile și șrapnel și era deghizată sub aspectul unui extinctor.

UPDATE 12.20Bilanțul atacului terorist a ajuns la 14 morți și 49 de răniți.

UPDATE 09.30Un cetățean rus născut în Kârgâzstan ar putea fi posibilul autor al atacului terorist comis luni la metroul din Sankt-Petersburg, în urma căruia 11 persone au murit, iar altele 45 au fost rănite, informează serviciile de securitate GKNB, citate de Reuters.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate GKNB a declarat că a primit o solicitare oficială din partea serviciilor ruse pentru a identifica suspectul.

Serviciile de securitate din Kârgâzstan l-au identificat pe atacator drept Akbarzhon Jalilov, născut în Osh, în 1995.

Există posibilitatea ca acesta să fi fost un atacatr sinucigaș, dar acest lucru nu a fost încă confirmat.

Autoritățile din Sankt-Peteresburg au declarat trei zile de doliu.

Kârgâzstan este un stat din Asia Centrală, care este predominant musulman și este aliat politic al Rusiei, găzduind o bază aeriană militară rusă.

UPDATE 08.00Anchetatorii ruși verifică posibila implicare a doi nativi din Asia Centrală, un bărbat și o femeie, în atacul terorist comis luni la metroul din Sankt-Petersburg, potrivit unei surse a unei agenții de implementare a legii, citate de Tass.

„Aceștia au ajuns în atenția forțelor de implementare a legii în urma examinării camerelor de supraveghere. Identitatea acestora este în curs de verificare”, conform sursei.

„Potrivit datelor preliminare, cei doi sunt nativi din Asia Centrală, ambii având în jur de 20 de ani”, a adăugat sursa.

„Profilele suspecților vor fi trimise secțiilor de poliție”, a mai afirmat sursa.

UPDATE 23.00Bilanțul victimelor a fost revizuit la 11 morți și 45 de răniți, conform autorităților ruse. Comitetul Național Antiterorism ia în calcul ipoteza ca bomba din vagon să fi fost detonată de un atentator sinucigaș. Vladimir Putin a depus flori la stația de metrou unde s-a oprit trenul în care bomba a explodat.

UPDATE 21.30Liderii din toată lumea au transmis mesaje de condoleanțe către Rusia. Donald Trump nu i-a telefonat deocamdată lui Putin, însă administrațiile de la Washington și Moscova au luat legătura.

„SUA condamnă acest atac și act de violență inacceptabil. (Atacurile) ne aduc aminte că lumea trebuie să lucreze împreună pentru a combate violența sub toate formele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spencer.

Angela Merkel i-a scris lui Putin, calificând atacul drept un „act barbar” și un atac „laș”.

UPDATE 19.50Anchetatorii sunt în căutarea a doi bărbați suspectați că ar fi pus cele două bombe – una în vagonul care a sărit în aer, a doua rămasă neexplodată într-o altă stație de metrou, arată surse citate de agenția Interfax.

UPDATE 18.50Autoritățile ruse au deschis o anchetă oficială privind „acte de terorism”, la Sankt Petersburg.

UPDATE 18:40Sankt Petersburg a decretat trei zile de doliu în urma atacului de la metrou.

UPDATE 18.25Bomba neexplodată care a fost dezamorsată conținea elemente de șrapnel, conform FSB, citat de Ria Novosti.

UPDATE 18.10Cel puțin 10 persoane au murit și alte 37 au fost rănite, conform celui mai recent bilanț al atacului, oferit de ministrul Sănătății din Rusia, Veronika Skvorțova. 6 răniți sunt în stare critică, a mai spus aceasta.

De asemenea, autoritățile ruse au mai anunțat că metroul circulă normal, singura stație închisă fiind cea afectată de explozie.

UPDATE 17.50Camerele de supraveghere de la metrou ar fi surprins imaginea unui atacator, susțin surse citate de agenția Interfax. O imagine care circulă pe rețelele de socializare arată un bărbat cu barbă.

UPDATE 17.30Comitetul Național Antiterorism a confirmat că a mai existat un dispozitiv exploziv într-o altă stație de metrou, care nu a explodat și a fost dezamorsat.

UPDATE 17.20Președintele Moldovei Igor Dodon și-a exprimat condoleanțele, scriind „dragii mei ruși, poporul Moldovei este cu voi”. „Terorismul internațional nu ține cont de granițe, naționalități sau religie. Oricine a pus la cale acest atac, a intenționat să lovească în Rusia și în președintele ei”, a scris Dodon pe Facebook, în limba rusă.

UPDATE 17.10Cel mai recent bilanț al victimelor, prezentat de Comiterul Național Antiterorism, arată că 9 persoane au murit și cel puțin 20 au fost rănite în urma exploziei.

UPDATE 17.00 „Sper că sunteți bine, voi, românii din Sankt Petersburg și nu a fost nimeni în acel tren și nici în stațiile de metrou. Dacă Doamne ferește de ceva, anunțați Ambasada-pe mine personal, Consulatul din Sankt Petesburg. Rog să urmăriți ce s-a întamplat și eventuale evoluții”, a scris ambasadorul român în Rusia, Vasile Soare, pe pagina sa de Facebook. Până acum nu există informații că cetățeni români au fost afectați de explozie.

UPDATE 16.55„Specialiștii FSB și anchetatorii vor lămuri rapid circumstanțele. Toate măsurile pentru siguranța cetățenilor au fost luate. Acum vorbim despre un dispozitiv exploziv neidentificat, până când specialiștii în explozibili ai FSB vor defini clar sursa exploziei”, a declarat Andrei Przhezdomski, șeful Comitetului Național Antiterorism.

La locul exploziei au intervenit 41 de ambulanțe, iar cel puțin 22 de persoane au fost spitalizate, conform autorităților ruse.

UPDATE 16.15„Explozia a avut loc în jurul orei 14.40, între stațiile de metrou Institutul de Tehnologie și Sennaya”, a anunțat Comitetul Național Antiterorism. Evacuarea oamenilor din subteran s-a încheiat, arată site-ul lentach.ru.

Explozia a avut loc între stațiile de metrou Sennaya Ploșcead și „Institutul Tehnologic”. Toate stațiile de metrou au fost închise. Conform unor surse citate de Interfax, explozia ar fi fost provocată de un dispozitiv explozibil improvizat, cu câteva sute de grame de TNT.

Un alt dispozitiv exploziv a fost găsit neexplodat într-o stație de metrou și a fost dezamorsat.

Președintele Vladimir Putin a fost informat de situație și a declarat că toate ipotezele sunt luate în calcul, inclusiv un atac terorist. La momentul exploziei, Putin se afla în Sankt Petersburg, unde se întâlnea cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...