Autoritățile americane atribuie infecția cu Ebola din Texas unei breșe în protocol

Autoritățile americane atribuie infecția cu Ebola din Texas unei breșe în protocol
Publicat: 13/10/2014, 00:15

Instituția de îngrijiri a insistat asupra faptului că această pacientă – care a solicitat o confidențialitate totală în legătură cu identitatea sa – purta echipamentul (mască, mănuși, ținută de protecție) recomandat de către centrele federale americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Autoritățile sanitare au subliniat că s-au pregătit pentru un al doilea caz, dar au relevat că sunt „foarte îngrijorate” după această contaminare, în pofida procedurilor implementate.

Pacienta lucra la centrul spitalicesc Texas Health Presbyterian din Dallas, unde a fost îngrijit și a murit liberianul Thomas Eric Duncan, pe 4 octombrie. Ea făcea parte din echipa care l-a tratat după ce a fost spitalizat pe 28 septembrie.

„Suntem foarte îngrijorați de anunțul potrivit căruia teste preliminare arată că un profesionist din domeniul sănătății din Texas a fost infectat cu Ebola”, a declarat doctorul Thomas Frieden, directorul CDC, într-o conferință de presă.

„Ignorăm ceea ce s-a întâmplat în cursul tratamentului pacientului de referință, adică a primului caz tratat la Dallas, dar la un anumit moment a existat o breșă în protocol, care a cauzat infecția”, a relevat el.

„În mod sigur, protocolul nu a fost – din nefericire și prin inadvertență – urmat” în timpul îngrijirilor oferite lui Duncan, a apreciat, la postul ABC, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii și boli infecțioase (NIAID). „Acest lucru se întâmplă foarte rar”, de la identificarea virusului, în 1976, în opinia sa.

Bolnava a declarat, potrivit unor reprezentanți ai sectorului sanitar, că nu are cunoștință de vreo nerespectare a protocolului.

Doctorul Dan Varga, de la Serviciile de Sănătate din Texas, a precizat într-o conferință de presă separată că pacienta se afla într-o „stare stabilă”.

Potrivit ultimelor informații, ea prezintă „simptome ușoare” și o „febră slabă”, a anunțat doctorul Frieden.

Potrivit acestuia, rezultatele definitive ale testelor efectuate de către CDC urmează să fie cunoscute în cursul zilei.

Medicii au folosit pur și simplu pronumele „ea” pentru a se referi la bolnavă. Potrivit postului CNN, care citează un oficial neidentificat, ar fi vorba despre o infirmieră.

Autoritățile sanitare americane supravehează în continuare 48 de persoane care s-au aflat în apropierea lui Duncan înainte să fie spitalizat și, ținând cont de această contaminare, vor face același lucru și cu cele care au intrat în contact cu el între această dată și decesul său, pe 4 octombrie, a spus Thomas Frieden.

Autoritățile încearcă, de asemenea, să identifice toate persoanele care au intrat în contact cu bolnava.

Judecătorul Clay Jenkins, din comitatul Dallas, a încercat să dea asigurări populației. „Nu puteți contracta Ebola mergând alături de cineva pe stradă sau aflându-vă în contact cu cineva care nu prezintă simptome”, a spus el, adăugând că „nu este o informație care să provoace panică”.

Casa Albă a anunțat duminică la prânz (ora locală), că președintele Barack Obama a discutat la telefon cu secretarul Sănătății Sylvia Burwell, insistând asupra faptului că rezultatele anchetei efectuate la Dallas asupra circumstanțelor acestei infecții este necesar să fie împărtășite „rapid și larg”.

– A doua contaminare în afara Africii

Acesta este al doilea caz de contaminare în afara teritoriului Africii, după cel al îngrijitoarei Teresa Romero, în vârstă de 44 de ani, care a contractat virusul îngrijind un misionar aflat pe moarte, repatriat din Sierra Leone. Ea și-ar fi atins fața cu o mănușă infectată, potrivit spitalului în care primește îngrijiri începând de luni, la Madrid.

Starea sănătății ei se îmbunătățește, iar concentrația virală scade, a anunțat duminică Fernando Simon, directorul Centrului spaniol pentru alerte sanitare și de salvare.

Sănătatea sa face obiectul unei „anumite speranțe”, deoarece Romero nu mai are febră, a relevat el, îndemnând totuși la prudență, deoarece starea acesteia rămâne „gravă, dar stabilă”.

Alte 15 persoane sunt plasate sub observație, în același spital, dar niciuna dintre ele nu prezintă simptome.

Ca măsură de precauție, statele își multiplică, la frontiere, controalele asupra călătorilor provenind din cel mai afectate trei țări – Guineea, Liberia și Sierra leone. În acest context, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI) Christine Lagarde a îndemnat lumea să nu treacă la ostracism.

ONU a subliniat vineri asupra vitezei popagării epidemiei. „Virusul este mai rapid decât noi, iar situația se întăutățește zi de zi”, a declarat Anthony Banbury, șeful Misiunii ONU pentru lupta împotriva Ebola (UNMEER), create în urmă cu două săptămâni.

„Mai este timp să ne batem și să câștigăm bătălia”, a apreciat el, cu toate acestea, insistând asupra prevenției și pregătirii în țările care nu au fost afectate.

În Statele Unite, depistări au început sâmbătă pe Aeroportul J.F. Kennedy din New York și se desfășoară „fără incidente”, a raportat doctorul Frieden duminică dimineața. Ele urmează să fie extinse „joi” la alte patru aeroporturi – Newark, Atlanta, Chicago și Washington.

Canada și-a sfătuit cetățenii să părăsească țările cel mai afectate „atât timp cât încă mai sunt disponibile zboruri comerciale”.

Marea Britanie s-a declarat pregătită să facă față unei evetuale ajungeri a virusului pe teritoriul său, în urma unui exercițiu de marea amploare implicând sute de persoane.

Potrivit Băncii Mondiale (BM), epidemia ar putea să coste Africa de vest peste 32 de miliarde de dolari până la sfârșitul lui 2015.

Febra hemoragică s-a soldat cu 4.033 de morți din 7.399 de cazuri înregistrate în șapte țări – Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, Spania și Statele Unite -, potrivit ultimului bilanț prezentat de către organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe 8 octombrie.

Niciun vaccin sau tratament omologat nu există, pentru moment, împotriva virusului, care se transmite prin contact direct cu fluide corporale, atunci când bolnavul a dezvoltat simptome (febră, vomă, dureri).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...