Austria refuză extrădarea unui oligarh ucrainean. De ce îl acuză americanii

Austria refuză extrădarea unui oligarh ucrainean. De ce îl acuză americanii
Publicat: 01/05/2015, 07:50
Actualizat: 14/04/2019, 21:12

„Cererea de extrădare transmisă de autoritățile americane nu este acceptată”, a anunțat judecătorul Christoph Bauer.

Respingerea cererii americane „se bazează pe motive obiective”, a explicat judecătorul austriac, negând posibile motive politice.

În plus, Dmitro Firtaș va putea părăsi teritoriul Austriei.

„El poate părăsi Austria, dar cu o condiție, și anume să rămână în câmpul vizual al autorităților austriece”, a spus judecătorul.

Oligarhul ucrainean Dmitro Firtaș, în vârstă de 49 de ani, un apropiat al clanului președintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici, a fost arestat în martie 2014, la Viena, fiind suspectat de corupție și formarea unei organizații criminale.

El a fost eliberat de autoritățile austriece după ce a achitat o cauțiune de 125 de milioane de euro.

Departamentul american al Justiției îl acuză că a mediat dare de mită către oficiali indieni în schimbul obținerii unor licențe miniere pentru compania sa din provincia indiană Andhra Pradesh – Group DF.

Însă Firtaș susține că este „victima” conflictului dintre Statele Unite și Rusia în criza din Ucraina, apreciind că arestarea sa a fost ilegală și că americanii au fost dezinformați de inamici de-ai săi din Ucraina.

Controversatul oligarh a făcut avere exploatând instabilitatea și haosul de după implozia Uniunii Sovietice în 1991, acționând ca intermediar în schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrală. În prezent, el este unul dintre cei mai importanți actori din Europa Centrală și de Est în industriile chimică și energetică, deținând instalații în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveția, Ungaria, Austria și Estonia.

Potrivit revistei Forbes Ukraine, Dmitro Firtaș este al 14-lea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 673 de milioane de dolari (aproape 500 de milioane de euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase