Austria așteaptă propunerile UE pentru admiterea României în Schengen la nivel aerian /Discuțiile despre integrarea totală sunt ”pure speculații”

Austria așteaptă propunerile UE pentru admiterea României în Schengen la nivel aerian /Discuțiile despre integrarea totală sunt ”pure speculații”
Publicat: 27/12/2023, 17:52

Austria este pregătită să accepte integrarea României și Bulgariei în Schengen la nivelul frontierelor aeriene, afirmă Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, precizând că așteaptă propuneri concrete din partea Comisiei Europene și subliniind că discuțiile despre o integrare deplină în scurt timp a celor două țări în spațiul comunitar de liberă circulație sunt ”pure speculații”.

Gerhard Karner a avertizat, miercuri, că din cauza conflictului din Orientul Mijlociu există amenințări islamiste în Uniunea Europeană, subliniind că Viena va menține nivelul alertei de securitate.

În contextul persistenței riscurilor, Gerhard Karner a reiterat că Spațiul Schengen nu funcționează normal, întrucât numeroase state membre au introdus controale temporare la frontiere. ”Austria este puternic afectată de imigrație”, a argumentat el.

Ministrul austriac de Interne a declarat, potrivit publicației austriece Puls24, că Guvernul de la Viena este favorabil integrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen inițial la nivelul frontierelor aeriene, întrucât în acest caz nu ar fi probleme privind imigrația masivă. Gerhard Karner a precizat că așteaptă propuneri ale Comisiei Europene în sensul demarării primei etape a integrării României și Bulgariei în Schengen.

”Dacă se întrunesc condițiile, integrarea la nivelul frontierelor aeriene se poate produce rapid”, dar discuțiile despre integrarea totală a României și Bulgariei în Schengen sunt ”pure speculații”, a subliniat Gerhard Karner.

Comisia Europeană insistă pentru respectarea angajamentelor față de România și Bulgaria

Uniunea Europeană trebuie să respecte angajamentele privind admiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, a afirmat marți Martin Selmayr, șeful Reprezentanței din Austria a Comisiei Europene. Întrebat, într-un interviu acordat publicației austriece Kleine Zeitung, dacă este mulțumit de propunerea Guvernului austriac de a permite accesul României și al Bulgariei în Spațiul Schengen cel puțin la nivel aerian, din martie 2024, Martin Selmayr a declarat: ”Este vorba despre un prim pas important. Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Bulgaria și România îndeplinesc toate criteriile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale Spațiului Schengen”.

”Eu înțeleg bine că, uneori, anumite guverne au dificultăți în luarea unor decizii. Dar trebuie să fim atenți să rămânem corecți și credibili. Le promitem statelor din Balcanii de Vest că, atunci când îndeplinesc criteriile, pot deveni membre ale Uniunii Europene. Și, atunci când cineva a făcut totul pentru admiterea în Spațiul Schengen, așa cum este cazul Bulgariei și al României, ar trebui să respectăm ce am promis”, a subliniat Martin Selmayr.

La începutul lunii decembrie, Austria a formulat condiții clare Comisiei Europene pentru a accepta integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Conform unui oficial din cadrul Ministerului austriac de Interne, Austria cere Comisiei Europene triplarea fondurilor și suplimentarea personalului agenției Frontex la frontierele externe ale Bulgariei și României. În plus, ar urma să fie transferați agenți austrieci în ambele state. De asemenea, Guvernul de la Viena cere Bucureștiului și Sofiei să preia solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse în Austria, în special cetățenii afgani și sirieni care au traversat teritoriile României și Bulgariei.

Comisia Europeană a salutat propunerea Austriei, catalogând inițiativa ca fiind ”o evoluție” și semnalând intenția de a contribui cu fonduri la măsurile de suplimentare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Reprezentantul Comisiei Europene speră că Austria va accepta admiterea României în Schengen /”Trebuie să rămânem corecți și credibili”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb