ATENTAT ÎN FRANȚA. Zeci de mii de polițiști îi caută încă pe atacatorii de la Charlie Hebdo. Frații Kouachi se aflau pe lista neagră a terorismului în SUA

Publicat: 09/01/2015, 09:07

La nici 24 de ore de la atentatul de la Charlie Hebdo, un nou atac a avut loc, în cursul dimineții de joi, în Paris, în urma căruia o polițistă a murit, iar un coleg de-al său a fost rănit. De asemenea, mai multe moschei au fost atacate pe întreg teritoriul Franței, însă fără a fi înregistrate victime. Poliția, jandarmeria, trupele speciale și armata participă la o acțiune fără precedent în care au fost mobilizate 88.000 de persoane (55.000 de polițiști, 32.000 de jandarmi și 1.150 de militari), în căutarea celor doi atentatori de la sediul publicației satirice pariziene. Principalii suspecți sunt doi frați de origine franco-algeriană, Cherif Kouachi, 32 de ani, și Said Kouachi, 34. Un al treilea, cel mai tânăr dintre cei trei suspecți de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliției în cursul dimineții, au anunțat surse concordante, citate de AFP.

Cherif și Said Kouachi au fost localizați într-o regiune din nordul Parisului, fiind căutați pe o rază de 20 de kilometri. Potrivit ultimelor infomații aceștia și-ar fi abandonat mașina cu care se deplasau și s-ar putea afla într-o pădure.

CINE SUNT ATACATORII DE LA CHARLIE HEBDO

CINE SUNT CELE 12 VICTIME ALE ATENTATULUI

GÂNDUL TRANSMITE LIVE DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

UPDAT 08:52 Căutările celor doi suspecți în atentatul de la Charlie Hebdo continuă. Totodată, la Washington, oficialii americani au dezvăluit că cei doi suspecți, Cherif și Said Kouachi, se aflau pe lista neagră americană a terorismului și că Said Kouachi se antrenase în mânuirea armelor în Yemen.

UPDATE 02:10 Căutările celor doi teroriști continuă în timpul nopții în regiunea unde au fost localizați, cu ajutorul a cinci elicoptere dotate cu camere termice, au declarat surse polițienești pentru AFP.

Sursa foto: Le Point

UPDATE 21:54 Explozie la sud de Paris, în Villejuif. Potrivit Le Monde nu există răniți.

UPDATE 21:21 La ora 20.00 (ora Franței), Turnul Eiffel a rămas în beză în semn de omagiu pentru victimele de la Charlie Hebdo.

UPDATE 21:05 Ministrul francez al Culturii, Fleur Pellerin cere deblocarea de urgență a unui milion de euro pentru Charlie Hebdo, potrivit France 5.

UPDATE 20:45 Miniștrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor participa duminică, la Paris, la o reuniune pe tema securității la care va fi prtezent și secretarul american al Justiției, Eric Holder, după atentatul islamist care a vizat redacția Charlie Hebdo, relatează AFP.

UPDATE 20:21 Potrivit ministrului de Interne, unul dintre agresori, Said Kouachi, locuia la Reims, nu avea nicio ocupație și, spre deosebire de fratele său, nu avea antecedente penale.

UPDATE 20:15 Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a spus că nouă persoane au fost arestate preventiv în cazul atentatului terorist de miercuri și că 90 de persoane sunt audiate în acest moment, transmite Le Monde.

UPDATE 20:10 Mii de persoane participă joi, la Paris și în alte orașe ale Franței, la noi marșuri de solidaritate cu victimele atacului terorist care a vizat redacția Charlie Hebdo, relatează Le Monde.

UPDATE 19:20 Organizația Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQIM) salută atacul terorist care a vizat redacția revistei Charlie Hebdo, potrivit Institutului SITE, care monitorizează site-urile fundamentaliste.

UPDATE 19:13 Numeroși polițiști sunt masați la marginea pădurii din Lonfpont, în apropierea localității Corcy.

UPDATE 18:33 Un post de radio al rețelei teroriste Stat Islamic în Irak și Siria i-a catalogat drept „eroi” pe autorii atacului terorist comis la redacția revistei Charlie Hebdo.

UPDATE 18: 20 Motorul de căutare Google România a adăugat o panglică neagră sub logoul său, în memoria victimelor atacului terorist produs, miercuri, la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris, care s-a soldat cu 12 morți.

UPDATE 17:30 Autoritățile franceze au instituit nivelul maxim de alertă în zona din nordul Franței unde s-ar afla autorii atacului terorist comis miercuri la redacția Charlie Hebdo.

Forțele de ordine au fost mobilizate masiv în regiunea Picardie, unde au loc percheziții în mai multe localități, scrie Le Parisien.

Conform Le Figaro, zona de căutare este în jurul localității Crépy-en-Valois.

UPDATE 16:08 Poliția franceză a încercuit o arie de 20 de km pătrați în care s-ar afla suspecții. Forțele de securitate se tem de un atac cu lansatoare de rachete în Crepy-en-Valois.

Zona încercuită reprezintă perimetrul în care au loc căutările celor doi suspecți / Infografic Le Figaro

UPDATE 16:55 Autoritățile pariziene vor să aducă un omagiu victimelor atacului armat de la Charlie Hebdo, așa că luminile Turnului Eiffel vor fi stinse joi, la ora 20:00, a anunțat primarul Parisului, Anne Hidalgo, potrivit Le Parisien. În plus, Hodalgo a cerut ca același lucru să fie făcut și la ora 18:00, în Piața Republicii din Paris.

UPDATE 16:30 Cei trei atacatori de la Charlie Hebdo, care au ucis 12 persoane, l-au lăsat în viață pe șoferul pe șoferul mașinii pe care au furat-o joi și i-au dat voie să-și ia câinele rămas în vehicul.

UPDATE 16:25 Le Monde publică prima imagine din redacția Charlie Hebdo de după atentatul de miercuri.

UPDATE 16:06 În semn de omagiu pentru victimele atentatului, Google și-a modificat de două ori logo-ul. Miercuri, pe motorul de căutare a apărut o panglică neagră, semnificând doliul, cu mesajul „În memoria victimelor atentatului de la revista Charlie Hebdo”. Joi, versiunea franceză a motorului de căutare și-a schimbat iar logo-ul. În a doua variantă, acesta conține emblema neagră cu textul „Je suis Charlie”.

UPDATE 16:00 Vincent Ollivier, fostul avocat al lui Cherif, i-a recomandat acestuia să se predea, în cadrul unui interviu acordat BFMTV. „Eu nu am decât un singur sfat pentru domnul Kouachi, acela de a se preda forțelor de Poliție”.

UPDATE 15:38 În mașina abandonată de cei doi suspecți, miercuri, după atacul de la Charlie Hebdo, au fost găsite cocktailuri Molotov și însemne jihadiste, au dezvăluit pentru Le Figaro surse apropiate anchetei.

UPDATE 15:14 Un important dispozitiv al forțelor de poliție franceze a fost mobilizat în localitatea Crepy-en-Valois, situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris, unde cei doi suspecți în cazul atentatului de la Paris s-ar fi baricadat într-o casă, relatează France 3.

Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolează în prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după ce suspecții în cazul atentatului de la redcația Charlie Hebdo au fost reperați la Villers-Cotterêts în cursul dimineții.

Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe străzile din localitate.

Potrivit postului France 3 citat de Le Figaro, cei doi suspecți s-ar fi baricadat într-o casă din Crepy-en-Valois.

UPDATE 14:37 Revista Charlie Hebdo va apărea săptămâna viitoare într-un tiraj de un milion de exemplare.

UPDATE 14:30 Președintele Klaus Iohannis a semnat în această după-amiază în cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Fraței din București, ținând un moment de reculegere pentru victimele atentatului de ieri de la redacția publicației „Charlie Hebdo”.

UPDATE 14:03 Toate intrările din Paris sunt ppăzite de poliție, informează postul BFMTV.

UPDATE 13:03 Suspecții se îndreptau înspre Paris și corespund semnalmentelor celor doi frați căutați de poliție pentru atacul asupra săptămânalului francez. Arme cu țevi lungi erau vizibile în spatele mașinii.

Administratorul unei benzinării „i-a recunoscut oficial pe cei doi bărbați suspectați că au participat la atentatul de la Charlie Hebdo”, a explicat o sursă apropiată anchetei, în timp ce Le Point scrie că suspecții ar fi încercat să jefuiască benzinăria. „Cei doi bărbați poartă cagule și par a avea arme Kalașnikov și lansatoare de rachete”, a confirmat o altă sursă.

Martorii oculari scriu pe Twitter că numeroase forțe ale jandarmeriei se află în apropiere de Vauciennes, unde circulația a fost oprită.

UPDATE 12:20 Doi suspecți înarmați, care ar putea fi chiar autorii atentatului de miercuri, au fost reperați în Aisne, în nordul Franței, afirmă Le Parisien, în ediția electronică, în condițiile în care poliția franceză îi caută pe autorii atacului asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, Cherif și Said Kouachi.

Potrivit Le Parisien, doi bărbați au fost reperați în cursul dimineții pe RN 2 la Villers-Cotterêts (Aisne). Cei doi suspecți circulau într-o mașină Renault Clio albă, cu plăcuțe de înmatriculare ascunse. Cei doi bărbați purtau cagule și erau puternic înarmați.

UPDATE 12:08 Mai multe lăcașuri de cult musulmane au fost ținta unor atacuri care nu s-au soldat însă cu victime, în trei orașe din Franța, începând de miercuri seara, după atentatul sângeros împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, au anunțat joi surse judiciare, citate de AFP.

Trei grenade folosite pentru exerciții militare au fost aruncate înspre o moschee din Mans (vest), două focuri de armă au fost trase împotriva unei săli de rugăciune musulmane din Port-la-Nouvelle (sud), iar un restaurant ce vindea kebab și care era situat lângă o moschee a fost ținta unei explozii criminale în apropiere de Lyon (centru-est), potrivit acestor surse.

UPDATE 12:03 Polițista rănită în incidentul armat de joi dimineață din sudul Parisului a decedat, au anunțat surse din cadrul poliției citate de AFP

UPDATE 10:58 O explozie a avut loc joi dimineață, în jurul orei 6.00 în Villefranche-sur-Saône (Rhône), într-un restaurant in apropierea unei moschei, fără a face însă vreo victimă, a declarat o sursă judiciară pentru cotidianul Le Progrès.

UPDATE 10:33 Doi polițiști au fost împușcați, în această dimineață. Potrivit primelor informații, incidentul a avut loc în sudul Parisului, între suburbiile Montrouge și Malakoff. Un autoturism Renault Clio a fost implicat într-un accident rutier, iar doi polițiști sosiți la fața locului au fost împușcați.

UPDATE 9.36Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunțat joi arestarea preventivă a șapte persoane în ancheta privind atacul asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, relatează AFP.

„Șapte persoane”, a răspuns pentru postul de radio Europe 1 ministrul, întrebat care este numărul persoanelor aflate în prezent în arest preventiv. O sursă judiciară a declarat, la rândul său, că au fost reținute șapte persoane, bărbați și femei din anturajul celor doi frați identificați drept presupușii autori ai atacului și care încă nu au fost găsiți.

UPDATE 9.08 Premierul francez, Manuel Valls, a anunțat joi „mai multe arestări” în ancheta privind atacul sângeros împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, relatează AFP.

Știrea inițială:

Cel mai tânăr dintre cei trei suspecți de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliției, au anunțat surse concordante, citate de AFP.

Ceilalți doi suspecți, doi frați de naționalitate franceză născuți la Paris, Said Kouachi, în vârstă de 34 de ani, și Chérif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt în continuare căutați de poliție.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, mai multe rețineri au fost efectuate în cursul nopții în anturajul celor doi suspecți căutați.

Poliția franceză a difuzat joi fotografii aparținând celor doi frați suspecți.

Chérif și Said Kouachi sunt „probabil înarmați și foarte periculoși”, a avertizat Prefectura Poliției din Paris, precizând că ei „fac obiectul unor mandate de căutare”.

O operațiune de amploare a unității de elită a poliției franceze pentru arestarea unor suspecți de comiterea atentatului împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo era în curs de desfășurare, miercuri seara, la Reims (nord-est), a anunțat pentru AFP un ofițer.

Fie suspecții vor reuși să fugă, fie ar putea avea loc un schimb de focuri, a declarat pentru AFP un ofițer al unității de elită Raid, îndemnând jurnaliștii prezenți la fața locului să dea dovadă de „mai multă prudență”.

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii săi au urmat, se pare, ordine ale organizației extremiste Stat Islamic, împotriva căreia Franța este angajată militar în Irak.

Douăsprezece persoane au murit (11 bărbați și o femeie), iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmați cu arme automate și lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numără directorul publicației, Stéphane Charbonnier (Charb), și alți trei cunoscuți caricaturiști – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) și Georges Wolinski (Wolinski).

Franța a decretat doliu național, începând de joi, în memoria victimelor atacului care a vizat redacția revistei Charlie Hebdo, a anunțat președintele francez Francois Hollande, notând că cele 12 persoane ucise au murit pentru un „principiu”.

„Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic și nimeni nu ne pot diviza”, a subliniat Hollande.

Amplă operațiune de căutare a celor trei teroriști, miercuri noapte, la Reims// AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI

Poliția face cercetări într-o locuință din Reims, în căutarea celor trei teroriști// AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI

Suspectul Cherif Kouachi, cunoscut de serviciile franceze antiterorism

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atacul comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008, relatează AFP.

Născut la 28 noiembrie 1982 la Paris, de naționalitate franceză și supranumit Abu Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din „filiera Buttes-Chaumont”. Sub autoritatea unui „emir”, Farid Benyettou, această filieră permitea trimiterea de combatanți în Irak pentru a se alătura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusă în perioada respectivă de Abu Mussab al-Zarqawi.

Reținut chiar înainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 și condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

După doi ani, numele lui a fost citat într-un poiect de tentativă de evadare din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viață pentru că a comis un atentat într-o stație de metrou din Paris (stația Musée d’Orsay) în octombrie 1995 (30 de răniți).

Cherif Kouachi era suspectat că ar fi apropiat de o altă figură a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a ispășit zece ani de închisoare pentru pregătire de atentate. Cherif Kouachi este suspectat de participare la antrenamente cu Djamel Beghal.

După ce a fost inculpat în acest caz, el a beneficiat totuși de neurmărire penală.

Cu capul ras și oval, cu barba rară în fotografia difuzată în noaptea de miercuri spre joi de poliție, Cherif Kouachi este cel mai probabil „înarmat și periculos”, la fel ca fratele său, Said, născut la 7 septembrie 1980, tot la Paris.

Acesta din urmă, tot de naționalitate franceză, apare în fotografie cu păr scurt negru și o barbă nu foarte deasă.

Cei doi frați sunt suspectați că ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți și 11 răniți miercuri. Cartea de identitate a unuia dintre bărbați a fost găsită într-o mașină abandonată după atac în nord-estul Parisului.

Presupusul complice al celor doi frați, care s-a predat poliției în nord-estul Franței, Mourad Hamyd, în vârstă de 18 ani, este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe atacatori. Un martor ocular a menționat prezența unui al treilea complice în mașină în momentul în care agresorii au fugit.

El s-a predat poliției în orașul Charleville-Mézières „după ce a văzut că numele lui circulă pe rețelele de socializare”, a explicat o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

Internauți care se prezintă drept colegii lui de clasă afirmaseră anterior pe Twitter că Mourad Hamyd era cu ei la cursuri în momentul atacului, folosind cuvântul cheie #MouradHamydInnocent.

Iuliana Enache, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”