ATAC. Unul dintre cele mai grave atacuri armate din Canada. Bărbatul care a ucis 16 persoane se deghizase în polițist – FOTO

ATAC. Unul dintre cele mai grave atacuri armate din Canada. Bărbatul care a ucis 16 persoane se deghizase în polițist - FOTO
ATAC. Unul dintre cele mai grave atacuri armate din Canada. Bărbatul care a ucis 16 persoane se deghizase în polițist / Sursă FOTO: RCMP NOVA SCOTIA
Publicat: 20/04/2020, 10:18

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost autorul unui cumplit atac armat în Canada, în timpul nopți de sâmbătă spre duminică, când a ucis 16 persoane în 12 ore.

Incidentele au avut loc în orașul Portapique, care situat la circa 130 de kilometri nord de Halifax, potrivit poliției din Nova Scotia. Suspectul a fost identificat drept Gabriel Wortman, în vârstă de 51 de ani.

Potrivit primelor informații, acesta era îmbrăcat în haine de polițist și a condus o mașină de poliție, înainte de a schimba vehiculul.

Locuitorilor din Portapique li s-a cerut să se adăpostească în case și le-a fost comunicat indicativul mașinii de poliție cu care s-ar fi deplasat suspectul – Dacă vedeți 28B11 sunați imediat la 911”, anunțase poliția pe Twitter, înainte de a-l aresta pe suspect.

Poliția canadiană anunțase duminică, 19 aprilie, că Gabriel Wortman, un tehnician dentar în vârstă de 51 de ani, a fost luat în custodie, dar ulterior a precizat că suspectul a murit în urma unei confruntări la o benzinărie din apropierea capitalei, Halifax.

Cine este Gabriel Wortman, autorul cumplitului atac

Gabriel Wortman deținea o clinică dentară în Darthmouth. În 2014, el apărea într-un ziar local după ce a donat proteze dentare supraviețuitorilor cancerului.

Vecinii lui Wortman, care deținea trei proprietăți în Portapique, o comunitate mică unde pare să fi început sâmbătă noapte atacul, au fost șocați de vești.

Cum era văzut de cunoscuți

„Foarte, foarte șocată să aflu că cineva pe care l-am cunoscut de atâta timp, un vecin bun, amabil, foarte blând, s-ar gândi să producă o astfel de tragedie”, a spus Lillian MacCormack pentru CTV News.

„Nu știm niciodată prin ce trec alții în viață care să îi facă să ia anumite decizii. În niciun caz nu îi apăr acțiunile în acest weekend”, a spus Scott Balser, fost coleg cu Wortman, pe Facebook, relatează The Guardian.

David George Crockett a declarat pentru Toronto Sun că Gabriel Wortman i-a reparat dinții cândva și că nu se aștepta la așa ceva din partea lui – „Sunt foarte surprins. Nu m-aș fi gândit vreodată că va face așa ceva. Din ce știam despre el, era foarte liniștit, blând și foarte ușor să vorbești cu el. Era foarte drăguț. Glumea un pic. Părea normal, nu ca toți care ar face astfel de lucruri”.

Poliția nu a stabilit încă care ar fi fost motivul atacului, dar a sugerat că crimele au un grad de premeditare și că Gabriel Wortman a acționat singur.

„Cred că la început a fost o motivație inițială, apoi a omorât la întâmplare. Nu știm sigur și vom lucra la descoperirea motivului… ”, a declarat comisarul Brenda Lucki.

De asemenea,  aceasta a precizat că poliția nu crede că incidentul ar fi de natură teroristă.

Un detaliu ciudat este faptul că Gabriel Wortman era deghizat în ofițer de poliție, iar mașina pe care o folosise semăna cu o mașină de poliție. Duminică dimineață, poliția din Noua Scoție a postat pe Twitter imaginea mașinii pe care o folosea Wortman.

Chris Leather, ofițer al Poliției din Nova Scotia: „În urma mai multor apeluri la 911, poliția federală canadiană a pornit către o adresă din Portapique, comitatul Colchester. Când au ajuns la fața locului, membrii forțelor de poliție au găsit mai multe victime înăuntrul și în afara locuinței. Însă nu au localizat suspectul. A fost o situație care a evoluat rapid, o scenă haotică. Am securizat zona și am pornit în căutarea suspectului. Căutările inițiale au condus către mai multe locații, inclusiv unele care erau incendiate. Căutarea s-a încheiat după localizarea suspectului. Pot confirma că este decedat.”

La un moment dat în decursul serii pare să fi purtat parțial o uniformă de poliție. Conducea o mașină făcută să semene cu una a poliției federale canadiene.

„Este o zi devastatoare”

Lee Bergman, comandantul Poliției din Nova Scotia: „Este o zi devastatoare pentru Nova Scotia, o zi ce ne va rămâne în minte în anii ce vor urma. Ce s-a întâmplat noaptea trecută și în această dimineață este dincolo de orice înțelegere. O polițistă de 23 de ani, ucisă în această dimineață în timp ce răspundea la incidentul armat. Heidi își făcea datoria și și-a pierdut viața în timp ce îi proteja pe cetățenii pe care îi servea.”

„Cu toții am urmărit la știri ce s-a întâmplat. Gândurile mele sunt alături de cei afectați de această situație îngrozitoare. Vreau să mulțumesc poliției pentru munca depusă și oamenilor care au cooperat cu autoritățile”, a declarat Justin Trudeau, premierul Canadei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția