Atentatul de la Istanbul. Autoritățile au arestat un suspect

Atentatul de la Istanbul. Autoritățile au arestat un suspect
Publicat: 13/01/2016, 15:50
Actualizat: 13/01/2016, 23:29

Ministerul german de Externe a confirmat că toate cele zece persoane ucise în explozie sunt cetățeni germani.

Oficiali regionali din Germania afirmă că victimele sunt în principal persoane în vârstă, pensionari aflați în vacanță în Turcia. Autortățile turce atribuie atacul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Persoana respectivă a fost arestată marți, imediat după atac, în care au fost răniți alți 17 oameni, a declarat ministrul turc de Interne Efkan Ala într-o conferință de presă comună, la Istanbul, cu omologul său german Thomas de Maiziere.

Unsprezece dintre persoanele rănite sunt în continuare spitalizate, inclusiv doi grmani în stare critică.

„În baza stadiului actual al anchetei, nu există nicio probă potrivit căreia atacul a vizat în mod expres germani”, a declarat de Maiziere, denunțând un „atac împotriva umanității”.

Turcia – criticată din cauza unei lentori în lupta împotriva Statului Islamic – a arestat peste 3.300 de persoane în operațiuni vizând gruparea extremistă, inclusiv 220 de persoane în săptămâna dinaintea atacului, a spus Ala.

Anterior, agenția de știri Dogan a relatat că, în urma atacului, poliția turcă a arestat nouă presupuși membri ai Statului Islamic în provincia de coastă Izmir și în provincia Antalya (sud). Printre ei se află trei cetățeni ruși.

În contextul în care economia Turciei este puternic dependentă de turism, există îngrijorări potrivit cărora atacul ar putea amplifica un efect negativ asupra acestui sector. Germanii constituie cel mai important grup de turiști în Turcia.

Turismul din Rusia, a doua cea mmai importantă sursă de turiști în Turcia, este deja în scădere, din cauza declinului economiei ruse și a deteriorării relațiilor între Moscova și Ankara, după ce Turcia a doborât în noiembrie un avion rusesc de război în apropeire de frontiera cu Siria.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, însoțit de soția sa, a vizitat locul atacului sinucigaș cu bombă, unde a depus garoafe roșii.

Nicio grupare nu a revendicat până în prezent atacul de la Istanbul. Autoritățile turce au atribuit două atacuri sinucigașe cu bombă, comise anul trecut, militanților Statului Islamic, însă gruparea extremistă sunnită nu le-a revendicat, spre deosebire de alte operațiuni teroriste internaționale.

Potrivit unor oficiali turci, un bărbat care a intrat pe teritoriul turc din Siria a comis atacul sinucigaș cu bombă, marți dimineața, la Sultanahmet, într-o zonă istorică a orașului, unde se află Moscheea Albastră și Muzeul Sfânta Sofia.

Ala a declarat că autoritățile de la Istanbul au amprentat atacatorul cu o săptămână înainte de atac. Amprentarea pare că a avut loc într-un birou pentru migrare. În prezent, în Turcia se află peste două milioane de refugiați sirieni.

Potrivit ziarului al-Hayat, deținut de saudiți, presupusul kamikaze – Nabil Fadli -, în vârstă de 27 de ani, s-a născut în Arabia Saudită, dar a părăsit țara împreună cu familia sa pe când avea vârsta de opt ani. El avea cetățenie siriană, potrivit ziarului.

Turcia și-a intensificat anul trecut eforturile împotriva Statului Islamic, care deține controlul asupra unor vaste porțiuni din teritoriile Irakului și Siriei vecine, după o perioadă în care Guvernul a fost criticat din cauza unei lentori în lupta împotriva militanților și a unei frontiere „poroase” cu Siria.

Potrivit ziarului Hurriyet, serviciile de informații au avertizat forțele de securitate în două rânduri, în săptămânile dinaintea atacului, în legăură cu posibilitatea comiterii unui atentat sinucigaș vizând străini.

Cancelarul german Angela Merkel, care a condamnat un „act criminal” la Istanbul, a discutat la telefon cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”