Atenționarea MAE pentru românii care se află sau vor să plece în Croația, Serbia și Ungaria în următoarele zile

Atenționarea MAE pentru românii care se află sau vor să plece în Croația, Serbia și Ungaria în următoarele zile
Publicat: 27/12/2014, 21:09

Potrivit unui comunicat MAE remis sâmbătă MEDIAFAX, începând de duminică, regiunea capitalei Zagreb precum și partea centrală a Croației se va afla sub avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsoare, așteptându-se formarea unui strat de zăpada de până la 50 de cm.

Pentru regiunea Split – Knin, pe coasta dalmată, s-a emis o atenționare cod roșu de ninsoare abundentă și cod portocaliu de vânt puternic. Sub avertizare meteorologică cod galben de ninsori și vânt se află regiunea Istria (nord-vest) și Slavonia (nord-est).

Totodată, pentru zona de sud a Dalmației – Regiunea Dubrovnik s-a emis cod portocaliu de vânt. Se așteaptă ca pe timpul nopții să se înregistreze temperaturi de până la -20 de grade Celsius.

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croația ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate – http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Serbia cu privire la o atenționare de călătorie emisă de către Institutul de Meteorologie și Hidrologie pentru perioada 28-29 decembrie 2014 în ceea ce privește intrarea în vigoare a unui cod roșu de ninsori, precum și a unui cod galben de vânt puternic valabil în special în estul țării.

Cetățenii români care călătoresc sau tranzitează teritoriul Republicii Serbia în intervalul menționat sunt sfătuiți să conducă prudent, să adapteze viteza la condițiile de drum, să aibă autovehiculele echipate cu cauciucuri de iarnă și să respecte limitele de viteză impuse de autoritățile locale.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează pe teritoriul Republicii Serbia să consulte pagina de internet www.mae.ro pentru informații actualizate, precum și site-uri de specialitate atât cu privire la prognoza meteo (http://www.meteoalarm.rs/eng/meteo_alarm.php?ma_datum=2014-12-28) cât și la starea drumurilor (http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210).

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informațiile oferite prin intermediul aplicației pe telefonul mobil și tabletă „Călătorește în siguranță”, a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!” și prin consultarea „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014″ disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.

De asemenea, MAE recomandă, pentru evitarea eventualelor probleme, ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informațiile oferite prin intermediul aplicației pe telefonul mobil și tabletă „Călătorește în siguranță”, a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!” și prin consultarea „Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014” disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.

O altă atenționare din partea Ministerului Afacerilor Externe se referă la teritoriul Ungariei, atenționare emisă de către Inspectoratul ungar de meteorologie care este în vigoare până la data de 28 decembrie 2014, ora 00.00.

Astfel, începând cu seara zilei de 27 decembrie 2014, se vor înregistra ninsori și viscol în zonele situate la vest de Dunăre, unde stratul de zăpadă poate depăși 15 cm, precum și în Câmpia de Sud. La Budapesta și în județele situate în nordul capitalei, ninsorile vor fi ușoare și temporare și vor înceta în cursul zilei de duminică, 28 decembrie 2014. Vântul se va accentua în dimineața zilei de duminică, 28 decembrie 2014, atingând și cote de până la 70km/h.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc cu autovehiculele personale să adapteze viteza la condițiile meteorologice și de drum în județele Vas, Zala, Hajdu-Bihar și Szabolcs-Szatmar-Bereg, unde ninsorile au format deja un strat de câțiva centimetri de zăpadă.

De asemenea, se recomandă prudență și pe parcursul călătoriilor în Kormend, Zalaegerszeg, Keszthely și Nyirbator. Pe raza orașului Kiskoros drumurile sunt alunecoase.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează pe teritoriul Ungariei să consulte pagina de internet www.mae.ro pentru informații actualizate, precum și alte site-uri de specialitate (http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/).

Cătălina Mihai, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?