ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilanț provizoriu: 129 de morți, între care doi români, și 352 de răniți. FILMUL ATACURILOR minut cu minut

Publicat: 15/11/2015, 10:49
Actualizat: 26/03/2019, 00:51

UPDATE 10:50. Autoritățile franceze au arestat preventiv șase persoane din anturajul teroristului kamikaze Omar Ismail Mostefai, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Bilanțul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morți și 352 de răniți, dintre care 99 în stare gravă, a anunțat sâmbătă seara procurorul general din Paris, Francois Molins.

„La această oră, deplângem moartea a 129 de persoane, este un bilanț provizoriu și evolutiv, ținând de numărul important de răniți; 352 de persoane sunt rănite, dintre care 99 în stare de urgență absolută”, a declarat Molins, adăugând că „șapte teroriști sunt morți”.

Cei șapte teroriști care au participat la atentatele comise în diferite puncte din Paris, în arondismentele XX și XXI, au fost împărțiți în trei echipe care s-au coordonat între ele. Teroriștii care au luat cu asalt sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului) au invocat situația din Siria și Irak în timpul atacului în care au fost ucise cel puțin 89 de persoane. Toți erau înarmați cu puști Kalașnikov și aveau asupra lor dispozitive explozive menite să producă un număr cât mai mare de victime. Erau organizați în trei echipe coordonate.

Asupra unuia dintre teroriști era născut în Siria, un altul era cunoscut pentru radicalismul său, fiind arestat de opt ori între 2004 și 2010, fără a ajunge însă la închisoare.

Patru persoane au fost arestate de autoritățile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziții în Bruxelles, la locul atentatelor fiind semnalată o mașină cu numere de belgia.

Doi români printre victime

Mai mulți cetățeni străini, printre care și doi români, se numără printre victimele atentatelor de vineri seară din Paris.

Cel puțin doi cetățeni belgieni au decedat, potrivit MAE de la Bruxelles, la fel și un spaniol de 29 de ani care asista, împreună cu sora sa, la concertul unei trupe rock americane la sala Bataclan din centrul Parisului. Un portughez de 63 de ani care locuia la Paris și lucra în sistemul de transport de pasageri și-a pierdut viața la Stade de France, în nordul Parisului. Un cetățean britanic a fost ucis și alți câțiva au fost răniți, a anunțat Foreign Office, fără a preciza numărul răniților.

Au fost ucise două tinere tunisience, surori, care veniseră în regiunea Creusot (centru-est) și sărbătoreau la Paris ziua de naștere a unei prietene, potrivit MAE tunisian.

Purtătorul de cuvânt al diplomației suedeze a declarat că este posibil ca un suedez să fi fost ucis și un altul rănit. Mai mulți americani se află printre victimele rănite, dar numărul lor nu este precizat.

O femeie din Chile figurează de asemenea printre victime, „nepoata ambasadorului nostru Ricardo Nunez”, a declarat senatoarea Partidului socialist chilian Isabel Allende.

Doi algerieni, o femeie de 40 de ani și un bărbat de 29 de ani, au fost uciși în atentate potrivit agenției APS.

O studentă americană de 20 de ani de la Universitatea de Stat din Long Beach, în California a fost și ea ucisă. Nohemi Gonzalez se afla la Paris în cadrul unui semestru de schimb universitar.

Galerie foto

vezi galeria 9 foto

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR (ora Franței)

21:20 În timpul meciului Franța-Germania, o primă explozie are loc la poarta B a Stade de France. Au murit doi oameni, un kamikaze care a detonat centura cu explozibil și un trecător din cauza suflului exploziei.

A doua scenă are loc în arondismentul X unde tiruri de kalașnikov ucid 15 persoane și rănesc numeroși alți oameni. Teroriștii se aflau la bordul unui Seat negru.

21:30 O a doua explozie are loc la poarta H a Stade de France. Este vorba de un al doilea kamikaze care se aruncă în aer.

21:32 În arondismentul XIX , indivizi înarmati deschid focul asupra unui bar. Ei se aflau la bordul unui Seat negru. La fața locului au fost găsite zeci de cartușe goale.

21:36 Rue Charonne, în arondismentul XI, la restaurantul Belle équipe, este reperat, din nou, un Seat negru. 19 persoane aflate pe terasă sunt împușcate mortal, alte 9 rănite extrem de grav. La fața locului au fost găsite zeci de cartușe goale.

21:40 Un polo de culoare neagră ajunge în fața sălii de concerte Bataclan. Trei indivizi intră în sală și trag în rafale asupra oamenilor. Ei invocă Siria și Irakul.

21:53 Un al treilea kamikaze se aruncăîn aer la Stade de France. .

00:20 Forțele de securitate lansează asaltul la Bataclan și eliberează ostaticii. Cei trei atactori sunt uciși.

ATENȚIE IMAGINI ȘOCANTE! BATACLAN, momentul în care oamenii încep să iasă

GÂNDUL TRANSMITE LIVE

UPDATE 20:33 Patru persoane au fost arestate de autoritățile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziții în Bruxelles, sâmbătă după-amiază, în cazul atentatelor teroriste din Paris de vineri seară.

Perchezițiile au avut loc în localitatea Molenbeek-Saint-Jean, care aparține administrativ de Bruxelles, în cursul zilei de sâmbătă.

Ministrul belgian al Justiției, Koen Geens a declarat pentru televiziunea belgiană RTBF că aceste arestări „pot fi văzute ca având legătură cu un autoturism Polo gri, înmatriculat în Belgia, găsit în fața sălii Bataclan”, unul dintre locurile în care au avut loc atentatele teroriste din Paris de vineri seară.

UPDATE 20:21 Bilanțul morților a ajuns la 129 de morți, iar 352 de oameni sunt răniți. Unul dintre Kamikaze de la Stade de France era născut în Siria.

„În acest moment, sunt 129 de morți, bilanțul provizoriu si în evoluție, având în vedere numărul important de răniți 352″, a declarat procurorul general al Franței, François Molins. „Șapte teroriști sunt morți”, a spus el. Teroriștii au acționat în trei echipe, au avut arme kalașnikov și dispozitive explozive identice, vizând un număr maxim de victime, a adăugat procurorul.

UPDATE 19:34. Anchetatorii francezi au găsit un pașaport sirian printre corpurile atacatorilor kamikaze care au comis atentatele teroriste de vineri seară. Pașaportul aparține unui imigrant care fusese înregistrat de autoritățile grecești la începutul lunii octombrie, după ce ajunsese în insula Leros

UPDATE 17:48 Cei doi români care au murit în atentatele din Paris sunt Lăcrimioara Pop, originară din Baia-Mare, și Ciprian Calciu din Tulcea. Informația a fost confirmată de prefectul de Maramureș Anton Rohian. DETALII AICI

UPDATE 15:36. Autoritățile franceze urmăresc activ mai multe mașini cu care ar fi reușit să fugă unii dintre autorii atacurilor teroriste din Paris, informează Le Figaro.

UPDATE 14:30. Polonia a decis să nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiaților impuse de Uniunea Europeană, în contextul atentatelor din Franța, relatează Reuters.

UPDATE 14:02MAE a anunțat sâmbătă că doi cetățeni români au murit în atentatele de la Paris, informația fiind confirmată de autoritățile franceze.

UPDATE 13:30. Atacurile teroriste de la Paris sunt o reacție la ofensele aduse profetului musulman Mahomed și la raidurile aeriene efectuate de Franța în Siria și Irak, anunță rețeaua teroristă Stat Islamic într-o înregistrare postată după revendicarea atentatelor din Franța.

UPDATE 13:00. Nivelul de alertă teroristă pe teritoriul României rămâne „albastru precaut”, a declarat sâmbătă premierul interimar Sorin Câmpeanu, după o întrunire cu oficiali ai MAI și MAE.

UPDATE 12:31. Atacurile de la Paris au fost comise de „barbari” din cadrul ISIS, a declarat sâmbătă președintele Francois Hollande, catalogând atentatele drept un „act de război”.

UPDATE 11:30. Rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria și Irak, a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu aproape 130 de morți, calificându-le „un miracol”, informează publicația britanică The Independent.

UPDATE 11:18 Președinția Franței a oferit clarificări după ce președintele Francois Hollande a anunțat închiderea frontierelor, explicând că au fost reintroduse controale temporare la punctele vamale, dar circulația rămâne deschisă.

UPDATE 11:14 Ultimul bilanț al atentatelor de la Paris indică cel puțin 128 de morți și 180 de răniți, din care 99 în stare critică, potrivit Le Figaro.

UPDATE 11:00 Ultimul bilanț al masacrului de la Paris indică cel puțin 127 de morți și 180 de răniți, din care 80 în stare critică.

UPDATE 11:00. Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a scris, sâmbâtâ, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în urma atentatelor din Paris, cerându-i președintelui Klaus Iohannis, dar și parlamentarilor, să nu accepte cote de imigranți în România, existând riscul ca în rândul acestora să se infiltreze teroriști.

UPDATE 10:40. Premierul interimar Sorin Câmpeanu i-a convocat sâmbătă, de la 10.30, la Palatul Victoria, pe oficiali din MAI și de la MAE, pentru discutarea măsurilor care ar putea fi luate după atentatele de la Paris.

Totodată, reuniunea Consiliului pentru apărarea națională a început sâmbătă dimineață la Palatul Elysee, fiind coordonată de președintele Francois Hollande, după atacurile teroriste de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morți.

UPDATE 10:22. Măsurile de se securitate au fost sporite la ambasadele și consulatele din Capitală și din țară, în urma atacurilor de vineri seară de la Paris, soldate cu moartea a cel puțin 140 de persoane. Știrea inițială
UPDATE 10:15. Compania aeriană American Airlines a suspendat temporar cursele aeriene cu destinația Paris din cauza seriei de atentate din capitala Franței, informează Le Figaro.

UPDATE 09:45. MAE a informat sâmbătă dimineață că, până la această oră, nu deține nicio informație oficială conform căreia printre victimele atentatelor de la Paris se află și cetățeni români.

UPDATE 09:25. Simpatizanții organizațiilor teroriste au celebrat atentatele de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morți, sugerând că sunt opera rețelei teroriste Stat Islamic, anunță Institutul SITE, specalizat în monitorizarea site-urilor islamiste.

UPDATE 08:10. „În urma atacurilor care au avut loc la 13 noiembrie 2015 în capitala Franței, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a activat, în cursul acestei nopți, celula de criză a MAE.

Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autoritățile franceze competente pentru a obține informații suplimentare și pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află și cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităților franceze în acest sens.

Misiunea diplomatică română se află în contact permanent cu cetățenii români și cu autoritățile locale și monitorizează desfășurarea evenimentelor. Astfel, ambasada a contactat serviciul central de asistență medicală din Franța și spitalele pariziene care au primit răniți, pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află și cetățeni români. De asemenea, misiunea menține legătura cu Celula de Criză a MAE francez și Celula interministerială de Criză de la Ministerul de Interne francez, fiind în așteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau rănite în atacuri.

Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este pregătită să acorde asistență consulară”, se arată în comunicatul MAE.

UPDATE 07:55. Membrii formației rock Eagles of Death Metal au scăpat cu viață în urma atacului comis în sala de concerte Bataclan din Paris, atacată de teroriști, dar aproximativ 100 de spectatori au fost uciși, afirmă surse citate de Washington Post. Știrea inițială

UPDATE 07:45. Cel puțin șapte islamiști au comis atentate sinucigașe la Paris, iar altul a fost împușcat mortal de forțele de ordine, anunță autoritățile, după atacurile teroriste soldate cu cel puțin 140 de morți, informează cotidianul Le Figaro. Știrea inițială

UPDATE 04: 50 Un jurnalist român care lucrează la France 24 se află printre victimele atacurilor de vineri seară de la Paris, el fiind internat în stare gravă, anunță, pe Facebook, apropiați ai acestuia.

„Andrei Marian Mihai este un jurnalist român care lucrează la France 24. Acum el se află în comă indusă în urma atentatelor de la Paris. Să ne rugăm pentru viața sa!”, scrie, pe Facebook, o prietenă a jurnalistului.

UPDATE 03:04 Președintele Francois Hollande a mers la Bataclan, unde circa 100 de persoane au fost ucise de teroriști într-o sală unde avea loc un concert rock. „Noi îi vom lăsa să ne sperie. Vom purta această luptă și va fi nemiloasă”

UPDATE 02:52 CEL PUȚIN 140 DE MORȚI ÎN URMA ATACURILOR TERORISTE DIN PARIS – OFICIAL

Cel puțin 140 de persoane au fost ucise în urma atacurilor teroriste comise în cursul nopții de vineri spre sâmbătă la Paris, anunță un oficial de la Primăria capitalei Franței, citat de Reuters.

Conform oficialului citat, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în momentul în care teroriștii s-au aruncat în aer în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, imediat după asaltul forțelor speciale.

Nu este clar câți teroriști și câți ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriștii s-au aruncat în aer în momentul intrării forțelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alți ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forțele speciale și alți teroriști.

UPDATE 02:42 Ultimul bilanț de la Bataclan indică 112 morți, potrivit presei franceze.

UPDATE 02:42 Administrația Francois Hollande a decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga țară, pentru misiuni de ajutare a Poliției și Jandarmeriei, în contextul atentatelor de la Paris.

UPDATE 02:20 Potrivit unor surse polițienești citate de AFP, o sută de persoane au fost ucise în atacul de la sala de concert Bataclan. François Hollande, Manuel Valls, Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne, și Christiane Taubira, ministrul justiției, se îndreaptă către locul tragediei.

În sala de concert se aflau în jur de 1.500 de persoane. Potrivit ultimelor informații, trei teroriști au fost neutralizați.

UPDATE 02:17 Zeci de ostatici au murit în sala de concerte din Paris atacată de teroriști și luată cu asalt de forțele speciale, afirmă surse citate de AFP.

UPDATE 02:01 Asaltul de la Bataclan s-a încheiat. Doi teroriști au fost uciși.

UPDATE 01:45 MAE: Nu există confirmare oficială că printre victime sunt români

UPDATE 01:25 Forțele de ordine intră în forță în sala de spectacole din Bataclan unde peste 60 de persoane sunt ținute ostatice. Potrivit martorilor se aud explozii și focuri de armă.

UPDATE 01:18 Un jurnalist al Europe 1, prezent în sala de concerte unde s-au luat ostaticii, a povestit că doi sau trei bărbați nemascați au intrat în sală înarmați cu arme kalachnikov și au început să tragă la întâmplare. Totul a durat în jur de 10 minute, în care panica a fost generală, iar oamenii au fugit către scenă călcându-se în picioare.

Potrivit unui martor, atacatorii care au intrat în sala de spectacole au tras în plin în mulțime și au strigat „Allah Akbar”

UPDATE 01:16 Una dintre exploziile din apropierea Stade de France a fost provocată de un kamikaze.

UPDATE 01:14 Premierul Marii Britanii, David Cameron, s-a declarat „șocat” de atentatele de la Paris, exprimând solidaritate cu poporul francez și promițând asistență.

UPDATE 00:56 Francois Hollande: „Când vorbesc, atacurile teroriste sunt încă în curs. Am mobilizat toate fortele de posibile pentru a neutraliza teroriștii și stabilirea securității. Două deciziile vor fi luate. este declarată starea de urgență pe tot teritoriul, iar a doua decizie este închiderea frontierelor.

UPDATE 00:54 Statele Unite vor face tot posibilul pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii atacurilor de la Paris, a declarat președintele SUA, Barack Obama.

UPDATE 00:51 Administrația de la Paris a declanșat Planul Alpha – reacție la atentate multiple -, iar Guvernul va organiza o ședință de urgență.

UPDATE 00:45 Cel puțin 60 de persoane au fost ucise

UPDATE 00:43 Imagini surprinse în zona unui restaurant unde s-a tras la întâmplare în oameni

UPDATE 00:41 Un nou atac cu arme automate a fost semnalat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în cartierul Halles din Paris, relatează postul Europe 1.

UPDATE 00:28 Cel puțin 40 de persoane au fost ucise, iar alte sute sunt rănite în urma atacurilor teroriste

UPDATE 00:13 Bilanțul morților este de cel puțin 30 de persoane.

UPDATE 00:09 Cel puțin 26 persoane au murit în exploziile și în atacurile cu arme automate comise vineri seară la Paris, anunță surse din cadrul Poliției citate de AFP.

UPDATE 23:55 O luare de ostatici este în plină desfășurare într-o sală de spectacole din Bataclan, potrivit prefecturii.

Două explozii au avut loc în zona Stade de France, iar președintele François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate.

În paralel, au fost semnalate cel puțin trei incidente armate în zonele Fontaine au Roi, Charonne și Bataclan.

Ministerul francez de Interne a creat o celulă de criză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea