ATENTATE TERORISTE pe trei continente: FRANȚA, TUNISIA ȘI KUWAIT. Zeci de morți și răniți. Statul Islamic revendică operațiunea

Publicat: 26/06/2015, 21:02

UPDATE 21:00. Cel puțin 37 de persoane, inclusiv numeroși turiști occidentali, au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în atacurile teroriste comise vineri la două hoteluri de pe litoralul tunisian, anunță Ministerul de Interne din Tunis, citat de cotidianul The New York Times.

Bilanțul prezentat anterior era de 28 de morți și șase răniți.

Printre turiștii uciși se numără cetățeni britanici, germani și belgieni.

Bărbați deghizați în turiști au deschis focul la două hoteluri din Tunisia cu mitraliere Kalașnikov ascunse în umbrele.

Turiștii au fugit șocați după atacuri armate comise la două hoteluri situate în stațiunea El Kantaoui și după o explozie produsă în orașul Sousse, port la Marea Mediterană.

Unul dintre teroriști a fost împușcat mortal de forțele de ordine.

Potrivit unor surse, teroriștii au venit cu bărci, pe mare, au coborât pe plajă și au deschis focul spre turiști.

Hotelurile vizate au fost Riu Imperial Marhaba și Soviva. Potrivit unor surse, unii turiști cazați la aceste hoteluri erau de la bordul unor vase de croazieră care făcuseră escală în Tunisia.

Atacul poartă marca organizației teroriste sunnite Stat Islamic, activă în Siria, Irak și Libia. În urmă cu două zile, grupul terorist lansase un apel la comiterea de atentate în perioada Ramadanului, transmite Mediafax.

UPDATE 19: 50. Cel puțin 25 de persoane și-au pierdut viața și 202 au fost rănite vineri în atentatul antișiit revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) care a vizat o moschee din capitala emiratului Kuweit, potrivit unui nou bilanț furnizat de Ministerul de Interne, informează Agerpres.

UPDATE 19:30. Persoana înarmată care i-a atacat pe turiștii de pe plaja Sousse din Tunisia era îmbrăcată ca un turist oarecare. Cel puțin 28 de oameni au fost uciși în urma atacului, printre ei numărându-se câțiva turiști britanici și irlandezi, scrie Sky News. Turiștii au fugit de pe plaja din Sousse, pentru a se refugia în camerele de hotel, după ce bărbatul a deschis focul pe plajă.

Atacatorul, îmbrăcat în pantaloni scurți, a ascuns pistolul-mitralieră Kalașnikov sub o umbrelă. Acesta a intrat apoi în hotelul Imperial, prin zona piscinei, dechizând focul la întâmplare. De asemenea, individul a folosit materiale explozibile.

Atacatorul, originar din orașul Kairouan, era necunoscut autorităților și a fost împușcat mortal de forțele de securitate. Presa a prezentat o fotografie cu cadavrul unui bărbat îmbrăcat în pantaloni scurți negri, lungit cu fața în jos și având o armă automată lângă el, acesta fiind înconjurat de poliție.

Un post de radio a anunțat că poliția a reținut un al doilea suspect înarmat, dar oficialii nu au confirmat deocamdată dacă a avut sau nu un rol în atacul sângeros. Printre cei morți se numără turiști britanici, germani și belgieni, dar și o femeie irlandeză.

Unul dintre martori povestește cum fiul său a văzut cum o persoană este împușcată în timp ce aleargă înapoi la hotel, dinspre mare, pentru a se ascunde de atacator. Ministrul de interne tunisian a declarat că unul dintre atacatori a fost ucis, iar celălalt ar fi încă în libertate.

Premierul britanic David Cameron a declarat că aceia care au comis atrocitatea au acționat în numele unei ideologii „pervertite”.

UPDATE 18:46. Persoana decapitată în atacul terorist de vineri, comis într-o uzină de produse chimice din apropierea localității franceze Lyon, este managerul unei societăți din aceeași zonă, iar autorului atacului, Yassin Salhi, de 35 de ani, era angajat ca șofer al respectivei societăți, scrie Agerpres.

Capul victimei a fost găsit agățat de gardul uzinei ce aparține grupului american Air Products, alături de două drapele ISIS. Există ipoteza că acest ultim detaliu să fie o diversiune pusă la cale de autorul crimei.

UPDATE 17:25 Serviciile de informații i-au întocmit în 2006 un dosar pentru „radicaliare” presupusului autor al atentatului comis vineri în Isère, care se afla „în legătură cu mișcarea salafistă”, a anunțat vineri ministrul francez al Afacerilor Interne Bernard Cazeneuve

UPDATE 17:15 Bilanțul victimelor atacului comis vineri la o moschee din capitala Kuwaitului a ajuns la cel puțin 16 oameni decedați și 180 răniți, informează ABC News. Rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak și Siria a revendicat atentatul.

UPDATE 16.35 Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj, în limba franceză, în care arată că există o profundă indignare după atentatul din Isere și că Franța este sprijinită în mobilizarea antiteroristă.

„Profundă indignare după atentatul din Isere. Sprijin pentru Franța, în aceste momente de mobilizare antiteroristă”, a scris Ponta pe Twitter.

UPDATE 16.16. Cel puțin 13 oameni au fost uciși vineri în urma unui atac sinucigaș ce a vizat o moschee șiită musulmană din capitala Kuwaitului, unde se aflau două mii de credincioși la slujba de vineri.

Potrivit The Independent, numărul victimelor ar fi ajuns la 13 morți și zeci de răniți. Alil al-Salih, un parlamentar din Kuwait, a spus că oamenii se rugau când a avut loc o explozie puternică. Acesta a declarat că atacul a fost comis de un sinucigaș în vârstă de circa 30 de ani.

UPDATE 15:30 Alte atacuri armate au avut loc și în două hoteluri din stațiunea tunisiană Sousse, frecventată de turiști britanici, provocând moartea a cel puțin 27 de oameni. Detalii aici!

UPDATE 14:20 Parchetul antiterorist din Paris a demarat o anchetă în legătură cu atentatul comis vineri dimineață la o uzină din Isere, în sud-estul Franței, iar președintele Francois Hollande, care se va întoarce mai devreme de la summitul UE din Bruxelles, a convocat Consiliul de apărare. Detalii aici!

UPDATE 13:38 Premierul francez, Manuel Valls, a ordonat vineri „sporirea vigilenței” la toate instalațiile sensibile din Rhone-Alpes, după atentatul de la uzina din Isere, în sud-estul Franței, unde s-a produs o explozie iar un cadavru a fost găsit decapitat, relatează Le Dauphine libere, în ediția electronică.

UPDATE 13:33 Securitatea a fost consolidată la comisariatele din localitățile învecinate, în timp ce ministrul francez, Bernard Cazeneuve, este așteptat să ajungă în câteva minute la fața locului. Potrivit unei surse apropiate anchetei, nu sunt excluse și alte atentate. Prin urmare, a fost mobilizat un dispozitiv important de jandarmi.

UPDATE 13:20 Angajații companiei Air Products sunt în stare de șoc deoarece unii dintre ei au fost martorii atacului. Ei vor fi duși într-o sală polivalentă din localitatea vecină Verpilliere.

UPDATE 13:10 Potrivit unei surse apropiate anchetei, o mașină a pătruns în interiorul uzinei cu puțin timp înainte de ora locală 10.00 (11.00 ora României), a făcut mai multe viraje apoi a lovit buteliile de gaz aflate în curtea uzinei.

O explozie a provocat moartea unei persoane și rănirea altor câtorva într-o uzină de gaz industrial din Isere. Potrivit informațiilor obținute de cotidianul Le Monde, deflagrația a fost provocată de două persoane care au intrat cu mașina în uzina Air Products din Saint-Quentin-Fallavier.

Unul dintre atacatori a fost reținut de jandarmi. La fața locului au fost găsite bannere în arabă care nu au fost încă expertizate. Un cadavru decapitat a fost găsit în apropierea uzinei.

Potrivit cotidianului Le Dauphiné libéré, unul dintre atacatori și-a declarat apartenența la Statul Islamic.

AFP relatează că ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve se va deplasa „imediat” la fața locului, în timp ce Le Dauphiné libéré susține că a fost sesizat Parchetul antiterorism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult