ATENTAT ÎN FRANȚA. 12 morți în atacul de la Charlie Hebdo. LIVE

Publicat: 08/01/2015, 13:47
Actualizat: 01/02/2019, 08:20

Persoane îmbrăcate în negru și cu cagule au pătruns, miercuri, în sediul săptămânalului Charlie Hebdo și au deschis focul cu arme Kalașnikov, în timp ce jurnaliștii erau adunați pentru ședința de sumar. Cotidianul 20 Minutes a reușit să contacteze telefonic un angajat al instituției de presă atacate. „Este un adevărat masacru. Sunt și morți!”, a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă.

Charlie Hebdo este de mulți ani ținta fundamentaliștilor musulmani, săptămânalul publicând mai multe caricaturi care îl ironizau pe profetul Mahomed sau luau în derâdere jihadul. De altfel, ultimul desen al redactorului-șef, Charb, publicat în cea mai recentă ediție a săptămânalului, se referă la eventualele atentate de după Sărbători. Un alt desen satiric, care îl ironizează pe liderul Statului Islamic, Abu Bakra al-Baghdadi, a fost publicată azi pe pagina de Facebook a celor de la Charlie Hebdo.

GÂNDUL PREZINTĂ LIVE DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 12:00 Polițista rănită în incidentul armat de joi dimineață din sudul Parisului a decedat, au anunțat surse din cadrul poliției citate de AFP. Livetext-ul continuă AICI.

UPDATE 08:00 Cel mai tânăr dintre cei trei suspecți de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliției, au anunțat surse concordante, citate de AFP.

Ceilalți doi suspecți, doi frați de naționalitate franceză născuți la Paris, Said Kouachi, în vârstă de 34 de ani, și Chérif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt în continuare căutați de poliție.

UPDATE 1:10 Gândul a reunit cele mai impresionante imagini de la marșurile de solidaritate care au avut loc, miercuri seară, în mai multe orașe din Franța. Galeria foto poate fi văzută AICI

FOTO: Dominique Faget/AFP/Mediafax

UPDATE 1:05 O operațiune de amploare a unității de elită a poliției franceze pentru arestarea unor suspecți de comiterea atentatului era în curs de desfășurare, miercuri seara, la Reims (nord-est), a anunțat pentru AFP un ofițer. Fie suspecții vor reuși să fugă, fie ar putea avea loc un schimb de focuri, a declarat pentru AFP un ofițer al unității de elită Raid, îndemnând jurnaliștii prezenți la fața locului să dea dovadă de „mai multă prudență”.

UPDATE 00:48 Un lider al teroriștilor din Statul Islamic a salutat atacul terorist care a vizat redacția Charlie Hebdo. Nicio grupare teroristă nu a revendicat, însă, acest atentat. „Leii islamului l-au răzbunat pe Profetul Mahomed”, a declarat, potrivit Reuters, Abu Musab, un lider al grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant – SI/SIIS/SIIL). Rețeaua teroristă sunnită, care ocupă teritorii din Irak și Siria unde a instituit un „califat”, a amenințat de mai multe ori Franța cu atentate, amintește Mediafax.

UPDATE 00:04 Teroriștii i-au executat pe rând pe caricaturiștii revistei Charlie Hebdo

Teroriștii i-au strigat pe nume pe caricaturiștii revistei satirice Charlie Hebdo și i-au executat unul câte unul, împușcându-i în cap, dezvăluie viceprimarul Parisului Patrick Klugman, într-o declarație făcută pentru postul american ABC News.

„Cei doi criminali au intrat în timpul ședinței de redacție, i-au strigat pe nume pe caricaturiști, i-au luat de-o parte și i-au executat împușcându-i în cap”, a declarat Patrick Klugman, viceprimarul Parisului responsabil de Relațiile Externe.

UPDATE 23:13 Potrivit Le Point, cei doi franco-algerieni sunt frați. Said și Cherif K ar fi fost identificați după ce polițiștii au găsit o carte de identitate în mașina abandonată după atentat. Cei doi au 32, respectiv 34 de ani.

UPDATE 22:24 Presa franceză vorbește de trei suspecți. Le Point susține că poliția are în vizor doi suspecți franco-algerieni, reveniți de curând din Siria. Unul dintre ei ar avea 32 de ani, iar celălalt 34. Un al treilea suspect ar avea 18 ani și este om al străzii. De asemenea, Le Monde vorbește despre trei suspecți identificați, citând surse din poliție

UPDATE 21.00 „Republica noastră a fost atacată”, a spus, în urmă cu câteva minute, președintele francez, Francois Hollande, într-un mesaj televizat de la Palatul Elysee. Hollande a decretat zi de doliu național mâine, 8 ianuarie. „Vom face tot ce este necesar pentru a-i prinde pe atacatori”, a mai spus liderul francez.


François Hollande : «Notre meilleure arme, c… by lemondefr

UPDATE 20:40 Președintele Iohannis și-a schimbat poza de profil pe contul de Facebook cu fotografia cu mesajul „Je Suis Charlie”. „Vă chem să fim alături de familiile victimelor tragediei de astăzi din Franța, alături de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez. Suntem datori să luptăm împotriva terorismului, acest flagel nimicitor care nu își mai poate avea locul în lume. ‪#‎JeSuisCharlie‬”, a transmis președintele.

UPDATE 20:35 Pagina versiunii franceze a motorului de căutare Google este în doliu:

UPDATE 20:20 Așa arată acum site-ul Charlie Hebdo:

Mesajul este cel care s-a viralizat pe Internet din primele minute de la aflarea veștii despre atentat. Un clic pe mesajul din limba franceză duce la un document PDF în care, pagină după pagină, mesajul „Je suis Charlie” este scris în mai multe limbi. Prima dintre ele: arabă.

UPDATE 20:05 Aproximativ 5.000 de persoane defilează în acest moment la Paris. Le Figaro relatează că, la Lyon, 10.000 de persoane s-au adunat într-o manifestație de solidaritate. Unii analiști citați de presa franceză descriu tragedia de azi drept un „11 Septembrie al presei”.

UPDATE 20:00 Una dintre caricaturile cu care presa și cititorii din toată lumea le-au răspuns autorilor atentatului din redacția Charlie Hebdo. Alte 20 de caricaturi, AICI

UPDATE 19:45 Manifestații ample de solidaritate în Paris și în alte orașe din Franța, precum și în capitale europene precum Berlin și Londra. Oamenii poartă pancarte cu mesajul „Je suis Charlie”, simbolul solidarității cu victimele atentatului de la Charlie Hebdo.

UPDATE 19:40 Mesajul lui François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România: „Le mulțumesc, în numele Franței și în numele tuturor francezilor, românilor și autorităților române pentru mesajele lor de susținere și de condoleanțe. În contextul acesta tragic, promptitudinea și amploarea acestor mesaje au o mare valoare simbolică. Așa cum a declarat președintele Republicii franceze ‘niciun act barbar nu va putea să îngrădească libertatea presei. Suntem o țară unită care va ști să reacționeze și să rămână solidară'”.

UPDATE 19:30 Mii de persoane s-au strâns în această după-amiază la Paris și în mai multe orașe din Franța în semn de omagiu pentru victimele atentatului de la Charlie Hebdo. În urmă cu puțin timp procurorul Republicii a făcut câteva precizări în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, doi indivizi au pătruns în clădirea în care își avea sediul redacția. Au întâlnit două persoane care asigurau mentenanța clădirii și au întrebat unde se află intrarea, au împușcat-o pe una dintre ele și au urcat la etajul al doilea al clădirii, unde avea loc ședința de redacție și au deschis focul în rafale. Au ucis 10 persoane, dintre care opt jurnaliști, un invitat și un polițist detașat ca să asigure securitatea. Asasinii ar fi strigat Allah Akbar afirmându-și dorința să îl răzbune pe profet.

UPDATE 19:20Printre victime se afla și fostul șef de cabinet al primarului din Clermont-Ferrand, Michael Renaud, care fusese invitat de Cabu să asiste la ședința de redacție a publicației.

UPDATE 19:15 Președintele Francois Hollandes-a deplasat la sediul spitalului parizian Hôtel-Dieu pentru o întâlnire cu echipa medicală care a acordat ajutor victimelor atentatului de la Charlie Hebdo.

PDATE 19:00 La sediile Palatului Elysee, Senatului și Adunării Naționale drapelele sunt în bernă.

UPDATE 18:30 Unul dintre polițiștii care au murit în timpul atacului se numea Ahmed și avea 42 de ani, comform unui șef al sindicatului Poliției pariziene, citat de Le Figaro. El este polițistul care apare în imaginile șocante surprinse în timp ce atacatorii îl execută. El a murit din cauza unui glonț primit în cap, după ce fusese rănit în atac. Ahmed lucra la brigada de polițiști pe bicicletă a comisariatului arondismentului XI. Al doilea polițist ucis în atac avea 49 de ani și îl păzea pe directorul revistei Charlie Hebdo, Charb, care a fost și el omorât în atac. Informații actualizate despre victimele atentatului, AICI

UPDATE 18:25 Cristian Tudor Popescu: Nu aș apăra ca libertate de expresie ceea ce au publicat jurnaliștii francezi, dar cei care au înțeles să răspundă cu gloanțe trebuie aduși în fața justiției. Mai multe, AICI

UPDATE 18:20 „Este un atac la adresa meseriei noastre. Nu e un caz singular. Și jurnaliștii noștri au fost atacați și unii au fost chiar uciși”, a declarat pentru gândul Mike Woods, jurnalist al Radio France International – biroul din Paris. Comentariile jurnalistului pot fi găsite AICI

UPDATE 16:55 La scurt timp după primele știri despre tragedia din Paris, pe rețelele de socializare a fost lansată o campanie, numită „Je Suis Charlie”, de solidarizare cu victimele atacului, cu jurnaliștii și de susținere a libertății de exprimare. Mai multe, AICI

UPDATE 16:25 Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a spus, într-o declarație de presă, că ar fi existat trei atacatori.

UPDATE 16:13 Reacția lui Cristian Tudor Popescu, editorialist gândul, în urma atacului din Franța:

UPDATE 15:56 Mai mulți caricaturiști ai revistei franceze Charlie Hebdo, a cărei redacție a fost atacată miercuri cu arme automate de mai multe persoane mascate, și-au pierdut viața în urma atentatului. Este vorba despre de Cabu, Charb, Wolinski și Tignous. Detalii, AICI

UPDATE 15:55 Prima reacție a președintelui Iohannis: „Atacarea redacției săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă un act terorist crud și laș. Îmi exprim compasiunea pentru familiile victimelor precum și solidaritatea față de națiunea franceză atât de lovită astăzi”.

UPDATE 15:50 Caricaturista Coco de la publicația Charlie Hebdo a povestit presei cum au intrat atacatorii în clădire. Potrivit acesteia, atacatorii vorbeau perfect franceza și au spus că reprezintă Al Qaida. „Mă duceam să-mi iau fiica de la grădiniță când am văzut în fața porții imobilului doi bărbați înarmați, cu cagule, care ne-au bruscat. Voiau să intre și să urce. Le-am tastat codul. Au tras asupra lui Wolinski și Cabu. Totul a durat vreo cinci minute… M-am refugiat sub un birou…Vorbeau perfect franceza…S-au revendicat ca fiind Al-Qaida”, a declarat aceasta pentru l’Humanite.

UPDATE 15:35 Președintele Francois Hollande se va adresa națiunii diseară, de la ora locală 20:00, anunță Palatul Elysee.

UPDATE 15:30 Atacatorii au părăsit mașina, iar vehiculul abandonat a fost găsit de autoritățile pariziene. Mai multe, AICI

UPDATE 15:25 Mesaj transmis de eurodeputata liberală Renate Weber: „E o zi extrem de neagră pentru jurnalism, pentru dreptul la libera exprimare și, nu în ultimă instanță, pentru Franța. Cel puțin 66 de jurnaliști și-au pierdut viața numai în 2014 și daca asta nu ne-a trezit la realitate, atunci îngrozitorul atac de astăzi ar trebui să o facă. Iar realitatea este că ar fi trebuit să facem mai mult pentru a proteja dreptul la exprimare și jurnaliștii”.

UPDATE 15:25 Într-o altă înregistrare cu atacatorii, se aude cum aceștia strigă: „L-am răzbunat pe profetul Mahomed” și „Am omorât Charlie Hebdo”.


Attentats au siège de Charlie Hebdo : images de… by lemondefr

UPDATE 15:17 Premierul Victor Ponta a discutat cu președintele Klaus Iohannis și cu directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, despre atacul terorist de la Paris, oficialii convenind că în România nu se impune un grad de alertă, informează Mediafax.

UPDATE 15:17 Cancelarul german, Angela Merkel, a transmis un mesaj de condoleanțe francezilor și a condamnat atacul de la Charlie Hebdo.

UPDATE 15:07 Un film realizat de un martor, în care atacatorii împușcă mortal un polițist a fost postat pe YouTube. Inițial, polițistul este rănit, după care atacatorii se îndreaptă spre el și îl împușcă în zona capului. Gândul difuzează imaginile, mai puțin cele în care este împușcat politistul.


Attentats au siège de Charlie Hebdo : images de… by lemondefr

UPDATE 15:05 Ultimul desen al caricaturistului Stéphane Charbonnier, cunoscut după semnătura Charb, a fost unul premonitoriu. „Niciun atentat, încă, în Franța.” „Așteptați! Mai e timp până la finalul lunii ianuarie pentru a ne trimite urările!”, este mesajul atribuit ironic unui terorist în caricatură publicată în numărul din această săptămână. Ținta mai multor amenințări în trecut, Stéphane Charbonnier s-ar număra, potrivit publicației belgiene „La Libre” printre victimele atentatului din această dimineață.

UPDATE 14.58 Premierul Italiei, Matteo Renzi: „Teamă și oroare după atacul de la Paris. Susținere totală pentru Francois Hollande, în aceste momente tragice. Violența va pierde mereu în fața libertății”.

UPDATE 14.55 Purtătorul de cuvânt al Poliției din Paris a declarat că cei trei atacatori au fugit de la redacția Charlie Hebdo într-o mașină. Ei au fugit către Port de Pantin, în nord-estul Parisului, unde au abandonat-o și au furat o a doua mașină, aruncându-l afară pe șofer. Oficialul a mai precizat că redacția publicației era păzită, după ce în ultimele săptămâni amenințările la adresa revistei se intensificaseră.

UPDATE 14:52 Mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu: „Îmi exprim șocul și profunda indignare față de atacul terorist fără precedent care a avut loc astăzi la sediul publicației Charlie Hebdo din Paris. Acest act de o gravitate extremă împotriva reprezentanților presei reprezintă un atac la însăși esența democrației și a valorilor și libertăților fundamentale. Condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care reprezintă un atac de o lașitate revoltătoare la adresa presei și a lumii civilizate.România va continua, alături de partenerii europeni, să sprijine lupta împotriva terorismului sub toate formele sale de manifestare. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. Suntem alături de întregul popor francez prieten, greu încercat în aceste momente tragice.” Totodată, MAE a publicat pe Twitter un mesaj în limba franceză pentru a condamna atacul.

UPDATE 14:49 Casa Albă a condamnat atacul terorist din Franța. „Casa Albă este solidară cu familiile celor uciși și răniți în acest atac. Înalți responsabili de la Casa Albă sunt în contact cu omologii lor francezi. SUA sunt gata să colaboreze cu Franța, pentru a ajuta la anchetă”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al lui Barack Obama.

UPDATE 14:45 Premierul Victor Ponta s-a declarat „profund șocat” de atentat.

UPDATE 14:44 Potrivit presei franceze, patru caricaturiști (Cabu, Tignous, Charb și Wolinski) au decedat în atac.

UPDATE 14:35 Potrivit BBC, în momentul în care atacatorii au intrat în sediul redacției au strigat „Am răzbunat Profetul”

UPDATE 14:28 Numărul morților a ajuns la 12, 10 jurnaliști și 2 polițiști, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției.

UPDATE 14:19 Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției din Paris, trei atacatori au intrat în redacție în redacție în jurul orei 11:30. Numărul morților este de 11, dintre care 9 jurnaliști și doi polițiști. „A fost un adevărat măcel”, a spus el.

UPDATE 14:15 Noi imagini cu atacatorii

UPDATE 14:10 Gradul de alertă teroristă este ridicat la cel mai înalt nivel în Ile de France.

UPDATE 14:06 Potrivit martorilor, atacatorii au fugit cu o mașină neagră.

Sursa foto Twitter

UPDATE 14:03 Imagini surprinse în timpul atacului de pe o clădire din apropierea redacției.

UPDATE 13:59 Premierul britanic David Cameron susține pe Twitter că „crimele de la Paris sunt dezgustătoare. Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului și pentru apărarea libertății presei.

UPDATE 13:51 Președintele Franței, Francois Hollande a ajuns la locul atacului. Șeful statului francez a spus că „Franța este în stare de șoc” „Este un atentat terorist, fără îndoială”, a adăugat el. „Jurnaliști și polițiști au fost asasinați”, a spus el, anunțând că a convocat la Elysee miniștrii responsabili cu securitatea.

UPDATE 13:41 Poliția pariziană anunță, prin purtătorul de cuvânt, că 11 oameni sunt morți, în urma atacului. Dintre aceștia doi sunt polițiști. Președintele Francois Hollande va ajunge la locul atacului, conform BBC.

UPDATE 13:35 Poliția franceză confirmă că cel puțin 10 oameni au fost uciși în atac. Bilanțul nu este, însă, definitiv.

UPDATE 13:30 Noul bilanț înaintat de Le Figaro, citând surse judiciare, este de cel puțin 10 morți. Agenția France-Presse citează surse apropiate anchetei, conform cărora bilanțul ar fi ajuns la 11 morți.

UPDATE 13:25 Le Figaro susține, citând surse judiciare, că sunt șase morți și cinci răniți.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?