Atacuri israeliene asupra unor instalații nucleare iraniene, blocate de trei ori. Cine s-a opus

Redactor:
Valentin Vidu
Atacuri israeliene asupra unor instalații nucleare iraniene, blocate de trei ori. Cine s-a opus
Un plan al Israelului de a bombarda instalații nucleare iraniene a fost blocat în trei rânduri în ultimii ani, relatează postul israelian Channel 2 TV, citat de postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică de sâmbătă.

Într-o înregistrare audio a fostului ministru israelian al Apărării Ehud Barak, obținută de postul israelian, acesta afirmă că a întocmit planurile de atac asupra Iranului și că acestea au fost aprobate de către premierul Benjamin Netanyahu.

Barak spune de asemenea că șeful armatei, Gabi Ashkenazi, a blocat un atac planificat în 2010, refuzând să certifice faptul că armata era pregătită să efectueze atacul.

Un al doilea atac a fost anulat, după ce miniștri israelieni Moshe Ya’alon și Yuval Steinitz, cunoscuți pentru pozițiile lor belicoase, și-au retras susținerea, mai spune Barak, în timp ce în 2012 Israelul a decis că un atac era inoportun din cauza unui exercițiu militar comun americano-israelian.

Postul israelian de televiziune a anunțat, vineri, că Barak a încercat să împiedice difuzarea acestor dezvăluiri despre bombardamente, însă cenzura militară israeliană a permis difuzarea lor. Ya’alon și Steinitz au emis un comunicat comun în care și-au exprimat uluirea față de decizia armatei de a permite difuzarea înregistrării.

Această dezvăluire apare în contextul în care Israelul depune eforturi disperate împotriva unui acord între Iran și marile puteri care vizează să limiteze activitățile nucleare ale Teheranului în schimbul anulării unor sancțiuni.

Inchide