Avertisment dur al uneia dintre cele mai importante publicații din lume. De ce va fi anul 2017 un „an mizerabil pentru Europa”

Avertisment dur al uneia dintre cele mai importante publicații din lume. De ce va fi anul 2017 un an mizerabil pentru Europa
Publicat: 04/01/2017, 09:23

Anul trecut a fost marcat de o senzație acută de nesiguranță cauzată de terorism, de ascensiunea populismului și a autocraților și de erodarea valorilor democratice. În 2017, Occidentul ar putea fi supus unor teste serioase.

În ianuarie Donald Trump și guvernul său de miliardari se vor instala la conducerea SUA. Criticii lui Trump spun că lipsa lui de experiență politică și tendința de a „agita lucrurile” vor cauza probleme privind securitatea globală. O teamă care persistă este că președintele american va declanșa un val de protecționism care va lovi comerțul internațional. Doar fanii săi se așteaptă la surprize plăcute. În martie olandezii vor vota în alegeri parlamentare. Sondajele arată că partidul populist al lui Geert Wilders ar putea deveni una dintre cele mai puternice forțe politice. Wilders are un discurs contra islamului, imigranților și contra Uniunii Europene. Eroul său este președintele Rusiei Vladimir Putin.

Tot în martie, premierul britanic Theresa May va declanșa Articolul 50 pentru pornirea negocierilor privind Brexitul – cel mai dur test pentru supraviețuirea UE.

La sfârșitul lunii aprilie vor ieși la vot și francezii pentru prima rundă a alegerilor prezidențiale. În prezent sondajele îi arată câștigători pe republicanul François Fillon și pe Marine Le Pen, liderul formațiunii de extremă dreapta Frontul Național. Francezii își vor alege președintele în luna mai. Deutsche Welle se așteaptă ca acesta să fie François Fillon. Și Financial Times prevede înfrângerea lui Le Pen. Fillon susține valorile sociale conservatoare, patriotismul și con­ceptul tradițional de familie. Însă pe europeni îi îngrijorează admirația pe care politicianul o are pentru Putin. Angajamentul său față de reforme în stilul lui Thatcher ar putea fi vătămător pentru campania sa. Dacă Le Pen iese totuși câștigătoare, aceasta va însemna sfârșitul UE. Uniunea nu va putea supraviețui retragerii Franței.

Noi alegeri vor avea loc și în Italia. După demisia premierului Matteo Renzi Italia este condusă acum de un guvern de tranziție. O criză bancară dospește acolo. Mișcarea 5 Stele a actorului Beppe Grillo conducea la sfârșitul anului trecut în sondaje. Partidul nu are experiență la guvernare și este eurosceptic. Acum este bombardat cu scandaluri de corupție. Italienii și-ar putea schimba preferințele până la vară. Însă Italia este încă amenințată de o criză a datoriilor care ar putea pune în pericol și zona euro.

În septembrie nemții își vor alege un nou parlament. Indiciile de acum duc spre o nouă coaliție de guvernare condusă de Angela Merkel. Pare puțin probabil ca formațiunea populistă de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) să ajungă să joace un rol important, notează DW.

Cancelarul Merkel este considerată de mulți ca fiind salvatoarea Europei. Și FT se așteaptă ca Merkel să câștige alegerile, dar și la dificultăți în construirea unei coaliții. AfD va intra în parlament. Multe vor depinde de stabilitatea democrației și a economiei Germaniei.

Pentru Stratfor, 2017 este un an critic pentru Europa. Strategii atrag atenția că alegerile din cele mai mari state ale UE – Franța, Germania și Italia – se vor influența între ele și vor amenința existența zonei euro. „După cum avertizăm de ani de zile, UE se va dizolva în cele din urmă. Întrebarea pentru 2017 este în ce măsură aceste alegeri grăbesc fărâmițarea”, scrie Stratfor.

Citește în continuare pe Ziarul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern