Autoritățile filipineze se tem că bilanțul taifunului Haiyan ar putea ajunge la 10.000 de victime

Autoritățile filipineze se tem că bilanțul taifunului Haiyan ar putea ajunge la 10.000 de victime
Publicat: 10/11/2013, 13:07
Actualizat: 29/07/2014, 18:00

Bilanțul unuia dintre cele mai violente taifunuri care a afectat uscatul s-a agravat brusc, duminică, autoritățile filipineze evocând de acum peste 10.000 de morți și 2.000 de dispăruți, ceea ce face din Haiyan catastrofa naturală cu cele mai multe victime din istoria recentă a țării, relatează AFP.

Două insule din centrul arhipelagului, care s-au aflat pe traiectoria taifunului Haiyan în momentul în care acesta a ajuns pe uscat, vineri dimineața, sunt deosebit de afectate: autoritățile se tem de 10.000 de morți în Leyte și au confirmat 300 de decese în Samar, un bilanț care ar putea crește deoarece 2.000 de locuitori sunt dați dispăruți.

După ce a semănat dezolare în Filipine, Haiyan se îndreaptă spre Vietnam, unde urmează să ajungă luni dimineață. Taifunul a scăzut însă în intensitate deasupra Mării Chinei de Sud și ar putea retrograda la nivelul 1 înainte de a atinge coasta de nord a țării.

Hanoi a desfășurat însă una dintre cele mai importante operațiuni de evacuare din istorie, potrivit presei oficiale.

Circa 600.000 de locuitori din zonele cele mai vulnerabile au fost mutați în adăposturi situate în zonele înalte. Dintre aceștia, 200.000 au primit permisiunea de a se întoarce acasă din cauza schimbării traiectoriei taifunului.

În Filipine, un oficial de rang înalt din cadrul poliției din Tacloban, unul dintre orașele cele mai afectat, a evocat un bilanț de 10.000 de morți în Leyte. „Am avut o reuniune cu guvernatorul noaptea trecută, și bazându-ne pe estimările Guvernului, sunt 10.000 de victime”, a declarat Elmer Soria.

În Samar, 300 de persoane au fost confirmate decedate în orășelul Basey, iar 2.000 sunt date dispărute în toată insula, a declarat Leo Dacaynos, membru al consiliului de gestionare a catastrofelor, pentru postul de radio DZBB.

Case rase din temelii, stâlpi de electricitate smulși, mașini răsturnate și supraviețuitori înspăimântați pe străzi: după trecerea taifunului Haiyan, însoțit de valuri de mai mulți metri înălțime și rafale de vânt cu intensificări de până a 315 kilometri pe oră, peisajul evocă pentru unii distrugeri similare cu cele provocate de tsunami din Asia din decembrie 2004.

„Sunt distrugeri masive (…) Ultima dată când am văzut ceva de o asemenea amploare a fost după tsunami din Oceanul Indian”, care s-a soldat cu 220.000 de morți, a declarat la Tacloban Sebastian Rhodes Stampa, șeful echipei ONU care se ocupă de gestionarea dezastrelor.

„Este mai rău ca în Iad!”, a spus unul dintre supraviețuitori, citat de CNN.

Mai multe provincii au fost traversate de furtună pe un front de 600 de kilometri și numeroase localități erau rupte de lume duminică.

Îngrijorarea era vizibilă în special în ceea ce privește soarta a 40.000 de locuitori din Guiuan, în Samar, punctul de intrare al taifunului în această țară, vineri. Pentru moment nu s-a putut stabili niciun contact.

În fața amplorii catastrofei, mai multe țări și-au oferit ajutorul.

Statele Unite vor furniza elicoptere, avioane, nave și echipamente destinate căutării și salvării, după o cerere din partea Filipinelor, a anunțat secretarul Apărării, Chuck Hagels.

Australia și Noua Zeelandă au acordat, duminică, un ajutor de aproape jumătate de milion de dolari americani (370.000 de euro), alocați Crucii Roșii din arhipelag.

La rândul său, PAM (Programul Alimentar Mondial), o agenție a ONU, este pe cale să organizeze transferul a 40 de tone de ajutor alimentar. UNICEF, agenția ONU pentru copii, a pregătit deja 60 de tone de materiale pentru sănătate și supraviețuire care vor pleca de la unul dintre centrele sale logistice din Copenhaga și ar urma să ajungă în Filipine marți.

Comisia Europeană „a trimis deja o echipă pentru a asista autoritățile”, a anunțat președintele său, Jose Manuel Barroso. Duminică, CE a anunțat deblocarea a trei milioane de euro pentru a ajuta filipinezii să facă față ravagiilor cauzate de taifun.

Aceste fonduri „vor acoperi nevoile cele mai urgente din zonele cele mai afectate” de taifun, din centrul arhipelagului, a precizat Comisia într-un comunicat.

Papa Francisc le-a cerut catolicilor să se roage pentru victime, într-un mesaj publicat pe Twitter, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat „profund întristat de amploarea pierderilor umane”.

În fiecare an, arhipelagul filipinez este traversat de aproximativ 20 de furtuni puternice sau taifunuri, în perioada iunie-octombrie. Arhipelagul este prima zonă de uscat pe care o întâlnesc furtunile ce se formează în Pacific.

Dacă bilanțul de 10.000 de morți se verifică, Haiyan va fi catastrofa naturală cea mai gravă din istoria recentă a Filipinelor. Precedenta catastrofă datează din 1976, când un seism și un tsunami au provocat moartea a 5.000-8.000 de persoane în Mindanao, o insulă din sudul țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?