ATENTAT LA NISA. 84 de morți și 202 de răniți. Statul Islamic a revendicat atacul. LIVE UPDATE

Sărbătoarea de Ziua Națională a Franței s-a transformat într-un coșmar. La Nisa, un camion a intrat în plin în mulțimea adunată pentru focurile de artificii pe Promenade des Anglais. 84 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți. Printre răniți se află și doi români. Șoferul autocamionului a fost împușcat, în vehicul găsindu-se numeroase arme si grenade.

„A fost un infern. Nu s-a ținut cont de vârstă sau religie”, a declarat, pentru Gândul, Adrian Iliuță, un tânăr român de 24 de ani, care a scăpat ca prin urechile acului de la moarte. Ieșise cu doi prieteni în oraș, la pizza, au stat să vadă focurile de artificii, apoi când au vrut să plece către casă s-a declanșat infernul.

„Am auzit un sunet foarte puternic urmat de țipete. Am zis: s-a terminat, suntem împușcați. Am rămas o secundă pe loc, iar apoi am observat un camion car rula cu viteză pe zona de trotuar călcând oameni, copii, familii. A trecut la 3-4 pași de mine și prietenii mei. Apoi ne-am pus pe mijlocul străzii si ne-am zis că e un act terorist. (…) Am simțit suflul camionului pe lângă mine. Se auzeazu persoane lovite și călcate de tir”, a povestit Adrian. Imediat după atac, în stare de șoc, el și prietenii lui le-au făcut semne șoferilor care treceau prin zonă să-i ia în mașină. „Toată lumea refuza. E normal nu poți avea încredere în nimeni în momente din acestea”, a comentat el.

Adrian a reușit să ajungă la mașină și apoi în siguranță acasă. Nu același lucru poate spune despre o familie pe care a văzut-o înainte cu câteva secunde de atac. „În fața mea, pe o bancă, era o familie de arabi, de la oameni în vârstă, la persoane de vârsta mea și două căruciare. Nu sunt sigur că au scăpat”, a spus el. În august, Adrian are bilet de avion pentru România. Nu știe acum dacă se va mai întoarce în Franța după cele întâmplate.

UPDATE SÂMBĂTĂ 11:40Statul Islamic a revendicat atacul, potrivit agenției oficiale Amaq șoferul camionului fiind „un soldat al Statului Islamic”

UPDATE 21:30Șoferul camionului „este un terorist legat într-un fel sau altul de islamismul radical”, a declarat prim-ministrul francez Manuel Valls, la France 2. El a spus că nu are nicio îndoială că a fost vorba despre un act terorist. El a negat când a fost întrebat dacă consideră că serviciile de securitate au înregistrat un eșec.

„Cinsprezece încercări de atentate au fost dejucate în acești ultimi trei ani, unul foarte important în primăvară”, a spus Valls.

UPDATE 18:10Procurorul general al Franței Francois Molins a precizat că bilanțul oficial al victimelor se ridică la 202 răniți, dintre care 48 sunt în stare critică, iar 25 la terapie intensivă.

Camionul de 19 tone a fost închiriat de tunisian pe 11 iulie și ar fi trebuit returnat pe 13 iulie. Totuși, în ziua de 14 iulie, acesta l-a lăsat parcat, venind la el seara, pe bicicletă, la ora locală 21.43. De altfel, bicicleta a fost găsită în interiorul camionului, unde anchetatorii au mai găsit două arme automate, una de plastic, încărcătoare, cartușe și două copii din plastic ale unor arme de tip Kalașnikov și M16. De asemenea, în camion au fost găsite mobilul, cardul bancar și actele lui Mahomed Lahouaiej Bouhlel.

La ora locală 22.30 a fost surprins de camerele de supraveghere conducând spre promenadă. Atacatorul a condus camionul pe o distanță de 2 kilometri pe „Cheiul Englezilor”, de la numărul 11 la numărul 47 al promenadei din Nisa, fiind ucis de poliție după un schimb de focuri, a mai declarat procurorul.

Deși a fost condamnat, tunisianul nu se afla „în niciun fel” în atenția serviciilor de informații, pentru că „nu a ridicat niciodată suspiciuni de terorism”, a mai spus procurorul.

El s-a aflat în atenția poliției între 2010 și 2016 pentru furturi mărunte, amenințări și violențe, și a fost condamnat la 6 luni cu suspendare în martie 2016, pentru o altercație în care a fost folosită o armă, petrecută în ianuarie 2016.

Anchetatorii au ridicat înregistrări telefonice și date din calculatorul atacatorului, pe care acum le analizează pentru a stabili motivele și dacă a fost ajutat de altcineva din exterior pentru acest atac.

„Nu există nicio revendicare a atacului, însă modul de operare seamănă cu apelurile la crime făcute de organizațiile teroriste”, a mai spus procurorul general.

UPDATE 18:05Mohamed Lahouaiej Bouhlel a fost condamnat în martie 2016 la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru o altercație, a declarat ministrul Justiției din Franța, conform Le Figaro.

UPDATE 17:30188 de persoane au ajuns la spital după atac. Dintre acestea, 48 se află în stare critică iar 25 au fost resuscitate.

UPDATE 17:25Soția lui Mohamed Bouhlel a fost reținută de poliție, conform AFP, care încearcă să afle motivele atacatorului și dacă a fost ajutat din exterior.

UPDATE 17:10 Poliția franceză a efectuat percheziția vineri dimineața la domiciliul lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Actele de identitate ale autorului atacului au fost găsite chiar în camionul pe care acesta l-a folosit în atacul de la Nisa.

Nici un fel de arme sau dispozitive explozive nu au fost găsite în locuința unde se presupune că își avea domiciliul cel care a comis atacul de Ziua națională a Franței.

UPDATE 16:35 Ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, le-a mulțumit românilor pentru mesajele de susținere: „Pentru noi mesajele românilor sunt foarte importante. Această solidaritate este foarte importantă pentru noi. Vă mulțumesc”, a declarat Francois Saint-Paul la sediul ambasadei.

UPDATE 16:15 Francois Hollande a mers la locul tragediei, la Nisa. Iată principalele declarații ale președintelui Franței:

– „Franța nu a terminat cu terorismul. Suntem în fața unei lupte de durată. Avem un inamic care așteaptă să lovească”

– 50 de răniți se zbat între viață și moarte

– „Am fost într-un spital de la Nisa care s-a confruntat cu un număr mare de solicitări. Sunt oameni care au venit la muncă toată noaptea, deși nu erau de servixciu. Până în ultimul moment s-a făcut tot posibilul pentru a salva viețile. Vreau să le mulțumesc celor care s-au mobilizat”

– „Voi lua deciziile necesare pentru a consolida efectivele. Vom continua să protejăm cetățenii francezi. Le cer oamenilor să fie puternici. Noi suntem o țară puternică, capabilă să trecem prin orice încercări. Vreau să vă spun că am oferit un exemplu pentru că am dovedit că putem fi uniți și e rolul meu și responsabilitatea mea să știu să îi protejez pe francezi”.

UPDATE 15:55Alerta de pe Aeroportul din Nisa a fost anulată, traficul revenind la normal. Forțele de ordine au investigat un bagaj părăsit sau pierdut, într-o operațiune de rutină.

UPDATE 15:25Șoferul camionului era căsătorit și avea trei copii. El provenea din orașul tunisian Msaken, din nord-estul țării, unde a și locuit în trecut, dar a plecat de acolo în urmă cu 4 ani, conform unor surse de securitate tunisiene, citate de Reuters. El nu era cunoscut în Tunisia pentru radicalism islamic.

UPDATE 15:10 Aeroportul din Nisa a fost evacuat, iar armata a înconjurat zona. Zona de ridicare a bagajelor a fost evacuată, iar armata a pătruns în clădire. Un pachet suspect a fost lăsat în aeroport, fapt care a declanșat alarma, au declarat oamenii de la fața locului, citați de The Independent. Ulterior, polițiștii le-au permis pasagerilor accesul în aeroport, iar situația a fost readusă la normal.

UPDATE 14:25Două clădiri din Nisa, din vecinătatea blocului în care locuia atacatorul, au fost evacuate, autoritățile examinând dacă există o bombă într-un vehicul parcat în vecinătate.

UPDATE 14:15Imagini de la perchezițiile din apartamentul luiMohamed Lahouaiej Bouhlel, surprinse de jurnalista AFP Catherine Marciano.

UPDATE 14:10Printre victimele atentatului se numără doi cetățeni americani, unul rus, unul armean și unul ucrainean.

UPDATE 13:45Vecinii atacatorului de la Nisa îl descriu ca pe un om „singuratic” și „tăcut”. Își parca zilnic bicicleta și o camionetă cu care muncea. Nu părea o persoană religioasă și purta des pantaloni scurți și ghete, conform AFP. Un vecin a declarat că șoferul era un bărbat arătos, care se uita la fiicele lui.

UPDATE 13:34 Germania a decis întărirea măsurilor de securitate la granița cu Franța. Poliția federală germană a anunțat că s-au intensificat controalele la frontiera comună cu Franța, printr-un acord comun cu partea franceză. „După consultări intense cu autoritățile franceze, poliția federală sporește controalele în zonele de trafic transfrontalier”, a transmis poliția printr-un comunicat citat de Le Figaro.

UPDATE 13:30 Londra va „recurge la revizuirea măsurilor de securitate aplicate”. Primarul capitalei britanice, Sadiq Khan, a anunțat că va trece la evaluarea și reorganizarea măsurilor de securitate din oraș. „Vreau să-i reasigur pe londonezi că astăzi vom începe reanalizarea măsurilor noastre de securitate, ca urmare a acestui atac. Eu și șeful poliției locale vom face tot posibilul pentru a asigura securitatea londonezilor”, a declarat acesta cu prilejul unui drum la aeroportul Gatwick.

UPDATE 12:56Autoritățile din Nisa s-au pregătit intens pentru un atac terorist, conform Le Monde, înaintea carnavalului de la Nisa (cel mai mare din lume după Rio și Veneția), din februarie, apoi pentru cele patru meciuri de la Euro 2016 desfășurate în oraș.

La carnavalul de la Nisa au participat peste un milion de persoane, iar paza a fost asigurată de 400 de polițiști și 1.400 de membri ai forțelor naționale de ordine. S-a lucrat la planuri de contingență pentru atac nuclear, radioactiv, bacteriologic și chimic, conform subprefectului din Alpes-Maritimes, citat de Le Monde. S-a acordat atenție și posibilității unui atac de pe mare, precum cel din Bombay.

UPDATE 12:50În jur de 50 de copii au fost spitalizați la Nisa, în urma atacului, conform purtătorului de cuvânt al spitalului pediatric Lanval. Doi dintre ei au murit în dimineața de vineri, în timpul intervențiilor chirurgicale.

UPDATE 12:15Potrivit Nice-Matin, șoferul camionului se numește Mohamed Lahouaiej Bouhlel. El avea antecedente penale pentru fapte comise cu violență, însă nu se afla în atenția autorităților pentru suspiciuni de terorism. Publicația scrie că anchetatorii ar fi găsit însă un al doilea act de identitate în autovehicul. Potrivit Le figaro, Mohamed Lahouaiej Bouhlel fusese condamnat în martie pentru acte de violență de drept comun.

UPDATE 12:07 Potrivit unor surse apropiate anchetei citate de Le Figaro, autorul atentatului de la Nisa fusese condamnat în martie pentru o infracțiuni de violență. Franco-tunisianul de 31 de ani era notoriu pentru fapte din categoria dreptului comun.

UPDATE 11:33 Consiliul de Apărare convocat de președintele Franței s-a încheiat, iar premierul Franței, Manuel Valls, a anunțat că țara este „în stare de război din cauza teroriștilor”. Celula interministerială de criză rămâne activată, iar regiunea Alpii Maritimi este în alertă permanentă de atentat.

„Președintele republicii a decis încă de azi noapte să mențină nivelul de alertă maximă. Sunt efective suplimentare care au fost mobilizate, care ne vor permite să menținem vigilența pentru siguranța cetățenilor noștri pe durata necesară. Se lucrează la un proiect de lege care va permite prelungirea stării de urgență. Acesta urmează să fie aprobat săptămâna viitoare”, a spus Valls.

Premierul francez a adăugat și că la Consiliu s-a stabilit decretarea de doliu național pentru zilele de 16, 17 și 18 iulie, perioadă în care toate steagurile de pe clădirile oficiale vor fi coborâte în bernă.

„Franța nu va ceda amenințării teroriste. S-au schimbat timpurile, și Franța nu vrea să trăiască sub această amenințare a teroriștilor. Țara a făcut încă o dată o dovadă de solidaritate, Franța a fost lovită chiar de ziua noastră națională. Au vrut să unească în unitatea noastră, dar împreună vom rămâne în jurul acestor valori universale”, a conchis primul ministru al Franței.

UPDATE 11:15Șoferul a fost identificat de autorități, însă nu a fost încă numit. Este oficial vorba despre un francez de origine tunisiană, de 31 de ani, care locuia în Nisa. La această oră au loc percheziții la domiciliul acestuia, conform Nice-Matin.

UPDATE 11:10Camionul folosit în atac a fost închiriat în urmă cu câteva zile, în zona de sud-est a Franței, în Saint Laurent du Var. Camionul și-a schimbat traseul cel puțin o dată în cursa sa de doi kilometri, ceea ce arată că șoferul de origine tunisiană a intenționat clar să facă cât mai multe victime, a declarat o sursă din Poliție, pentru AFP.

UPDATE 10:53 Consiliul de Apărare, reunit de președintele Franței, Francois Hollande, în urma atentatului de la Nisa, a început vineri dimineața, puțin după ora locală 09.00 (10.00, ora României), a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Președinției Franței, citată de Le Figaro. Alături de președintele francez, la consiliu participă premierul Manuel Valls, ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, și șeful Statului Major al armatei, Pierre de Villiers. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, care s-a deplasat la Nisa la scurt timp după atentat, va asista la aceste dezbateri prin video-conferință.

UPDATE 10:20 Printre victimele atentatului care a avut loc la Nisa de Ziua Franței se află și Jean-Marc Leclerc, directorul adjunct al poliției de frontieră a orașului Nisa, informează Le Figaro.

UPDATE 10:09 Potrivit ultimelor informații furnizate de Le Figaro, suspectul atacului care a avut loc la Nisa în seara de 14 iulie era singur la bordul camionului cu care a lovit intenționat sute de persoane ce asistau la un spectacol de artificii. Anchetatorii analizează imaginile filmate de camerele de supraveghere pentru a vedea de unde a plecat camionul.

UPDATE 09:00 Bilanțul victimelor de la Nisa a fost actualizat. 84 de persoane și-au pierdut viața.

UPDATE 08:44 Doi cetățeni români răniți sunt îngrijiți în spitalele din Nisa, a declarat vineri la Digi24 ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

UPDATE 8:12Șoferul camionului care a lovit joi, la Nisa, ar fi tras focuri de armă în mai multe reprize înainte de a fi neutralizat de poliție, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Le Figaro online.

„În momentul în care a fost împușcat mortal de poliție, el trăsese mai multe focuri de armă”, a subliniat, la rândul său, primarul orașului Nisa, Christian Estrosi.

O „grenadă inactivă” și „arme lungi false” au fost de asemenea găsite în camion, potrivit unei surse apropiate anchetei.

UPDATE 8:08 Președintele României, Klaus Iohannis, s-a alăturat și el în această dimineață liderilor de stat care au condamnat vehement atacul de la Nisa și a transmis, printr-o postare pe Facebook, că „flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate”, adăugând că acest lucru poate fi făcut doar dacă țările lumii rămân unite.

UPDATE 07:50 Spitalele din Franța au lansat un apel la populație pentru donarea de sânge, în condițiile în care peste 100 de răniți se află în unitățile medicale în urma atacului de noaptea trecută de la Nisa.

UPDATE 07:45 Potrivit ultimelor informații furnizate de postul francez de televiziune BFM TV și citate de The Guardian, șoferul camionului se afla în vizorul polițiștilor, dar nu era monitorizat pentru antecedente teroriste.

UPDATE 06:12Starea de urgență se menține în Franța. Francois Hollande: „Spaima pune stăpânire pe Franța din nou. Caracterul terorist al atacului nu poate fi negat”.

Președintele Franței a anunțat, în cursul nopții, după atacul din Nisa, că starea de urgență se va prelungi în Franța. Această măsură fusese instituită după atacurile din 13 noiembrie 2015 din Paris și urma să se încheie pe 26 iulie, însă va fi prelungită cu încă trei luni, potrivit declarațiilor lui Hollande.

Liderul francez a declarat, de asemenea, că se va apela la rezervele din Armata țării pentru a consolida echipele de polițiști și jandarmi și că operațiunea Sentinelle, care presupune mobilizarea a peste 10.000 de forțe armate pe străzile Franței, va continua.

Francois Hollande a încheiat declarația sa spunând că Franța va continua operațiunile din Siria și Irak. Imediat după atentat, președintele Franței s-a întâlnit cu premierul Manuel Valls și cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, și a decis că vineri dimineață va coordona un consiliu de securitate în format restrâns, care va avea loc la ora 9.00 (10.00, ora României), a comunicat Palatul Elysee. Reuniunea celulei de criză s-a desfășurat la Ministerul de Interne, fiind prezenți și șefii Poliției, Jandarmeriei și serviciilor de informații.

UPDATE 04:36 Șoferul camionului ucigaș era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa.

UPDATE 04:08 Un nou bilanț provizoriu indică 80 de morți.

UPDATE 03:46 Bilanțul provizoriu al morților a ajuns la 78

UPDATE 03:12 Cel puțin 75 de persoane au fost ucise, iar alte peste 150 au fost rănite, 42 fiind în stare gravă, în atentatul comis joi seară la Nisa, relatează publicațiile Nice Matin și Le Figaro citând surse din cadrul serviciilor de securitate franceze.

UPDATE 01:49 Surse din poliția din Nisa au confirmat pentru Le Figaro că cel puțin 73 de oameni au murit.

Un camion a lovit în plin mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței. Potrivit Le Figaro, Parchetul din Nisa vorbește de aproape 60 de victime. Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat.

Maryam Violet, o jurnalistă iraniană care se afla la Nisa în vacanță, a declarat pentru The Guardian că a văzut camionul trecând pur și simplu peste oameni atunci când aceștia se întorceau pe zona pietonală, după încheierea focurilor de artificii. „Toată lumea era absolut șocată. Am văzut cum, dintr-odată, oamenii au început să alerge și să țipe. Oamenii urlau că este un atentat terorist, e clar că șoferul acționa în mod deliberat”, a spus aceasta prin telefon de la Nisa. „Am mers pe jos aproape un kilometru și erau cadavre peste tot. Cred că peste 30 de trupuri sunt pe caldarâm și mult mai mulți oameni sunt răniți”, a mai spus Maryam Violet. Cadavrele au fost acoperite cu așternuturi albastre. „Am văzut două surori și un frate din Polonia care jeleau moartea altor două rude. Cel mai mic plângea, iar ceilalți doi pur și simplu nu știau cum să reacționeze. Au fost foarte mulți musulmani care au căzut victime, pentru că puteam să le văd vălurile și unii vorbeau arabă. O familie a pierdut o mama și spuneau, în limba arabă, că este o martiră”, a completat jurnalista.

„Este un atac criminal de mare amploare. Vorbim poate de 30 de morți și aproape o sută de răniți”, a declarat subprefectul Sébastien Humbert, adăugând că șoferul camionului a fost împușcat. Numeroase arme și grenade au fost descoperite în interiorul camionului care a intrat în plin în mulțime, a precizat o sursă locală pentru Le Figaro. Aceste lucruri ar arăta că este vorba de un act terorist premeditat.

Ministerul de Interne francez a confirmat si el că șoferul camionului este mort: „Individul care conducea vehiculul a fost neutralizat. Ancheta va determina dacă acesta a acționat de unul singur”, au scris pe Twitter reprezentanții ministerului.

Un martor a declarat pentru Associated Press că l-a văzut pe șoferul camionului ieșind din vehicul cu o armă și începând să tragă în oameni după ce a izbit mulțimea în plin. Wassim Bouhlel, un locuitor din Nisa care a vorbit cu autoritățile în apropierea Promenadei din Paillon a spus: „Era un carnagiu pe șosea. Erau cadavre peste tot”.

Tony Molina, un martor al atentatului, a spus pentru CNN că a privit tot haosul de la fereastra camerei sale de hotel, cu vedere spre promenadă. „Era o mare de oameni și dintr-odată am văzut acel camion mare, alb, nu am putut vedea șoferul, dar făcea viraje bruște la diferite unghiuri, de la stânga la dreapta, la 25, 30 de kilometri pe oră”, a declarat martorul. „Oamenii țipau și fugeau. Încă sunt oameni la care mă uit chiar acum care stau lângă membrii decedați ai familiei lor. Lucrez în criminalistică și nu am văzut niciodată așa ceva. Este incredibil.”

Prefectura din Alpii Maritimi ia în calcul posibilitatea unui atentat și le cere locuitorilor să rămână în casele lor. Pe Twitter, primarul din Nisa vorbește despre zeci de morți.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere